Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Fejlesztések éve jön

Újbuda   |   2018, augusztus 7 - 11:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több fejlesztés kapott szabad utat, miután a képviselő-testület rendkívüli nyári ülésén elfogadta a kerületi építési és városrendészeti szabályzatok módosításait.

Elfogadták a képviselők az Infopark Pázmány Péter sétány–Magyar tudósok körútja–Magyar Nobel-díjasok útja által határolt területére vonatkozó Kerületi Építési Szabályzatot (KÉSZ) a testület augusztus 6-i rendkívüli ülésén. Ennek köszönhetően Lágymányos két szomszédos zónájában jelentős fejlesztések kaptak zöld jelzést. A két terület közelsége miatt építési szabályozásuk egy ütemben készült. Az övezetben található egyrészt a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatóháza, illetve több egyetemi épület, másrészt az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési és adminisztrációs központja.

Az Infopark egyetemi részén az ELTE déli tömbjének bővítése a nyugati oldalon fekvő földszintes vegyszertároló bontásával valósulhat meg. Ennek helyén egy 1132 négyzetméteres, a meglévőhöz hidakkal csatlakozó hétszintes új épületrészt építenek majd. A meglévő zöldfelület nagysága nem változik. Az Ericsson Magyarország kutatási-fejlesztési központját tavasszal adták át. A beruházás folytatódik, hiszen több ilyen centrumot terveznek hasonló tevékenységet folytató cégek számára. A telek Rákóczi híd felé eső részén a kutatás-fejlesztési központ II. üteme során egy 4, illetve 26 ezer négyzetméter bruttó szintterülettel rendelkező épületet alakítanának ki. A korábbi ütemhez hasonlóan hétszintes épülethez négyszintes mélyparkolót terveznek. A budai rakparton található komplexum szoros kapcsolatban áll a közeli egyetemekkel, sok diáknak ad munkát, és megannyi oktatóval működik együtt közös kutatási és fejlesztési projektjeik keretén belül.

Startvonalhoz érkezett a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épülete mellé tervezett sportkomplexum is. A képviselők ugyanis a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (KVSZ) Villányi út–Szüret utca–Somlói út–Balogh Tihamér utca–Balogh lejtő által határolt területre vonatkozó módosítását is megszavazták. A sportkomplexum a meglévő szabadtéri sportpályák helyén lesz majd, mintegy 3500 négyzetméteren. A módosításnak megfelelően az építmény magassága a korábbi tervekben foglalt 16 méterről 20 méterre nő. Az új épület zöldtetőt kap. A zöldfelület mértéke nem változik, a gimnázium épületének műemléki jellege sértetlen marad, hiszen az új létesítményt gyakorlatilag a hegy oldalába „betolva” építik meg – hangzott el a testületi ülésen. Ezzel a megoldással megmaradnak a jelenlegi szabad területek is, így nemcsak a szabadidős sportprogramokra és edzésekre lesz lehetőség, hanem a gyerekek mindennapi testnevelésére is. A tervek szerint a szomszédos templom mögött egy közösségi ház is épül majd, amelynek magassága legfeljebb négy és fél méter lesz. A parkolási igény növekedésére nem kell számítani a közeljövőben, mivel az építményt az iskola tanulói fogják használni.

Zöld jelzést kapott a Bártfai utcai Korai Fejlesztő Központ területén tervezett korszerűsítés és bővítés is. Ehhez a Ferencváros-Kelenföld vasútvonal–Budaörsi út–Kőérberki út–Egér út–Andor utca–Galvani út–Duna folyam által határolt terület Kerületi Építési Szabályzatának (KÉSZ) első ütemére vonatkozó módosítására volt szükség. Az óvodaépület víz- és hőszigetelési amortizációja, illetve a műszaki állagromlás megállítása révén a gyerekek kulturáltabb körülmények között tölthetik napjaikat, miután komplex bővítési, átalakítási, energetikai és „arculatváltási" terv valósulhat meg.

A képviselő-testület arról is döntött, hogy az önkormányzat elfogadja a Sasad Resort II. Hungary Kft. (a CORDIA Management Szolgáltató Kft. tulajdonosa) által felajánlott 20 millió forintos vissza nem térítendő kerületfejlesztési hozzájárulást.

(Újbuda)