Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Fontos ügyekben döntött a képviselő-testület

Újbuda   |   2018, december 5 - 15:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Földutak aszfaltozásáról és az újbudai pótlékról is tárgyalt egyebek közt novemberi ülésén Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete.


Az ülésen módosították az idei költségvetési rendeletet. A képviselők arról határoztak, hogy az önkormányzat a kerületi intézmények folyamatos működésének biztosítása érdekében 27,5 millió forint előzetes kötelezettséget vállal földgáz-közbeszerzési eljárás kiírásához. Arról is döntöttek, hogy Újbuda pályázatot nyújt be a fővároshoz belterületi földutak szilárd burkolattal ellátásának támogatására. A kerület vezetése korábban 22 ilyen út terveztetését rendelte meg, építési engedélyezési eljárásuk folyamatban van. Az aszfaltozásra folyóméterenként legfeljebb kétszázezer forint igényelhető, a teljes beruházáshoz legfeljebb bruttó 913,7 millió forint önerő szükséges. A közvilágítás kiépítésére támogatás nem vehető igénybe, ennek becsült önköltsége 285,7 millió forint.
A képviselő-testület előző ülésén úgy döntött, hogy 2018. október 1-jétől a szociális és gyermekjóléti intézmények szakdolgozóinak – besorolásuk alapján – havi 10 ezer, 25 ezer vagy 30 ezer, az óvodákban dolgozó pedagógusoknak havi 30 ezer forint újbudai pótlékot ad, és felkérte a polgármestert, hogy a vonatkozó rendelet tervezetét terjessze elő a novemberi ülésre. Molnár László alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a pótlékokat az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza. Az intézkedés – melynek révén várhatóan csökken az érintett szakemberek elvándorlása – nagyjából évi 300 millió forint többletforrást igényel.
Az ülésen elfogadták a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) ötödik ütemét, amely a Budaörsi út, Budaörs határa, a XII. kerület határa, a Gazdagréti út, a Rétköz utca és az M1-es és M7-es autópálya bevezető szakasza közötti területen egyebek között a parkolás, a fásítás, valamint az építmények elhelyezésének és kialakításának feltételeit tartalmazza. A testület emellett módosította a KÉSZ első üteméről szóló rendeletet, többek között a Mohai és a Bártfai utca környéki lakóterületek beépítési előírásai miatt.
A testület jóváhagyta azt a megállapodást, amelyet a kerület köt majd meg a Fővárosi Önkormányzattal a parkolási díj bevezetéséről a díjfizetős zónában lévő fővárosi tulajdonú újbudai közterületeken. A megállapodás a kerületen áthaladó zsúfolt fővárosi utak, így a Bartók Béla út, a Villányi út, a Fehérvári út, az Október huszonharmadika utca és az Irinyi József utca fizetőssé tételére terjed ki. Ezek az utak már most is parkolási övezeteken keresztül haladnak át, de ezeken a parkolóhelyeken a fővárosi tulajdon miatt senkinek nem kellett eddig fizetnie. A megállapodás aláírása után, majd később, a díjfizetés bevezetését követően az újbudai engedéllyel rendelkezők számára ingyenes marad ezeken az utakon a várakozás, az önkormányzat által kiadott engedélyek ugyanúgy érvényesek.
A kerület képviselői döntöttek arról is, hogy jövő évtől hat-hat új álláshely nyílhat az Újbudai Humán Szolgáltató Központnál, illetve az Újbudai Szociális Szolgálatnál. A létszámfejlesztést az óvodás gyermekek fejlettségében, beilleszkedési képességében tapasztalható eltérések indokolják.
A testület módosította az Egyesített Bölcsődei Intézmények és kilenc telephelyének elnevezéseit, amelyek kiegészülnek a kerület elnevezéséhez illeszkedő, „Újbudai” megjelöléssel. Ennek megfelelően az új név Újbudai Bölcsődei Intézmények. A székhelyen működő intézményegység az Újbudai Szemünk Fénye Központi Bölcsőde, a telephelyek pedig Újbudai Napsugár Bölcsőde, Újbudai Kuckó Bölcsőde, Újbudai Pöttöm Bölcsőde, Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde, Újbudai Katica Bölcsőde, Újbudai Bóbita Bölcsőde, Újbudai Mesevár Bölcsőde és Újbudai Dúdoló Bölcsőde néven működnek tovább.
A képviselők döntése alapján az önkormányzat több civil szervezetnek is támogatást nyújt. Már korábban is segített a kerület testvértelepülésének, a kárpátaljai Bene községnek, hogy felújítsa a művelődési házát, most a belső terek helyreállításához szavaztak meg egymillió forintot. A szintén kárpátaljai Beregszász karácsonyi díszítéséhez is hozzájárul az újbudai önkormányzat, emellett az Eötvös József Collegium kertjében található tó újjáépítését és környezetének kialakítását, a Vidám Segítők Alapítvány kórházakban és idősotthonokban szervezett zenés bohóc és szórakoztató műsorait, valamint a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola alsós öltözőszekrényeinek cseréjét is támogatják.

– Az országosan érvényes építési szabályok mellett az utóbbi évtizedekben helyi szinten is kialakíthattak az önkormányzatok egy szabályrendszert, mellyel az egyes területek beépíthetőségét határozzák meg. A XI. kerületben jellemzően egy-egy telektömbre készültek ilyen szabályok, 1990 és 2015 között összesen 96 területre született a módosításokkal együtt mintegy 120 rendelet, amelyek összességében csak a kerület kevesebb mint felét fedték le – mondta lapunknak Takács Viktor főépítész. – Létezett ugyan egy átfogó XI. kerületi Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat, ám ez csak általános meghatározásokat tartalmazott, és ahol nem volt helyi szabályozás, nem lehetett sem komolyabb léptékű fejlesztést végrehajtani, sem az egyedi, területre jellemző értékeket védeni.
Az újbudai önkormányzat vezetése 2015-ben határozta el, hogy a kerület egészére szabályozást készíttet 2019 végéig. A teljes közigazgatási területre kiterjedő munka révén elérhető az egységes elvek szerinti, de a helyi adottságokat figyelembe vevő szabályalkotás, továbbá kiküszöbölhetők a korábbi kisebb tervezési egységek okozta esetenkénti ellentmondások. A jelentős főutak mentén kilenc nagyobb egységet jelöltek ki Újbudán, ezek többségére már megszületett a Kerületi Építési Szabályzat, közkeletű rövidítéssel élve a KÉSZ. Az egyes területekre vonatkozó építési szabályzatok a várostervezés és városfejlesztés kiemelten fontos eszközei.