Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Elszabadult árak: újra ünnep lesz a kenyér az asztalon

Újbuda   |   2022, szeptember 15 - 10:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az élelmiszerek rekorddrágulását mindenki érzi a saját bőrén, közülük is a pékáru viszi a prímet: az augusztusi adatok szerint egy év alatt 64,3 százalékkal nőtt a kenyér ára. Egy Bartók Béla úti pékség elárulta, miért válik lassan luxussá legalapvetőbb ételünk.

A Pékműhely cégére ugyan nem szúrja ki a járókelő szemét, de az üzlet neve és a „kovászos kenyér” tábla jelzi, nem egy szokásos látványpékséggel van dolgunk. Itt hagyományos eljárással, élesztő helyett kovásszal készül az adalékmentes kenyér az eladótér melletti kis helyiségben; egy nagy üvegtáblán át a vásárlók is nyomon követhetik a liszt és a víz metamorfózisát. A kovászos kenyér az emésztőrendszer számára sokkal kedvezőbb, ám idő- és munkaigényes elkészítése miatt drágább. Ők is kénytelenek voltak árat emelni, és az egymást érő negatív piaci hatások miatt a drágulás jó ideig nem áll meg.
– Ez csupán a kezdet. Óriási aszály sújtja Európát, az energiaárak még ennél is feljebb fognak kúszni, a gazdákra pedig nehéz idők várnak, ha nem esik ősszel elég eső, mert elmaradhat a vetés – sorolja a csapásokat a pékséget vezető Vajda József. Az üzlet nem terheli a költségeket egy az egyben a vásárlókra, inkább visszavett a nyereségből, de úgy látják, eljöhet az az idő, amikor olyan magasra szöknek a költségek, hogy azt már nem lehet kigazdálkodni.
A Magyar Pékszövetség szerint is elkerülhetetlen a kenyér további jelentős drágulása a rezsiköltségek, a munkabérek és az alapanyagárak emelkedése miatt. A pékségek különböző energiaforrásokra támaszodnak: van, aki gázzal, van, aki árammal fűti kemencéjét. A Pékműhely ugyan csak áramot használ, ám így sem jár jól: ötszörösét fizetik a korábbinak. Vajda József úgy látja, a brutális rezsiemelés már csak azért is tarthatatlan, mert minden másnak is nő az ára, mindent pedig nem lehet a vásárlókkal megfizettetni. Azt sem lehet mondani, hogy a háború miatt drága a kenyér Magyarországon, hiszen elsősorban hazai búzából készül. Árfelhajtó hatást vált ki azonban a gazdák taktikázása: visszatartják a gabonakészleteket, hogy minél többért tudják eladni, hiszen folyamatosan emelkedik a búza ára. – Olyan spirálba kerültünk, ahonnan nem lehet kiszállni – mondja a Pékműhely vezetője, aki szerint olyan mértékű drágulás várható, hogy az állam részéről megfontolandó lesz a kenyérjegy bevezetése, ami alanyi jogon biztosítaná a fontos élelmiszert.
– Az is gond, hogy sokan nem péknél, hanem a multiknál vesznek kenyeret, ahol megfizetik a kereskedő hasznát is – mondja a vállalkozó. A forgalomcsökkenés már elkezdődött, a vevők a kevésbé szükséges édes, sós péksüteményekből vásárolnak kevesebbet. – Hamarosan újra ünnep lesz a kenyér az asztalon – tette hozzá Vajda József.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.