Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Az oltásra várók a háziorvosokban bíznak

Újbuda   |   2021, február 10 - 09:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Érthető, hogy az embereknek fogytán a türelmük, de meg kell értetni mindenkivel, hogy kicsit még muszáj tűrni, amíg visszatérhet az élet a régi kerékvágásba a járvány elmúltával – véli dr. László Imre, Újbuda polgármestere, aki sokáig gyakorló orvos volt. Mint fogalmazott: „A kormány egyik nagy hibája, hogy hosszú időn keresztül, például az óriásplakátokon, olyan hirdetéseket jelentetett meg, amelyekért mi szégyellhettük magunkat a világ előtt. Ahelyett, hogy tájékoztatták, felvilágosították volna az embereket, miként tudják átvészelni ezt a nehéz időszakot”.

– A fővárosi és a kerületi önkormányzatok minden vita ellenére fölajánlották a kormányzatnak az együttműködésüket az oltás megszervezésében. Erre választ sem kaptak – mondta el László Imre. Sőt, amikor a kormányhivataltól a kerületre vonatkozó, a védekezéshez szükséges adatokat kért, azokat sem küldték el neki. Miközben az önkormányzatokra rengeteg feladat hárul a védekezésben. Az itt élők is joggal várják el az önkormányzattól, hogy mindent megtegyen értük. Például ha a háziorvosokat bevonták volna az oltási terv elkészítésébe, akkor „ütős és erős” menetrendet lehetett volna összeállítani, és minden polgár ki tudta volna számítani, mikor kerül sorra. A háziorvosok tájékoztatása már csak azért is nélkülözhetetlen, mert értelemszerűen hozzájuk fordulnak elsőként az érdeklődők, ők ismerik az oltásra várókat, bennük bíznak.

De vajon lesz-e elég információjuk például ahhoz, hogy megválaszolják azt a kérdést, ami most sokakat izgat: elfogadják-e a kínai vagy az orosz vakcinát? Az orvos-polgármester szerint abban az oltásban, amelyről bebizonyosodik, hogy hatékony és biztonságos, nyugodtan bízhatunk. Még akkor is, ha van köztük hagyományos módszerrel készült, illetve korszerű is. Csakhogy honnan tudhatjuk, melyik a hatékony és biztonságos, amikor láthatóan a magyar kormány próbálja bizonyos esetekben megkerülni a gyógyszerek jóváhagyására létrehozott hatóságot? – Szakmai kérdésekben a szakembereknek kell állást foglalniuk. És a politikusoknak ezt kell támogatniuk. Egy politikusnak még abba a látszatba sem szabad kerülnie, hogy befolyást szeretne gyakorolni egy szakmai hatóságra – hangsúlyozta László Imre.

Év elején a következő nagy kérdés a kerület költségvetése. A tavalyi és az idei elvonások, valamint a kieső bevételek körülbelül 10 milliárd forintos hiányt okoznak, miközben a kerület tavalyi büdzséje nem egész 30 milliárd forint volt. Vagyis minden harmadik forintot elvettek az újbudaiaktól. Ráadásul a járvány elleni védekezés is sokba kerül. Ezzel együtt olyan költségvetés készült, amelyben ugyan sok a kompromisszum, de a lehetőségekhez képest jól szolgálja a kerületiek érdekeit. Az intézmények működésén – a bölcsődéktől az idősotthonokig – nem nagyon lehet spórolni, de a tervezett fejlesztések egész sora marad el egyelőre. Ha újra normális lesz a világ, akkor remélhetőleg majd meg lehet ezeket valósítani. Semmi sem biztos azonban, hiszen bármikor előállhat a kormány egy újabb megszorítással.

Kérdés, mikor lesz „normális” megint a világ, hiszen a pénzelvonásokkal az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat akarja ellehetetleníteni a kormány. Az újbudai polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy fideszes önkormányzatok a kormánytól vagy a kormány turisztikai ügynökségétől is kaptak jelentős támogatásokat, miközben az ellenzéki önkormányzatok mindenből kimaradtak, nyilván nem véletlenül. – Ám mi mindent megteszünk azért, hogy a polgárok a lehető legkevésbé érezzék, mit tesznek velünk – jelentette ki László Imre. Hozzátette: fontos lenne utak felújítása, vagy éppen új óvodák, bölcsődék létrehozása, hiszen Újbuda lakossága évről évre nő, mind nagyobbak az igények. A Lágymányosi-öbölben egy egész új városrész jön létre, ahol 25 ezer munkahelyet és nagyjából 3 ezer lakást építenek – mindehhez szükséges lenne iskola, rendőrség, tűzoltóság, bolthálózat is.

Megkérdeztük a polgármestert arról a hírről, hogy az úgynevezett Buda Gardens beruházás telekeladási ügyében, amely még az előző önkormányzati vezetés idején történt, újraindul a nyomozás. Az akkori kancelláriaminiszter, Lázár János is súlyos ingatlanpanamának minősítette a történteket. László Imre elmondta, hogy a kalandos sorsú beruházás méreteit jelentősen sikerült csökkenteni a környékbeliek és a Szentimrevárosi Egyesület kitűnő szakembereinek a közreműködésével, és így jóval elfogadhatóbbá vált – az önkormányzatnak nem maradt érdemben lehetősége további engedményeket kiharcolni a már örökölt helyzetben.

Az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlant bérlő éttermeknek, kávézóknak konditermeknek február 1-jétől május 31-éig nem kell bérleti díjat fizetniük – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. – Az érintettek erre az időre mentesülnek a díjfizetés alól – hangsúlyozta. A járvány első hulláma idején, tavaly áprilisban, Újbuda Önkormányzata számos vállalkozás – köztük a vendéglátó-ipariak –, oktatási, kulturális tevékenységet végző bérlők, egyházak, egyesületek számára csökkentette a korlátozások feloldásáig a bérleti díjat (jellemzően 30–50 százalékkal, kulturális területen 100 százalékkal). Emellett az önkormányzat halasztott fizetést tett lehetővé mind a kedvezményes, mind a teljes bér esetében kamatmentesen, idén januártól kezdődően.D.J.