Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

A kékbe csak papírt  

Megváltozott Budapesten a csomagolási hulladékok gyűjtése a fenntarthatóbb hulladékgazdálkodás érdekében.

Április 3-án választunk  

A lehetséges legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök. A mintegy 7,8 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak február 11-éig kell értesítést kapnia a névjegyzékbe vételről. (Aki nem kapja meg, az a helyi választási irodában kérheti.)

Elment az újbudai motoros  

Máté Sándor többszörös magyar bajnok volt motocrossban és gyorsasági motorozásban. Sikereit 1950–1970 között aratta; terepmotorozásban 1957 és 1965 között minden évben megnyerte a magyar bajnokságot. Számos nemzetközi versenyben végzett az élen. Később edzőként is tevékenykedett, a moto­cross Európa-kupát nyerő Lécz Gergely az ő tanítványa volt. Hosszú élete 2021 novemberében ért véget.

Több tonna élelmiszert gyűjtöttek a kerületiek a rászorulóknak  

Liszt, olaj, cukor, tészta, rizs, lekvár, befőttek, készételek, zöldség és gyümölcs. Többek között ezeket rejtette egy-egy vöröskeresztes élelmiszercsomag, amelyet a Magyar Vöröskereszt Erőmű utcai irodájában vehettek át nehéz sorsú családok és idősek az ünnepek környékén.

Az idei költségvetésben a legfontosabb az ember  

Újbudán a hatpárti koalíció támogatásával a 2022-es évet megalapozó költségvetési rendelet előkészítése a törvényi határidő előtt elkészült. „A kerületiek számíthatnak az önkormányzat vezetésére, mert ellentétben a kormánnyal mi érezzük, tudjuk, mi a legfontosabb ma. A költségvetés tervezésekor a legfontosabb volt számunkra az ember, mindegy, hogy milyen politikai nézetet vall, mindegy, hogy kire szavazott, mert a kormány rossz gazdaságpolitikája mindenkit egyformán sújt, hiszen mindenkinek drágább lesz a megélhetés 2022-ben.” – mondta László Imre polgármester.

Tájékoztatás COVID elleni védőoltások háziorvosnál történő felvételéről  

Újbuda felnőtt háziorvosai 2022. január hónapban – az általuk választott – péntek 14–18, valamint szombat 10–18 óra között koronavírus okozta megbetegedés elleni védőoltások beadását végzik rendelőjükben. Az oltási időpontokkal, valamint az oltóanyagokkal kapcsolatos információkért és bővebb felvilágosítás céljából kérjük forduljon háziorvosához.

Így alakult át a magyar ingatlanpiac 2021-ben  

2020-ban, a világjárvány kitörését követő bizonytalan időszakban senki sem gondolta volna, hogy 2021-ben ellentétes irányú fordulatot vesz a hazai ingatlanpiac. A statisztikák az első negyedévben még a korrekció jeleit mutatták, ám a második negyedévre már látható volt, hogy a kínálati árak folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak.

Indul a fenyőfák begyűjtése  

Hagyományaink szerint január 6-án, a karácsonyi ünnepkör zárónapján, Vízkeresztkor kell a karácsonyfát lebontani.

Oltási akciónapok a Szent Kristófban  

Az Országos Oltási Munkacsoport döntése alapján 2022. januárjában MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN ÉS PÉNTEKEN 14 és 18 óra között ÉS SZOMBATON 10 és 18 óra között Oltási Akciónapokat szerveznek Pfizer és Moderna vakcina felhasználásával a 12 éven felüli lakosság számára az elmaradt második és a megerősítő harmadik oltás felvételére, előzetes időpontfoglalás nélkül a Szent Kristóf Szakrendelőben (XI. kerület Fehérvári út 12.)

Megértésre, elfogadásra van szükség  

Hajléktalan. Erről a szóról legtöbbünknek egy szomorú, koszos ruhás, elhanyagolt ember jut eszébe, aki híd alatt, elhagyatott köztereken, padokon alszik, műanyag szatyrokkal rója az utcákat. Mi vezethetett idáig? Magának köszönheti? – teszik fel sokan a kérdést egy otthontalan láttán, esetleg ítéletet is mondanak, mert tudni vélik, mi a felelet.

Forgalomlassítás Madárhegyen  

Madárhegyen folyamatos probléma a nagy átmenő forgalom és a sebességhatárok átlépése, ezért a helyi lakókkal egyeztetve, Keller Zsolt képviselő javaslatára az önkormányzat tesztüzemben forgalomlassító virágládákat helyezett ki az áthaladások mérséklése és a gyorshajtás visszaszorítása érdekében.

Új multifunkcionális takarítógép a Prizmánál  

A Prizma új takarító járműve mind a négy évszakban bevethető, napi nyolc órában dolgozik a kerület közterületein. Elsősorban a szélesebb járdafelületek (főútvonalak) takarítására alkalmas – levelek, kisebb ágak, eldobott hulladékok és elképesztő mennyiségű por szedhetők össze vele –, használható útseprésre, -locsolásra is. Összehasonlíthatatlanul hatékonyabb a kézi erővel végzett munkánál: egy géppel egy nap alatt teljes főutakat lehet megtisztítani.

Magasabb fokozatra kapcsolt a Mikes-projekt  

Jókora lépéssel került közelebb a Nem Adom Fel Alapítvány ahhoz, hogy több száz millió forint adományt összegyűjtve felépíthesse Őrmezőn a fogyatékkal élők közösségi otthonául szolgáló Mikes Lélekközpontot. A robbanásszerűen beinduló felajánlásoknak hála jövő nyáron megkezdődhet az építkezés.

Sporteszközök az oktató-nevelő intézményeknek  

Az önkormányzat közel 6 millió forint értékben vásárolt sportszereket kerületi bölcsődék, óvodák és iskolák számára. A „karácsonyi ajándékkal” Újbuda a köznevelési intézmények kreatív testnevelői tevékenységét is honorálja.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.