Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 4. hétfő, Kázmér

A többség már igent mond az oltásokra – Háziorvosi tapasztalatok Őrmezőn

Újbuda   |   2021, március 10 - 09:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mintegy 2800 fős praxisából nagyjából 130 embert oltott be, illetve küldött oltópontra múlt hét végéig dr. Dorogi Gábor őrmezői háziorvos. Akadt olyan nap, amikor harmincnál is több embert oltott, úgy gondolja, érdemben többet egy nap alatt nem fog tudni.

Hárman rendelnek ugyanazon a helyen, egymás közt is koordinálniuk kell, és el kell látni a panaszokkal jelentkezőket is, egy rendelés idején akár 80–100 főt. Ezért próbálják az oltást a rendelési időn kívülre tenni, már a hétvégét is igénybe veszik.

Bár van, ahol a jogosultak akár egyharmada is visszautasítja a lehetőséget vagy a neki jutó vakcinát, Dorogi doktornál a többség igent mond. Az viszont nem biztos, hogy aki a listán szerepel, meg is kaphatja a szúrást, például ha az előző három hónapban covidos volt, vagy más egészségügyi kizáró okot tárnak föl nála. Jó páran kérik, hogy vegyék őket előre valamilyen okból, ám a háziorvos nem térhet el a kapott listától. Alapvetően az idősebbek felől haladnak a fiatalabbak felé, illetve a krónikus betegséggel rendelkezőket küldik az oltópontra.

Előfordul, hogy a kínai vagy az orosz vakcinát valaki visszautasítja, de ahogy romlik a járványhelyzet, egyre kevesebben válogatnak. Már nemcsak az idősebbek kerülnek nagyobb arányban súlyosabb állapotba, esetleg kórházba, de a középkorúak közül is relatíve többen járnak így, mint a korábbi hullámok idején. Ezt valószínűleg a mutációk okozzák, és talán a fegyelem lazulása is – noha Dorogi doktor tapasztalatai szerint Őrmezőn e tekintetben nem romlott a helyzet.

Egyelőre a beérkező vakcinákat be tudják adni, ám a praxishoz tartozóknak körülbelül csak a harmada regisztrált. Ugyan napról napra jelentkeznek újak, mégis nagy kérdés, mi lesz azokkal, akik nem szánták el magukat, hogy jelentkezzenek a mind súlyosabb járványt okozó koronavírus elleni oltásra.

Fotó: MTI/Mohai Balázs