Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Az oltásnál nincs jobb megoldás

Újbuda   |   2021, január 25 - 10:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Covid-19 elleni oltás hatásosságáról, az esetleges mellékhatásokról, az elérhető információkról kérdeztük dr. Komáromi Zoltán háziorvost és dr. Falus Ferenc korábbi tisztifőorvost.

Komáromi Zoltán háziorvosként néhány nappal a beszélgetésünk előtt kapta meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, és még annyi mellékhatást sem tapasztalt, mint az influenzaoltásnál. Hozzátette: csak az kérje az oltást, akinek semmi baja, nem köhög, nincs hőemelkedése. A szúrás után nem árt estig óránként 2-3 deci folyadékot meginni. Ha valakinek láza lenne, vegyen be lázcsillapítót, ha az oltás helyén duzzanat, égő érzés támad, tegyen rá egy jégkockát. A statisztikák szerint igen ritkán jelentkeznek az eddig nagyobb tömegben alkalmazott Pfizernél mellékhatások, és általában ezek is elég enyhék.

Komáromi eloszlatta az oltás hatásfokával kapcsolatos félreértést. Ez a Pfizernél 95 százalékos a második adag után, de ez nem azt jelenti, hogy százból 95 embernél hatékony, ötnél pedig nem. Arról van szó, hogy az oltottak öt százaléka elkaphatja ugyan a betegséget, de az is gyenge lefolyású lesz, nem fenyeget súlyos szövődmény. Egyébként úgy tűnik, azoknál hatékonyabb ez az oltás, akik korábban rendszeresen kaptak például influenza elleni vakcinát, mintegy edzésben tartva az immunrendszerüket.

Komáromi doktor szerint mindenki oltassa majd be magát – nagyon kevés ellenjavallat van –, és bármelyik az Európai Unióban törzskönyvezett vakcina megfelelő (a lehetőségek és az orvosi ajánlás függvényében). Ha bárkinek aggálya támad, mielőbb beszéljen az orvosával. Ő maga nehezményezte, hogy a háziorvosokat nem vonták be az előkészítő munkába, miközben nélkülük nehéz a tömeges oltást megszervezni. Az oltási sorrendből hiányolja, hogy a pedagógusok nem kerültek előre a szociális szféra dolgozói mellé – erre az iskolák biztonságos működése miatt lett volna szükség.

Mi lehet az oka, hogy egyes közvélemény-kutatások alapján nem túl magas az oltási hajlandóság? – kérdeztük Falus Ferencet. A volt tisztifőorvos tapasztalatai szerint nem olyan rossz a helyzet. Ha volt is olyan kutatás, amely azt mutatta, hogy az ellenzéki szavazók inkább elutasítók, az csak a rossz kérdésfeltevés miatt történt, vélekedett. Ők a kormánynak nem hisznek, ráadásul sok konteo terjedt el, például hogy megtévesztésül átcsomagolják a vakcinákat. Ezzel együtt szerinte az emberek hetven százaléka beoltatja majd magát.

Falus doktor szerint indokolatlan az uszítás, hogy az Európai Unió kevés dózist rendelt, a szállítmányok ütemesen fognak érkezni. A jelentkezést viszont túl bürokratikussá tették. Az oltás nem biztosítási alapon jár, tehát felesleges a tajszámok gyűjtése, elég lett volna, ha azoknak kell regisztrálni, akik nem kérik a vakcinát. Hozzátette, hogy az oltópontokon közreműködő katonák nagyon jó munkát végeznek, nem ők tehetnek az esetleges kavarodásokról. Az úgynevezett harmadik generációs oltóanyagok, mint a Pfizeré vagy a Modernáé az eddig ismert mutációkkal szemben is valószínűleg hatékonyak – jegyezte meg –, és ha szükséges, igen gyorsan lehet változtatni rajtuk.

D. J.

Fotó: MTI/Rosta Tibor