Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szerda, Erik, Alexandra

Advent: Karácsonyig tart az újbudai vásár

Újbuda   |   2018, november 28 - 12:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Advent kezdetén nyílik meg és karácsonyig várja a vásárlókat a hagyományos újbudai adventi vásár. A Fehérvári úti piac szomszédságában programokat és jószolgálati gyűjtőakciókat is tartanak. Az előkészületek napjait december 6-ától fenyőillat és ünnepi díszkivilágítás szépíti meg a kerület forgalmasabb csomópontjain, így a Bartók Béla úton, a Szent Gellért téren és a Kosztolányi Dezső téren, valamint a Tétényi úton. Az ünnepi készülődés idejére idén is felállítják a kültéri jászolt a Szent Imre-templom mellett. A betlehemet négy kerületi képzőművész készítette.

Újbuda Önkormányzata és a Buda-Hold Kft. közösen várja az érdeklődőket a hagyományos adventi vásáron egészen december 24-éig a Kőrösy József utcában, vagyis az Allee Bevásárlóközpont melletti sétálóutcában. Advent első vasárnapján, december 2-án a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekkórusa köszönti az érdeklődőket adventi és karácsonyi dalokkal. A koncert után Hoffmann Tamás polgármester a hagyományokhoz híven felkapcsolja a díszkivilágítást, majd ökumenikus áldással kísért adventi gyertyagyújtással folytatódik az ünnepség. A műsort az Inspirál Cirkuszközpont előadása zárja.
A decemberi heteket kitöltő karácsonyi hangulatban a vásárra látogatók különleges és hagyományos ajándékokat, kézműves, egyedi, illetve iparművészeti termékeket vehetnek. A gasztronómia kedvelői borházak termékeit kóstolhatják meg és természetesen meg is vásárolhatják, valamint ételkülönlegességeket, süteményeket, édességeket is fogyaszthatnak.
Az adventi időszak nem csak programokat és vásárlási lehetőségeket kínál a kerületieknek. A vásár területén napközben bárki leadhatja adományait. December 3–9. között a Gyermekekért XI. Közhasznú Alapítvány tagjai kárpátaljai gyerekeknek gyűjtenek szaloncukrot, édességet, tartós élelmiszert, iskolai felszerelést, játékot és számítástechnikai eszközöket. December 10-étől 16-áig az Inspirál Cirkuszközpont árusít zsonglőr- és ügyességi játékokat, 17-étől 23-áig pedig a Down Alapítvány kínál egyedi készítésű karácsonyi ajándéktárgyakat. A Zöldellő Angyalkert Alapítvány már november 18. óta árul ékszereket és újrahasznosított anyagból készített táskákat.
– A gondoskodás és a karácsony előtti adakozókedv jegyében a Budapest-Szent­imrevárosi Szent Imre-plébánia idén is folyamatosan várja az adományozókat, akik a nehezebb helyzetű családokon szeretnének segíteni – mondta el lapunknak Várhelyi Gábor, a Budai Szent Imre-plébánia karitászvezetője. Ők elsősorban a plébániához kötődő rászorulóknak gyűjtenek tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, de alkalomszerűen Csévharasztra, a dévai Szent Ferenc Alapítványnak, illetve az Újbudai Humán Szolgáltató Központnak is juttatnak belőlük. Pénzadományt is szívesen vesznek, az összegyűlt összegből vásárolt karácsonyi csomagokat a plébánián hitoktatásban részt vevő fiatalok, illetve a Szent Bernát Cserkészcsapat tagjai viszik el a támogatottak lakására.
A hagyományokhoz híven a plébánia az adventi vasárnap estéken forralt borral és teával várja a felmelegedésre vágyókat. Az arra járók csatlakozhatnak a központi karitász Egymillió Csillag elnevezésű jótékonysági gyertyaárusítás akciójához is.
A templom mellett idén is felállítják a jászolt. A Szent Imre-plébánia 2015-ben kapott új kültéri betlehemet, amely négy kerületi képzőművész közreműködésével és az önkormányzat támogatásával készült el. A nem mindennapi alkotás a gyerekeknek szól, ember nagyságú alakok születtek, mintha nagy társasjáték-figurák volnának.
A Szent Szabina-kápolna is készül az adventi időszakra. Lesz rorate, gyertyagyújtás, vásár, adventi koncert, ebéd hajléktalan barátokkal. A kápolna várja azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a „Szállást keres a Szent Család” programban. Ennek során egy, a Szent Családot ábrázoló kép vándorol családról családra.
A Gazdagréti Közösségi Ház november 30-ától hirdeti meg adománygyűjtő akcióját a magyar vitézi renddel együttműködésben. Péntekenként fogadják a jótékony célra felajánlott ruhákat, cipőket, játékokat, mesekönyveket, használati eszközöket, tartós élelmiszereket, amelyeket a rend közvetlenül a rászorulókhoz juttat el.
Az előkészületek örömteli, ám sokszor fáradságos napjait december 6-ától fenyőillat és ünnepi fények szépítik meg Újbudán. Az önkormányzat több forgalmas közterületen állít hatalmas kivilágított karácsonyfát, egyebek közt a Bikás parkban, a Móricz Zsigmond körtéren, valamint a Fehérvári út és az Építész utca sarkán. A feldíszített fáknak, illetve lámpaoszlopoknak köszönhetően fényes díszkivilágítást kap majd a Bartók Béla út, a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér, valamint a Tétényi út is.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Családok Éve közös szervezésében rendezik meg idén a Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vásárát december 1-jén a Millenárison. A teljes bevételt a siket és nagyothalló gyerekeket támogató Jel Alapítvány kapja meg. – Idén már harmadik alkalommal segíthetünk egy olyan szervezetnek, amely a gyermekek és családok életét teszi könnyebbé – emelte ki Király Nóra, Újbuda alpolgármestere, a Ficsak alapítója. A vásár programjában a Petőfi Musical Stúdió és az Újbudai Babszem Táncegyüttes elő­adását is megnézheti a közönség. A rendezvény sztárfellépője Kozma Orsi, fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Baptista Szeretetszolgálat  15. Cipősdoboz gyűjtő jótékonysági akcióját Chuck Norris indította el, az adományokat csaknem háromszáz gyűjtőponton várják országszerte. Az újbudai helyszínek itt találhatóak.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bartók-negyed lakossági fórum  

2022május1717:30
Tájékoztató és beszélgetés az önkormányzat fejlesztési terveiről 2030-ig.
Várjuk a véleményüket, részvételüket!

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.