Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Beindult a járvány a Szent Imrében?

Újbuda   |   2020, május 6 - 18:08Nyomtatóbarát változatSend by email

A HVG és a Magyar Hang értesülései alapján a Szent Imre Kórház közel száz fekvőbetegénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és negyven dolgozó tesztje is pozitív lett.

Sajtóinformációk szerint a Szent Imre Kórházban még márciusban, a krónikus belgyógyászaton lett rosszul két páciens, ám mire megérkezett a tesztek pozitív eredménye, mindketten meghaltak. Ezt követően vettek mintát az osztály más betegeitől is, közülük tizenhétnél mutatták ki a koronavírust.

A vesebetegek kezelését végző nephrológiai osztályon április második hetében robbant be a járvány, a fertőzöttek száma már akkor tíz felett volt. A koronavírus felütötte a fejét továbbá az anyagcsereosztályon, a kardiológián, a neurológián és a sebészeten. A gasztroenterológiai osztályon kezeltek több mint 40 százalékánál mutattak fertőzést a tesztek. A Szent Imre Kórház 670 ággyal rendelkezik, ehhez viszonyítva a koronavírus házon belüli elterjedtsége 15 százalékos. Pozitív lett a tesztje leg­alább negyven alkalmazottnak is – orvosoknak, ápolóknak és egy gyógytornásznak.

Különösen aggasztó mindez annak fényében, hogy több Szent Imrében dolgozó orvos is arról nyilatkozott, hogy az újbudai kórház országos szinten is kifejezetten szigorú óvintézkedéseket vezetett be, jóval túlteljesítve az Operatív Törzs által támasztott követelményeket. Felhívták a figyelmet azonban arra is, hogy valószínűleg a Szent Imre Kórházban végzik a legtöbb tesztet az országban, és a magas esetszám ezzel is összefüggésben lehet.

Megkérdeztük a hírről dr. László Imre polgármestert – korábban tíz évig ő volt a Szent Imre igazgatója –, aki lapunknak elmondta: „Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy minden olyan újbudai lakost ingyenesen teszteljünk a koronavírusra, akit az utóbbi hetekben teszt nélkül hazaküldtek a Szent Imréből. Nem mehetünk el szó nélkül a mellett sem, hogy lassan vitathatatlan tény: az egészségügyi dolgozók bármilyen emberfeletti munkát is végeznek, a kormány nem látja el őket megfelelő mennyiségű és minőségű felszereléssel. Ha ez így folytatódik, nem lehet megakadályozni sem a lakosság, sem az értük küzdő orvosok és nővérek további megbetegedéseit.”

Ötvenezer forintos ápolási támogatás

Kormányzati döntés alapján országosan mintegy 36 ezer kórházi ágyat kellett felszabadítani a közelmúltban. Ez számos olyan beteget érintett, akinek a gyógykezelése még nem zárult le, feltételezhetően a páciensek egy része további otthoni ápolásra szorul azok közül is, akiket a Szent Imre Kórházból küldtek haza. Sokan lehetnek Újbudán is, akiknek napi 24 órában kellene ellátniuk beteg hozzátartozójukat. Pelenkázniuk, fürdetniük, tornáztatniuk, gyógyszerezniük kell őket, és lehetne még sorolni, mennyi feladat van egy ápolt beteggel. A családoknak ez az új helyzet nagy megterhelést jelenthet, több tekintetben is. Ezért Újbuda vezetése úgy döntött, hogy egyszeri 50 ezer forintos ápolási támogatást kapnak azok a családok, amelyek a kórházból hazaküldött családtagjukat gondozzák.

A támogatást szociális helyzettől függetlenül folyósítja az önkormányzat azoknak, akik erre igényt tartanak. Az igényléseket Újbuda központi információs telefonszámán várják: +36/1/372-4566.

Ingyen tesztelik a kórházból hazaküldött betegeket

A kerület ugyancsak a fenti számon várja azoknak a betegeknek és az őket ápoló családoknak a hívását, akiket a közelmúltban hazaküldtek a kórházból, hogy jelentkezzenek ingyenes COVID-19 tesztelésre.

Tekintettel arra, hogy számos érintettet a Szent Imre Kórház koronavírus-tesztelés nélkül küldött haza, Újbuda Önkormányzata a saját költségén biztosítja szűrésüket. Ha fekvő betegről van szó, a Szent Kristóf Szakrendelő munkatársai házhoz mennek a vizsgálat elvégzésére. Az időpontot az információs vonalon lehet egyeztetni.

Óvodai és bölcsődei ügyelet nyáron is

Április 27-én Újbuda Önkormányzata bejelentette: az eddigiektől eltérően lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a nyári időszakban – a szülői igények felmérése és megismerése mellett – valamennyi újbudai óvoda és bölcsőde szükség szerint nyitva tartson, és a családok munkába állását segítve gyermekeket fogadjon. Egy nappal később a kormány ezt az ügyeleti rendszert április 30-i kezdéssel kötelezővé tette. A pontos nyitvatartásról önkormányzatunk és az intézmények honlapján tájékoztatják majd a szülőket.

Már 28 milliót adományoztak

Újbuda Önkormányzata eddig már csaknem 100 millió forintot fordított a koronavírus-járvány elleni védekezésre, így egyebek mellett a szociális támogatásokra, a védőeszközök beszerzésére és a tesztek elvégzésére. Emellett önzetlen civil és vállalati támogatókból sincs hiány. A kerület – a VICUS XI. Közalapítványon keresztül – az elmúlt hetekben több mint 28 millió forintot, egészen pontosan 28 708 600 forint adományt kapott vállalkozóktól, illetve magánszemélyektől, amelyet teljes egészében a védekezés költségeinek fedezésére fordítanak.

Maszkok az érettségizőknek

Idén a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, jogszabályban meghatározott kivételekkel, csak írásbeli érettségit tartanak Magyarországon. A vizsgákat május 4. és június 17. között – ezen belül az írásbeliket május 4–21. között – a középiskolák és a kormányhivatalok az előírt egészségvédelmi óvintézkedések betartásával szervezik meg. Amely tantárgyakból a legtöbben érettségiznek, azok vizsgái rendhagyó módon 9 órakor kezdődnek. Újbuda Önkormányzata hétfőn, kedden és szerdán reggel 9 óra előtt maszkokat oszt három helyszínen az érettségiző diákoknak.

Anyák napi meglepetés

A különleges helyzet nemcsak a kríziskezelésről szól, hanem kedves, kreatív megoldásokról is: a Gazdagréti Közösségi Ház a Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, a csatlakozók arra a kérdésre válaszolhattak, ki hogyan hálálná meg édesanyjának/nagymamájának a gondoskodást. Az intézmény vállalta, hogy ezeket az üzeneteket személyesen juttatják el a címzettekhez anyák napján, egy ünnepi díszbe öltöztetett autóval – úgy tervezték, hogy az érintettek ablaka előtt olvassák fel a személyes üzeneteket, és virágot is visznek. – Az elmúlt években nem volt anyák napi program a GKH-ban, hiszen ez a családok legbensőségesebb ünnepeinek egyike, most viszont sokaknak nincs módja a személyes köszöntésre – mondta el lapunknak a GKH vezetője, Tóthné Vonsik Vivien. – Emiatt éreztük úgy, hogy segítenünk kell egy ilyen kezdeményezéssel. Szeretnénk, ha a közösségünk ebben a nehéz időszakban összetartóan megmaradna, ezért már dolgozunk a megszokottól eltérő gyereknapi programon is – tette hozzá.

Újbuda