Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

A kerületben közel ezer diák fejezte be alapfokú tanulmányait

Újbuda   |   2022, június 17 - 12:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

A járványos évek után idén végre szabadon ballaghattak el a diákok az újbudai általános iskolákból is. A 2021/2022-es tanév utolsó tanítási napja június 15-e volt, sok helyen már aznap megtartották az ünnepséget.

A XI. kerületi állami általános iskoláktól 747 nyolcadikos búcsúzott el idén, az egyházi és alapítványi intézményekkel együtt hozzávetőleg ezer tanuló fejezi be alapfokú tanulmányait Újbudán.
A Kelenvölgyi Általános Iskola udvara elsőként telt meg idén szülőkkel, akik ott várták, hogy gyermekük leérjen az évzáróra, miután a hagyományoknak megfelelően társaival végigjárta az összes tantermet. A két nyolcadikos osztály összesen 55 diákja csengőszóval jelezte, hogy épp merre tart, miközben a kisebbek figyelték az épületen végighaladó, olykor meghatott nagyokat. A záróünnepség színpadán a hetedikesek búcsúztatták a nyolcadikosokat, akik elköszöntek intézményüktől. Az iskola vezetése jutalomkönyvekkel és oklevelekkel ismerte el a jó tanulók, valamint az intézmény tevékenységét segítő szülők munkáját.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.