Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

A járművek is átvészelik a karantént

Újbuda   |   2020, május 13 - 18:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Érdemes odafigyelni a koronavírus-járvány miatt huzamosabb ideig nem, vagy keveset használt autók állagmegóvására.

A korlátozó intézkedések ellenére legalább hetente egyszer érdemes nemcsak beindítani a benzines, dízeles vagy akár elektromos autókat, ellenkező esetben nehézkesen indulhatnak. Hosszabb állás miatt a benzines autóknál szételegyedés, más néven fázisszétválás következhet be, ami az üzemanyag alkotóelemeinek (benzin, etanol és víz) szeparációját jelenti. Zöldy Máté, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Gépjárműtechnológia Tanszékének tudományos főmunkatársa szerint, ez a fémalkatrészek korrodálódását, egyúttal motorhibát is okozhat, de komolyabb károsodáshoz hosszabb időnek kell eltelnie.

Az üzemanyag helyes megválasztásán kívül különféle konzerválási technológiákkal érdemes óvni a nem közlekedtetett autókat. - Az alapos külső és belső, a motorteret is érintő mosás, tisztítás elengedhetetlen, ápoljuk le a gumi és a műanyag alkatrészeket, lehetőség szerint glicerinnel. Fontos a naptól való védelem is: leponyvázásnál oda kell figyelni, hogy a takaró alatt járjon a levegő. Igyekezzünk a gépjárművet aszfalton, betonon vagy más szilárd talajon tárolni, mert így alulról nem éri nedvesedés. Az abroncsok kímélésére az alábakolás lehet kiváló megoldás, ha pedig már túlvagyunk a motorolaj-csereperiódus harmadán, célszerű megfontolni a cserét, ahogyan a hűtő- és fékfolyadék esetében szintén – mondta a szakértő.

A KJK kutatója szerint a hosszú ideig tartó állás nem tesz jót az elektromos autóknak sem: a ritkább használat miatt különösen fontos, hogy óvakodjunk az akkumulátorok túltöltésétől, ami a hőterhelés mellett káros kémiai folyamatokat indít be és jelentősen megrövidítheti annak élettartamát.

forrás:bme.hu