Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Egy napirendi pont a december 5-i rendkívüli ülésen

Újbuda   |   2016, december 5 - 16:10Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzatának megbízásából, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. költségviselése mellett elkészült a Bartók Béla út – Villányi út – Himfy utca – Ménesi út által határolt terület szabályozási tervének módosítása. A tervkészítés célja az volt, hogy meghatározza a 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság egyik szálláshelyéül szolgáló Ménesi úti Bibó István Szakkollégium átalakításának és bővítésének városrendezési feltételeit és kereteit.

A szakkollégium épülete a 20. század elején épült, eredetileg nyaraló funkcióval. Később komoly sérüléseket szenvedet, ezért nagymértékben átalakították; mára az épület jellegtelenné vált, állapota leromlott. A területre jelenleg a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat 2005-ben elfogadott módosítása van hatályban, ami a kollégium tervezett, kismértékű bővítésére nem ad lehetőséget.

A változtatás fő célja tehát, hogy lehetőséget teremtsen az épület átépítésére, mely által méltó és korszerű környezetet alakíthatnak ki mind a vizes világbajnokság részt vevői, mind pedig az ELTE hallgatói számára.

Az indítvány tárgyalásakor Hoffmann Tamás polgármester közölte, azt azért kellett sürgősséggel előterjeszteni, mert idő közben megérkezett az állami főépítész támogató szakmai véleménye is, így a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházásnak minél előbb meg kell kezdődnie.

Képviselői kérdésekre válaszolva Takács Viktor, Újbuda főépítésze elmondta, az épület sem fölfelé, sem oldalirányban nem bővülhet, mert az zavarná a mögötte lévő lakóházak kilátását, illetve benapozottságát, tehát csak az utca, azaz a Ménesi út felé terjeszkedhet. Hozzátette, az utcai kerítés változatlanul megmarad, és csupán a jelenleg építészeti érték nélküli utcai homlokzat alakul át, így az utcakép is rendezettebbé válik. Arról pedig, hogy a munkálatok során kell-e majd fákat kivágni, nincs tudomása.

Az új szabályozási tervet, a képviselő-testületet 17 igen, 0 nem, 5 tartózkodás mellett jóváhagyta.

V. L.