Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 2. csütörtök, Karolina, Aida

A pandémia nem egyenlő a vakációval

Újbuda   |   2020, március 27 - 10:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sokan, különösen a fiatalok körében, úgy értelmezik a koronavírus terjedésének lassítását célzó rendelkezéseket, az iskolák átállítását távoktatásra, mint egy előrehozott vakációt.

Noha a szórakozóhelyek, kulturális intézmények is bezártak, sokan nem hagytak fel az összejövetelekkel, és más színtereken, akár magánlakásokon találkoznak, házibulikat rendeznek. Bár a COVID-19 vírus a fiatalokra kevésbé veszélyes, nekik is fontos lenne komolyan venni a „maradj otthon” felszólítást, mert idősebb rokonaik, ismerőseik, lakótársaik tőlük is megfertőződhetnek. Kérjük a fiatalokat, hogy közösségi életüket tegyék át teljesen a virtuális térbe! Remek megoldások léteznek arra, hogy a barátokkal online találkozhassanak, jól érezhessék magukat; ezeket amúgy is talán ők ismerik a legjobban.

Az oktatás nem állt le, a tanulók most otthonról szerezhetik meg azt a tudást, amelyet eddig az intézmények falai között sajátíthattak el. Országszerte nagyon sokan dolgoztak azon, hogy a digitális távoktatásra korántsem felkészült hazai iskolarendszerben a lehető legjobban tudják kezelni a kialakult helyzetet. Izzottak a közösségi oldalak, sok cég, vállalkozás is segítette a tanárokat, akik egymástól is beszereztek hasznos információkat. A Szent Imre Gimnázium egyik tanárnője például házi stúdiót alakított ki otthon, és már az iskolabezárás utáni első napon élőben tartott előadásokat osztályainak. A kezdeti tapasztalatok szerint a gyerekek is komolyan veszik a dolgot, örülnek a számítógépen elvégezhető feladatoknak, annak, hogy extra gépidőhöz jutottak. Az otthon maradó, esetleg „home office-ban” dolgozó szülők pedig többet segíthetnek a tanulásban, és a közös játék, szórakozás hasznos ideje is megnövekedett számos családban.

Az aktív korúak vállán hatalmas most a felelősség. Aki tud otthonról dolgozni, annak meg kell teremtenie a szükséges feltételeket, rá kell jönnie, hogyan tud hatékony lenni. Akiknek pedig továbbra is be kell menniük a munkahelyükre, azoknak be kell tartaniuk a legszigorúbb fertőtlenítési protokollokat. Ha komolyan vesszük a világjárványt, akkor sokkal kevesebben kerülünk bajba.

Az otthoni munkavégzést senki ne kezelje szabadságként. A kollégákkal való online kapcsolattartás kiemelten fontos, ahogy az is, hogy segítsék egymást a feladatok megoldásában. Utazgatásra, házon kívüli szórakozásra, közösségben sportolásra pedig most senki ne adja a fejét. Olyan megoldásokat érdemes keresni, amelyekkel otthon vezethetjük le a stresszt, vagy olyan szabadtéri közegben, ahol nem kerülünk két méternél közelebb másokhoz.

A bevásárlásoknál is figyeljünk oda egymásra! Hasznos előre gondolkodni, több napra bevásárolni, hogy minél kevesebbszer kelljen boltba menni, de ne halmozzunk föl felesleges készleteket, amelyeket csak kidobunk szavatossági idejük lejárta után. Gondoljunk azokra, akik nem gépkocsival járnak vásárolni, és sokszor azért nem tudnak főzni vagy ételt hazavinni, mert mások elhordták előlük a kenyeret, tartós élelmiszereket, lisztet, cukrot. Ha közelünkben él idős ember, kérdezzük meg, segíthetünk-e neki a vásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, hiszen a betegség lefolyásában ők a leveszélyeztetettebbek.

Sajnos sok idős ember sem veszi komolyan a járványt. Ne szégyelljenek segítséget kérni fiatalabb rokonaiktól, szomszédaiktól, barátaiktól! Nincs az a halaszthatatlan dolog, ami fontosabb az egészségüknél. Aki eddig nem tette, az is barátkozzon meg az online világgal, tanuljon meg interneten vásárolni, rendelni, kapcsolatot tartani. Sosem késő elkezdeni!

A járványt mi magunk is le tudjuk lassítani, sokak életét megmentve azzal, ha felelősségteljesen cselekszünk. Vigyázzunk egymásra!

D. B. S.

Fotó: MTI

Címkék: