Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

EgészségPart: három generációval az egészségért

Újbuda   |   2019, szeptember 25 - 11:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Natúr termékeket, természetes gyógymódokat, egészséges finomságokat bemutató standok is sorakoztak a Feneketlen-tónál, az 5. EgészségPart családi rendezvényen szeptember 22-én. A FICSAK és Újbuda Önkormányzata által szervezett eseményen egyebek mellett szűrővizsgálatok, tanácsadások és sportprogramok is várták az érdeklődőket.

Ringató foglalkozással kezdődött a nap, amelyet az ünnepi köszöntő követett. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a megnyitón arról beszélt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokat dolgozik a megelőzés érdekében, és támogatásáról biztosított minden olyan mozgalmat, rendezvényt, amely az egészséges életmódra való törekvést szolgálja. A Három generációval az egészségért programra is kitért, amelynek a célja, hogy a gyerekektől az idősekig minden korosztályt megszólítson prevenciós eseményekkel.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kiemelte, a kerület évek óta arra törekszik, hogy minél több sportolási lehetőséget biztosítson az itt lakóknak: futópályákat, szabadtéri kondiparkot hoztak létre sok helyen, de intézményi szinten is számtalan beruházás történt, iskolák és óvodák udvarai újultak meg, így a mindennapos testmozgástól az élsportig mindenkinek adott a lehetőség a sportolásra. Kiemelte, az egészségügy területén is történtek fejlesztések. Ezek között említette az új gyermek-egészségügyi centrum építését. Az épület szerkezeti kialakítása elkezdődött, az építkezés első üteme februárra befejeződik – tette hozzá.

Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az egészség megőrzésében nagy felelősség hárul az egyénre, hiszen 20 százalékban a környezeti hatások, 20 százalékban a genetika, 10 százalékban az egészségügyi ellátás színvonala és 50 százalékban az életmód határozza meg az ember egészségi állapotát. Hozzátette, a kormány megbecsüli az orvosokat, az egészségügyben dolgozókat, és az ilyen típusú rendezvények nemcsak a közösségek erősítését szolgálják, hanem a helyes életmód kialakításában is nagy segítséget nyújtanak.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is a betegségek megelőzésének fontosságát emelte ki. Éppen ezért – mondta – a mentőszolgálat évek óta nagy hangsúlyt fektet a laikus életmentés megismerésének fontosságára, annak oktatására. Ennek köszönhetően az elmúlt két évben sikerült megduplázni a sikeres újraélesztések számát – emelte ki.

Király Nóra alpolgármester, az esemény házigazdája, azt mondta, öt éve álmodta meg a rendezvényt, amelynek céljai mit sem változtak azóta. Három alappillérre épült az EgészségPart, idén is a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a lelki egészség jegyében szerveződtek a programok. Úgy látja, a gyerekeknek a szülők mutathatnak példát az egészséges életmód terén is, hogy a kicsik felnőve egészséges emberekké váljanak.

A Feneketlen-tó melletti rendezvényre az egészséges életmódhoz kötődő családi programokkal, szűrővizsgálatokkal, dietetikus tanácsadással, életmódvezetési tanácsokkal, kézműves-foglalkozásokkal, sportprogramokkal és ismert fellépőkkel készültek a szervezők. A beszédek után Schobert Norbival vehettek részt egy családi fitness órán a sportosabb látogatók, később többek között Farkasházi Réka és Tintanyúl, valamint a Kolompos koncert és táncház szórakoztatta a közönséget.

Újbuda/MTI