Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. hétfő, Mózes, Botond

Éledezik az újbudai belváros

Újbuda   |   2020, június 4 - 10:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár az újbudai éttermek, kávézók már nagyon várták, hogy újra vendégeket fogadhassanak, a hirtelen jött enyhítésre nem mindenhol tudtak azonnal reagálni. Az áruk beszerzése, a készletek feltöltése miatt egyes helyeken akár néhány napba is beletelt, amíg a teraszokat, kerthelyiségeket megnyithatták.

Május 20-án már találtunk a Bartókon olyan vendéglátóhelyeket, ahol legalább az utcára kitett asztaloknál ki tudták szolgálni a vendégeket – a pincérek, séfek, pultosok maszkot, kesztyűt viseltek –, köztük volt a Kelet Kávéház, a Béla és néhány street food bár. Pár nappal később a Hadik Kávéház is megnyitotta Gárdonyi téri teraszát. Megkérdeztük az első vendégeket, milyen érzés újra szabadon fröccsözni, kávézni, enni valahol, az üzletvezetőktől pedig megtudtuk, miként vészelték át ezt a különösen nehéz időszakot.

„Egész jól rászoktunk a főzésre, de azért jó néha étteremben enni”

Balázs éppen az ebédjét fejezte be kedvenc street food étterme előtt a Bartók Béla úton. Ott volt aznap, amikor bezártak, stílusosan a nyitásra is eljött. A közelben lakik, gyakran sétált a környéken a karantén idején, és nagyon furcsán érezte magát, amikor a Bartók Boulevard szokásos nyüzsgése helyett nappal is kihalt tereket talált.

„Az étel megy tovább”

A fenti szlogennel indította el a túléléshez szükséges házhoz szállítást a Béla Bár, de más megoldásokat is alkalmaztak a kényszerhelyzetbe került vállalkozók. A Hadik például Újbuda Önkormányzatától kért és kapott segítséget, hogy munkavállalóinak a bezárás ideje alatt is tudjon fizetést adni. Naponta 75 adag ételt készítettek itt, ezt a kerület a rászorulóknak juttatta el. A kávéházak a vesztegzár idején is kiadhattak elvitelre kávét papírpohárban, így vegetált a máskor mindig zsúfolt Kelet, ahol a későn ébredők a járvány előtti időkben alig találtak szabad asztalt.

Szuhay Gergely, a Béla Bár üzletvezetője nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy újra kinyithatnak. Riasztotta a csapatot, letisztították az asztalokat, beszerezték az italokat, az alapanyagokat, fúrtak, faragtak, és már érkeztek is az első vendégek. A házhoz szállításra sok pozitív visszajelzést kaptak, számolt be Gergely, aki nagyon hálás a megrendelőiknek, hogy eképpen segítették őket a túlélésben. A Béla fő profilja azonban továbbra is a megszokott, beülős hely marad.

„Csodálatos érzés újra itt fröccsözni”

Koós Krisztina és Bács Annamária egyetemisták. Kivételes érzés volt számukra, hogy újra beülhettek valahová, azaz be még nem, csak ki, a teraszra. Annamária a vírus terjedésének időszakában hazament vidékre, és már nagyon hiányzott neki a fővárosi pezsgés, a barátok. Krisztina szerint az emberek felelősségteljesen kezelték a járványhelyzetet; fröccsözés közben persze ők sem viseltek maszkot, de a tömegközlekedésben, bevásárlóközpontokban mindig használják, maguk és mások védelmére. – Eddig okosan oldottunk meg mindent szerintem, vigyáztunk egymásra. A nagy kérdés a nyár lesz, hogy mennyire szabadulnak el az indulatok, meddig tart még az emberek türelme – mondta Krisztina.

„Nagyon várjuk a vakcinát”

A Bartók Boulevard-on mindenki azt szeretné, ha minden újra úgy folytatódna, ahogy azelőtt volt. Szalai Tamás és fia, Barna szerencsésnek vallja magát. Bár Barnának meg kellett szakítania londoni tanulmányait, és a vizsgáit is törölték, folytatja, ha vége lesz a járványnak. Tamás otthon is tudta végezni a munkáját, így anyagi kár nem érte őket. A nyitás napján annak örültek a legjobban, hogy végre nem papírpohárból, sétálva kellett elfogyasztani kávéjukat. – Nagyon várjuk a vakcinát, mert addig biztos nem lehet visszatérni a rendes kerékvágásba. Amíg nincs oltóanyag, számíthatunk korlátozásokra – tették hozzá Szalaiék.

„Még jobban összekovácsolódtunk”

Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria üzletvezetője számára a járvány pozitív hozadékkal is járt. – Bár azt olvastuk a feleségemmel, hogy sok házasság felbomlott, mert összezárva kellett élniük, mi nem rontottuk a statisztikát, a közös családi jógázások, a telken töltött szép napok csak még jobban összekovácsoltak minket – mondta. Bíznak abban, hogy hamarosan bepótolhatják a Hadikban elmaradt programokat, és újra megindulhat a kulturális pezsgés is a Bartók Boulevard-on.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Virágültetés a kerületben  

Közel harmincötezer egynyári növény – többek között bársonyka, begónia és petúnia – teszi színesebbé a kerületet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.