Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

A templom névadójára emlékeztek Kelenföldön

Újbuda   |   2019, március 11 - 15:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Boldog Meszlényi Zoltán templomban, a vértanú halálának évfordulóján tartotta liturgikus emléknapot március 4-én. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta. Az eseményen részt vett Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester is.

A szentmise kezdetén Musits Antal plébános köszöntötte a híveket, az újbudai filiákból érkező katolikus papokat, és Erdő Péter főpásztort, aki örömmel vállalta ezt a szolgálatot, mert személyesen is kötődik Újbuda legfiatalabb templomához. A bíboros sokat segített abban, hogy a templom felépülhessen, jelen volt az alapkő letételekor, a bokrétaünnepen, és a felszentelést is ő végezte.

Az idei búcsúnak két kerek évfordulója is volt. Tíz évvel ezelőtt avatták boldoggá Meszlényi Zoltán vértanút, és öt éve adták át a híveknek a róla elnevezett templomot az Etele úton. A búcsú napja egyben Meszlényi Zoltán vértanú püspök halálának évfordulója is.
A szentbeszédben Erdő Péter bíboros Meszlényi Zoltán életútjáról beszélt. Felhívta a hívek figyelmét a vértanú tanúságtételének örökérvényűségére, kiemelte álhatatosságát, ahogy tudatosan vállalta a vértanúhalált. A bíboros felelevenítette Meszlényi szavait, amelyeket akkor mondott, amikor felkérték, hogy Mindszenty József bebörtönzését követően vállalja el az érseki helynök tisztséget. “Elvállalom, mint a leölésre kész bárány” – mondta.

A kistarcsai internálótáborban elhunyt püspök és érseki helynök boldoggá avatását Erdő Péter bíboros indította el 2004-ben. XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá a dokumentumot, amely Meszlényi Zoltán vértanút kanonizálja a boldogok sorában, így október 31-én az esztergomi bazilikában sor kerülhetett a boldoggá avatási szertartásra. Ereklyéjét ekkor az esztergomi bazilika Szent Adalbert-mellékoltárában helyezték el. A felszenteléskor, 2014-ben pedig a kelenföldi templomba is megérkeztek boldog Meszlényi Zoltán ereklyéi.

D. B. S.