Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Akár 15 millió vakcina érkezhet

Újbuda   |   2020, november 25 - 15:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyarok többsége egyelőre nem oltatná be magát

Már öt gyógyszeripari céggel kötött szerződést az Európai Bizottság a koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról: az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a Pfizer–BioNTech és a CureVac összesen több mint 1,2 milliárd adag vakcinát szállíthat majd az uniós országokba (vagy ahová azok adományként eljuttatják). A szóban forgó oltóanyagok többsége a klinikai vizsgálatok előrehaladott fázisában van. A bizottság illetékesei tárgyalnak az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal is, amely az előzetes eredmények szerint 94,5 százalékban hatékony vakcinát fejlesztett. Az amerikai–német Pfizer–BioNTech oltóanyaga a teljes vizsgálati eredmény szerint 95 százalékos hatékonyságú.

– Magyarország 6,5 millió adagot kötött le az AstraZeneca vakcinájából, a Janssenéból több mint 4 millió, a Pfizer–BioNTech vakcinából 4 millió 439 ezer adagot – mondta el a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. (Ezek az uniós kontingensen belül értendők – a szerk.) Ha Magyarország az összeset meg is rendeli, az mintegy 36 milliárd forintba fog kerülni. Az orosz Szputnyik V oltás – amelynek megvételéről a magyar kormány is tárgyal – a fejlesztői szerint 92 százalékban hatékony.

Oroszország távol-keleti részén már oltanak vele egészségügyi dolgozókat és tanárokat, miközben még tart az utolsó, engedélyezés utáni tesztelés. Tesztelési szakaszban van több kínai koronavírus-vakcina is, ezek hatékonyságáról nem sokat tudni.

Egy az Euronews megbízásából készült novemberi reprezentatív felmérés szerint csupán a magyarok 17 százaléka adatná be magának a koronavírus elleni oltást, 47 százalékuk elutasítja, 36 százalékuk pedig még nem döntötte el. A megkérdezettek 32 százaléka egy magyar fejlesztésű vakcinát választana, 28 százalékuk amerikait, orosszal 7 százalékuk, kínaival pedig csak 4 százalékuk oltatná be magát.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.