Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

EP: Európa választott

Újbuda   |   2014, május 26 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tarolt a Fidesz az EP választáson, ahol várhatóan hat párt, pártszövetség jut mandátumhoz Magyarországról. Nem hivatalos adatok szerint a Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP és a Demokratikus Koalíció 2-2, az Együtt-PM és az LMP 1-1 mandátumot szerzett. Végleges eredmény a hét második felében várható.

Minden bizonnyal az Európai Néppárt (EPP) lesz a legnagyobb párt az Európai Parlamentben. Előzetes adatok szerint az Európai Néppárt 211, a szociáldemokraták 193 képviselővel bírhatnak az új parlamentben, ahova a liberálisok 74, a zöldek 58 képviselőt küldhetnek.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes eredményei alapján Magyarországon a Fidesz-KDNP a voksok 51,49 százalékát szerezte meg a május 25-i európai parlamenti választáson, a Jobbik 14,68, az MSZP 10,92, míg a Demokratikus Koalíció 9,76, az Együtt-PM 7,22 százalékot kapott.

Vasárnap a szavazók 28,92 százaléka voksolt, a részvétel ezzel elmaradt a 2009-es és 2004-es választásokon mérttől. 2009-ben a szavazók 35,31 százaléka, 2004-ben 38,5 százaléka adta le szavazatát. A NVI adatai szerint a vasárnap a választáson a voksolásra jogosult több mint 8 millió választópolgárból alig 2 millió 323 ezer jelent meg, az érvényes szavazólapok száma kicsivel több mint 2,3 millió volt, az érvénytelen, de lebélyegzetteké 9027.

Nem Magyarország az egyetlen uniós tagállam ahol alacsony a részvételi arány, gyakorlatilag egész közép-Európában kevesen mentek el szavazni. Szlovákiában volt a legalacsonyabb a választói hajlandóság, ott a szavazók 13 százaléka élt lehetőségével. Igen aktívak voltak azonban a belga (90 százalék), luxemburgi (90 százalék) valamint a máltai (74,8 százalék) szavazók.

Pálffy Ilona az NVI elnöke elmondta, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak nagyon rövid idő alatt összesítették a szavazatokat, így a feldolgozottság már vasárnap este 11 órakor 99,99 százalékos volt.

Hátra van még a külképviseleteken leadott voksok megszámlálása, ami befolyásolhatja az LMP mandátumszerzését. Az LMP-nek mintegy 300-zal van több szavazata, mint az 5 százalékos határ, a külképviseleti szavazatok száma több mint hatezer. Végleges eredmény a hét második felében várható.

Akik bejuthatnak az Európai Parlamentbe:

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz-KDNP)
Szájer József (Fidesz-KDNP)
Tőkés László (Fidesz-KDNP)
Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP)
Gyürk András (Fidesz-KDNP)
Gál Kinga (Fidesz-KDNP)
Schöpflin György (Fidesz-KDNP)
Erdős Norbert (Fidesz-KDNP)
Bocskor Andrea (Fidesz-KDNP)
Deli Andor (Fidesz-KDNP)
Kósa Ádám (Fidesz-KDNP)
Hölvényi György (Fidesz-KDNP)

Morvai Krisztina (Jobbik)
Balczó Zoltán (Jobbik)
Kovács Béla (Jobbik)

Szanyi Tibor (MSZP)
Ujhelyi István (MSZP)

Molnár Csaba (DK)
Niedermüller Péter (DK)

Jávor Benedek (Együtt-PM)

Meszerics Tamás (LMP)

Újbuda

 Európa választott