Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

A parkolási övezet bővítését javasolja a kerület

Újbuda   |   2017, december 28 - 22:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 2017-es év utolsó testületi ülését december 19-én tartotta a képviselő-testület.

A 2017-es év utolsó képviselő-testületi ülése a Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmények elismerő okleveleinek átadásával kezdődött. A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából tavaly 14. alkalommal hirdettek nyílt pályázatot ezekre a címekre. A kerületben évek óta folyó kimagasló környezeti nevelési munka nyomán 2017-ben tíz óvodai helyszín nyerte el a címet, amelyet Újbuda Önkormányzata 2016-tól külön támogatásban is részesít. Örökös Zöld Óvoda címet nyert a Gazdagréti Óvoda–Kindergarten in Gazdagrét székhelye – az intézmény két telephelyének munkáját pedig Zöld Óvoda címmel ismerték el –, valamint a Dél-Kelenföldi Óvoda Cseperedő telephelye. Zöld Óvoda lett a Sasadi Óvoda és Törcsvár utcai telephelye, az Albertfalvai Óvoda székhelye és telephelye, a Szentimrevárosi Óvoda Alsóhegy utcai telephelye, valamint a Lágymányosi Óvoda Csicsergő telephelye. Az okleveleket Hoffmann Tamás polgármester adta át az intézményvezetőknek. A polgármester a hagyománynak megfelelően ezúttal is kerületi óvodáknak ajánlotta fel céljutalmát. A háromhavi illetményének megfelelő összeget az Ezüstfenyő és a Diószegi úti Óvoda használhatja fel.

A városrész lakóinak védelmében új területeket kíván a fizetős parkolási övezetbe bevonni az önkormányzat. A képviselő-testület azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Villányi út–Tas vezér utca–Bartók Béla út–Karolina út–Hamzsabégi út–Ajnácskő utca–Nagyszőlős utca–Alsóhegy utca, valamint a Villányi út–Budaörsi út–Hegyalja út–Avar utca–Somlói út–Mihály utca–Gyula utca–Számadó utca–Szirtes út–Kelenhegyi út–Somlói út–Balogh Tihamér utca–Ménesi út–Szüret utca által határolt területen is engedélyezze a fizetős parkolási övezet bevezetését. Az övezetbe vonás nem érintené azonnal a teljes területet, tömbönként, az anyagi lehetőségek figyelembe vételével ütemezhető. Újbuda is csatlakozik az I., II., és XII. kerületnek a fővároshoz benyújtandó, a díjfizetős parkolás időtartamának kibővítését kezdeményező javaslatához. Eszerint 18 óra helyett 20 óráig kellene díjat fizetni, a fő cél az, hogy javuljanak a várakozási hozzájárulással rendelkező helyi lakosok parkolási lehetőségei. A javaslat elfogadása esetén a XI. kerületben a mai díjfizetős zóna teljes területén bevezetnék a hosszabb időtartamot.

A Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodája elkészítette Újbuda Településképi Arculati Kézikönyvét és településképi rendeletét, amelyeket a képviselő-testület jóváhagyott (lásd cikkünket). A polgármester kifejtette: ez egy alapdokumentum, amelyet időről időre felül kell majd vizsgálni.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy 2018. január 1-jétől 2022. december 31-éig – változatlan feltételek mellett – ismét Kóti Tamást bízza meg a Szent Kristóf Újbudai Szakrendelő és Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói feladatainak ellátásával.

.

(V. L.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.