Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. csütörtök, Mária

Covid-szűrés az önkormányzati óvodákban

Újbuda   |   2021, szeptember 8 - 15:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata a szeptemberi tanévkezdéskor lehetővé tette az önkormányzati óvodák minden munkatársa számára az antigéngyorstesztes Covid-szűrést, ez összesen 712 főt érint. Ezen túlmenően a második oltás után kétszer is megméretik a vérmintából kimutatott ellenanyagszintet (először három-négy hét, másodszor három hónap elteltével). Ugyanilyen szűréseken vesz részt az önkormányzat által fenntartott intézmények valamennyi munkatársa, mindösszesen 1623 személy. A szűrések folyamatosan zajlanak a Szent Kristóf Szakrendelő és a CORDEN labor közreműködésével.

A köznevelési intézményekben ez év szeptemberétől hatályát veszti számos olyan intézkedés, amely korábban a járvány elleni védekezést szolgálta – derül ki abból a levélből, amelyet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 25-én írt az intézmények vezetőinek. A telex.hu birtokába került levél szerint helyben saját szabályokat lehet alkalmazni.
A maszk viselése és a reggeli hőmérőzés nem kötelező, de nem is lehet megtiltani. A miniszter feloldotta azt az előírást, hogy az osztálytermekben lehetőség szerint egymástól távolabb helyezzék el a padokat, és a közösségi terekben próbálják meg betartani a 1,5 méteres védőtávolságot (az iskolák ez esetben is dönthetnek másképp). A testnevelésórákat szeptembertől zárt térben is meg lehet tartani. A tárca továbbra is azt javasolja, hogy az osztály- és a tanulmányi kirándulásokat belföldre szervezzék, de szeptembertől ezek többnaposak is lehetnek.
A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató gyermeket nem szabad közösségbe vinni, amíg fel nem gyógyul, a visszatéréshez orvosi igazolás kell. Ha az intézményben derül ki, hogy egy gyerek fertőzött, haladéktalanul el kell különíteni, és a szülőt értesíteni. A szülő csak alapos indokkal tarthatja otthon a gyermekét, ezt igazgatói döntés alapján lehet járványhelyzetből fakadó igazolt hiányzásnak tekinteni. A miniszteri levél hivatkozik az alapvető jogok biztosának megállapítására – emelte ki a Telex –, eszerint „a tanulói hiányzásnak a járványhelyzetre tekintettel általánosan előre meg nem határozott időtartamra történő szülői igazolása nem tekintendő automatikusan alapos indoknak, minden ilyen szülői-gondviselői kérelmet a döntésre jogosult intézményvezetőnek a kérelmező körülményei és a járvány alakulásának függvényében aktuálisan kell mérlegelnie, és időszakonként felül kell vizsgálnia”.