Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 4. hétfő, Kázmér

A kiesett bevétel tizedét kéri Újbuda

Újbuda   |   2021, március 26 - 10:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Április közepére ígért visszajelzést a kormányzat, hogy miként kívánják ellentételezni Újbuda számára a helyi iparűzési adó megfelezése miatt kieső bevételt.

A kormány tavaly december 22-én hozott rendeletet arról, hogy a járványhelyzetben a helyi iparűzési adó (hipa) kulcsának 1 százalékra csökkentésével támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat (évi 4 milliárd forint nettó árbevétel alatt). A 25 ezer lakosnál kisebb településeknek a kieső bevételt automatikusan pótolják, a többieknek egyedi egyeztetéseket helyeztek kilátásba az önkormányzatok legfontosabb adóbevételi forrásának ellentételezéséről. Míg Budapesten a kisadózók automatikusan megkapták, addig az egyéb vállalkozók nyilatkozatban kérhették a 2 helyetti 1 százalékos adókulcsot február 25-éig; mint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes március elején a hvg.hu-nak elmondta, végül az érintettek kevesebb mint 40 százaléka élt a lehetőséggel. Budapest így is összesen 31,5 milliárd forinttal kevesebb bevételre számíthat, ebből a forrásmegosztás alapján 17 milliárd jut a Fővárosi Önkormányzatra, a többi a kerületekre. Ez alapján az Újbudát érintő bevételkiesés – csak az iparűzési adó miatt – 1 milliárd 54 millió forint.

A kompenzációt követelő fővárosi és a kerületi vezetőkkel február 25-én találkozott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, de az eredmény csupán annyi volt, hogy bejelentették, egyenként egyeztetnek majd az önkormányzatokkal.

László Imre, Újbuda polgármestere március 22-én folytatott online megbeszélést a kompenzációról Fürjes Balázzsal, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával. Az egyeztetésen László Imre ismertette, milyen veszteségek érték és érik a kerületet a kormányzati elvonások, illetve a járvány nyomában járó gazdasági visszaesés okán, miközben a kerület erején felül költ a védekezésre.

A járványintézkedéseket eddig 400 millió forinttal finanszírozta az önkormányzat, a többletkiadások és a bevételkiesések már megközelítik a 8 milliárd forintot. A hipakedvezmény pedig további 1 milliárd forráselvonást jelent az újbudaiaktól. A teljes, tehát a többi kormányzati megszorítás következtében is előálló 2021-es kiesést csak kisebb részben lehet fedezni a költségvetési maradvány felhasználásával. Újbuda Önkormányzata az elszenvedett bevételkiesésnek csupán egy tizedére rúgó,
930 119 000 forint kompenzációt kért a kormányzattól, annak érdekében, hogy a veszélybe került beruházásokat, fejlesztéseket – olyan kiemelten fontos területeken, mint az egészségügy, az oktatás, a lakhatás vagy a sport – ne kelljen leállítani vagy törölni.

– A mostani egyeztetés során az online asztal mindkét oldalán ülők látták, hogy a költségvetés kiadásainak további csökkenése a folyamatos, zavartalan működést veszélyeztetné. Ez nem lehet érdeke a kormánynak sem – hangsúlyozta nyilatkozatában László Imre, hozzátéve: meggyőződése, hogy lehet konszenzusra jutni a jövőt illetően. Ilyen időkben nem jobb- vagy baloldal van, nem pártok vagy oldalak vannak, hanem Újbuda és újbudaiak.

Kormányzati fejlesztések

Két nagy fejlesztési projekt is érinti Újbudát abból a háromból, amelyet a kormány átvállal a fővárostól az uniós források felhasználását célzó programban. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának múlt heti ülésén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Karácsony Gergely főpolgármester az uniós források, köztük a járvány miatt létrehozott helyreállítási alap felhasználásáról egyeztetett (az uniós előírások szerint az alap ügyében ez kötelező). Megállapodásuk értelmében a kormány összesen 75 milliárd forint értékben három beruházást vállal át a fővárostól. Az egyik a budai fonódó villamos meghosszabbítása a Szent Gellért tértől a Kopaszi-gáton át a Budafoki útig, a másik a kelenföldi buszpályaudvar felújítása P+R parkoló építésével egybekötve, a harmadik a pesti rakpartok megújítása.