Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Egészséges Újbuda

Újbuda   |   2017, szeptember 14 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az egészséges életmódot bemutató kiadvánnyal lepi meg a kerületi családokat Újbuda Önkormányzata és Fiatal Családosok Klubja. Emellett nagy erőkkel készülnek szeptember 24-re, amikor egész napos programként kerül sor a III. Újbudai EgészségPart rendezvényre – derül ki a Lágymányosi Óvodában tartott sajtótájékoztatón.

A hétköznapokban is használható ötletekre és a gyermekek, fiatalok számára is elfogadható tippekre van szükség ahhoz, hogy az egészséges táplálkozás, a lelki egyensúly vagy a testmozgás ne csak újabb feladatot, hanem örömet okozó és elérhető életmódot jelentsen. Ennek megoldására készült el a kerület legújabb Egészséges Újbuda című kiadványa, amely a mozgáshoz, a táplálkozáshoz, az egészségügyi szűrésekhez és a testi-lelki fejlődéshez kapcsolódó hasznos információkat fogja csokorba. A legelső füzeteket a kerület vezetői közösen adták át a Lágymányosi Óvoda nagycsoportosainak.

Az átadó egyben a III. Újbudai EgészségPart rendezvény sajtóeseménye is volt, amelyen a főszervező, Király Nóra alpolgármester ismertette a szeptember 24-i program legfontosabb elemeit. - A Feneketlen-tó partjára szervezet rendezvény az egész családnak szól, amelyen mindenki jól érezheti magát. Szűrővizsgálatok, futóversenyek, zenés-táncos műsorok teszik felejthetetlenné a napot. Aki kedvet érez hozzá, részt vehet Rubint Réka alakreform edzésén is, vagy tanácsot kérhet Stahl Judittól az egészséges uzsonnákról – hangsúlyozta Király Nóra.

Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere kiemelte, a kerület évek óta odafigyel arra, hogy a gyermekek mindennapjaiba beépüljön a rendszeres testmozgás, emellett a közétkeztetés minőségére is nagy hangsúlyt fektetnek. A korábbiaknál sokkal több zöldséget és gyümölcsöt ehetnek a gyerekek, valamint a menzai étkezések során is jóval kevesebb cukrot, sót és zsírt használnak fel. A politikus úgy látja, a városi gyerekek különösen veszélyeztetettek, hiszen az urbánus életmód miatt könnyebben alakul ki náluk a mozgásszegény életmód, és nagyobb arányban jelennek meg az olyan civilizációs betegségek, mint például a diabétesz.

Szakértők szerint a gyerekek alapvető jellemvonásai és szokásai hat éves korra alakulnak ki. Ezeken később már szinte lehetetlen változtatni, inkább csak formálni lehet rajtuk. Erről beszélt Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, szívesen áll minden olyan kezdeményezés mellé, amely a kicsiket az egészségtudatos életmódra ösztönzi. - Ez a szemlélet az, amelyet nem lehet elég korán tudatosítani. Ahhoz, hogy a gyerekek később aktív, egészséges felnőttek legyenek, már most le kell fektetni az alapokat, ezért nem mindegy például, hogy mit esznek, mennyit mozognak és hogyan töltődnek fel – fogalmazott a politikus, aki úgy látja, az egészségtudatos életmódra nevelés csakis a felnőttek közreműködésével valósulhat meg. Ez az óvodapedagógusokon túl a szülők részéről is komoly elköteleződést igényel, hiszen nekik is jó példát kell mutatniuk ahhoz, hogy gyerekeik mindennapjaiba beépüljön a rendszeres testmozgás.

K. A.