Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

A legrosszabb vakcina a be nem adott vakcina

Újbuda   |   2021, május 5 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jól halad a koronavírus elleni oltás Őrmezőn, de sokan még mindig nem regisztráltak. A beoltottaknak továbbra is vigyázni kell, hiszen a vakcina csak a súlyosabb szövődmények ellen ad védettséget, a betegség ellen nem. Általában sikerül mindenkinek azt az oltást megkapnia, amelyiket szeretné, bár aki válogat, annak lehet, hogy pár hetet várnia kell.

Jól állnak az átoltottsággal dr. Dorogi Gábor őrmezei körzetében – derül ki a háziorvos lapunk kérdésére adott válaszából. A múlt héten már nagyjából 1400-an kapták meg legalább az első oltást – igaz, ez nagyon nagy létszámú praxis. Ezen felül még 400-500-an jelentkeztek, és persze itt is akadnak jó páran, akik még nem regisztráltak. Dorogi doktor úgy véli a szakirodalom alapján, hogy az agresszívebben terjedő új mutánsok miatt akár nyolcvan százalékos átoltottság is kell a közös védelemhez, de hatvan-hetven biztosan. Most erős ötven százaléknál tartanak.

Az őrmezei páciensek mind az öt ma rendelkezésre álló vakcinából kaptak, vagy a rendelőben, vagy az oltópontokon. Az oltásra jelentkezők egy részének határozott elképzelése van, milyet szeretne, de a tapasztalatok szerint ebben is van változás. Korábban többen, főleg a fiatalok, a nyugatiakat részesítették előnyben, most már előfordul olyan is, aki egy bizonyos keletihez ragaszkodik. A rendelőben feljegyzik, ki melyiket szeretné, és ha olyan érkezik, akkor szólnak neki. Tehát aki nagyon ragaszkodik valamelyik fajtához, az sem marad ki a programból, nem kerül a sor végére. De azzal számolnia kell, hogy akár négy-öt hetet is várakozni kényszerül.

Felvetettük, hogy talán nem erősíti a keleti vakcinák népszerűségét az Európai Parlament határozata, amely szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottak kaphatnak szabad mozgást biztosító uniós védettségi igazolást. A más vakcinával oltottak beutazási lehetőségeiről majd az egyes tagállamok döntenek. Dorogi doktor arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosszakmai szempontból a legrosszabb vakcina a be nem adott vakcina. Egyelőre nem lát nagy különbséget az oltások között – az idő hozza majd meg a választ arról, melyik mit ér. Ennek fényében még a szabályok is alakulhatnak, változhatnak – véli.

Érdeklődtünk az oltások hatékonyságáról is, arról, hogy betegedtek-e meg a vakcináció után emberek. – Az én praxisomban is előfordul, hogy két oltás között valaki covidos lesz, ekkora esetszámnál ez természetes jelenség – mondta az őrmezei háziorvos. – A hatékonyságról még relatíve kevés az ismeretünk, rövid idejű tapasztalatokkal rendelkezünk. Azt tudjuk, hogy az oltások nagyjából csak két héttel a második adag után kezdik teljes egészében kifejteni a hatásukat. De nem oltunk még elég régen ahhoz, hogy a második oltás utáni két hétről sok minden kiderüljön. Bízunk benne, hogy a vakcinák valóban elérik azt a hatásfokot, amit a vizsgálatok mutattak. A két oltás közti időszakról több a gyakorlati ismeretünk, volt, aki elkapta ekkor a covidot. Ezért kell továbbra is vigyázni

Melyik oltás az, amelyik után többen betegednek meg – kérdeztük, de Dorogi doktor szerint statisztikailag értékelhetetlen, melyik vakcina típusnál volt több, melyiknél kevesebb megbetegedés. Megismételte, hogy az oltás nem a betegségtől véd meg, hanem attól, hogy az oltottak súlyos állapotba kerüljenek. – A mellékhatásokat illetően vegyesek a tapasztalatok, nem köthető igazán az egyes vakcinákhoz, hogy melyik után mi történik – fejtette ki az orvos. – Bár az AstraZeneca után többeknél jelentkeztek mellékhatások, ami persze az immunrendszer válaszreakcióját mutatja, szóval akár jó jelnek is lehet tekinteni. Nagyon egyénfüggő, hogy kinél miként alakul. Úgy tűnik, általában a második után jelentkezik több reakció, de súlyos mellékhatást senkinél nem tapasztaltunk. Olyanok is vannak, akiknél semmi sem jelentkezett, ám náluk is ugyanúgy kialakulhatott a védelem – tette hozzá.

A doktor nem látja értelmét annak, hogy a vakcina hatásosságát megméressük – ami főleg a kínai után merült fel többekben –, mint mondta, ezt hangsúlyozzák a szakértők is. Nem is egyszerű minden összetevőjét mérni az immunitásnak, a sejtes immunitásét sokkal bonyolultabb. Ráadásul ha valakinek magas antitestszám jön ki, abba az illúzióba sodorhatja, hogy biztosan nem betegszik meg. Akinél meg nem találnak antitestet, az kétségbe eshet, pedig ettől még jó lehet az immunitása.

Őrmezőn egyébként már lényegesen csökkent az esetszám – mutatott rá a háziorvos –, az elmúlt időszakban inkább a fiatalok körében terjedt a fertőzés, hiszen az oltásokat eddig többnyire az idősebbek kapták.

A védelmi szabályokat az oltottaknak is be kell tartaniuk. – Mindenkinek elmondom, főleg az első oltás után, úgy élje az életét, mintha nem is kapott volna szúrást – emelte ki a doktor. – És a második után is el kell telnie két hétnek, hogy kialakuljon a teljes védelem. Vagyis továbbra is használjuk a maszkot, tartsunk távolságot, és fertőtlenítsük a kezünket.

Dorogi doktort arról is megkérdeztük. mennyire tart attól, hogy a lelkes nyitás után, amikor elindult az iskola, lehet focimeccsre járni, boltokba, vendéglőkbe, újra sok covidos betege lesz. – Félünk az egészségügyben, hogy egy újabb hullám bekövetkezhet – válaszolta. – Ezért kérünk mindenkit, hogy tartson be minden szabályt. Jobb felkészülni a rosszabbra, legfeljebb pozitív értelemben csalódunk.

D. J.