Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. kedd, Nándor

Gyermeknapot tartott a Dürer Kert  

Bár a nemzetközi gyermeknap május végén van, a Dürer Kert vezetése gondolt egyet, és szeptember utolsó hétvégéjén meghívta a környékbeli családokat egy felhőtlen mulatságra.

Negyvenhét napirendi pontban döntött a képviselő-testület  

Az önkormányzat képviselő-testületének szeptember végi ülésén különösen sok, összesen negyvenhét napirendi pontot tárgyaltak meg. Az ülést kezdetben László Imre polgármester távollétében Bakai-Nagy Zita alpolgármester vezette.

Babakocsival tesztelték a járdákat  

Október első hétvégéjén szokatlanul megemelkedett a Bikás park kismama-koncentrációja. Az anyukák gyűlekezése annak volt betudható, hogy Bakai-Nagy Zita alpolgármester babakocsis sétanapra hívta őket. A résztvevőket megtornáztatták, majd együtt sétáltak végig az Allee-ig, hogy megvizsgálják, akadálymentesen tudnak-e közlekedni a babakocsisok.

Előválasztás: Újbuda a legaktívabbak között  

Újbuda alpolgármestere, Orosz Anna lesz az ellenzék képviselőjelöltje Budapest 2. számú egyéni választókerületében, miután az előválasztáson megszerezte a szavazatok 68,96 százalékát.

A világ hetedik legjobb környéke  

A világ egyik legismertebb programajánló magazinja, a londoni Time Out idén is elkészítette rangsorát a világ legmenőbb környékeiről, és a 49 tételes listán a hetedik helyre tette Újbudát.

Emlékezés október 6-án  

Október 6-án Újbuda Önkormányzata Schweidel József honvédtábornok emléktáblájánál tisztelgett az 1848–49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozatai előtt. A megemlékezésen Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Molnár Gyula országgyűlési képviselő arra emlékeztettek, hogy a hősök által kivívott szabadságért ma is meg kell küzdenünk.

Ingyen sportolhatott a kerület  

Edzés fitneszgépeken, egy alapos tekerés a spinningórán vagy egy nyugtató hatású gerincjóga. Aki aktívan akarta tölteni szeptember utolsó hétvégéjét, ingyen mozoghatott a kerület számos sportklubjában és pályáján. Az önkormányzat által meghirdetett Újbudai Sportos Hétvége célja, hogy népszerűbbé tegye a testmozgást és élénkítse a kerület sportéletét. A sportklubok bemutatóórákkal és ingyenes edzésekkel várták az érdeklődőket.

Fiatal vállalkozók iskolája Újbudán  

Tizennégy ifjú vállalkozó vette át oklevelét szeptember végén az Újbuda Önkormányzata által támogatott UP academy Bootcamp program 2020-as évfolyamának ünnepélyes záróeseményén.

Családi egészségnap a Szent Kristóf Szakrendelőben  

Tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni a közel két évtizedes múltú családi egészségnapot, de idén szeptember 25-én újra várták a Szent Kristóf Szakrendelőben azokat, akik fontosnak tartják az egészségmegőrzést. A megnyitón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és László Imre, Újbuda polgármestere köszöntötte az érkezőket.

Megfőzték a legjobb Halászlét Újbudán

A közel 20 bográcsban, szabadtűzön főzött különféle halászlevek illata vízparti hangulatot teremtett a 32. Gazdagréti Halászléfőző Versenyen. A lelkes versenyzők számára minden adott volt, hogy elkészítsék életük legjobb hallevesét: az önkormányzat tüzifát és halat biztosított a számukra, így a fakanál és a bogrács mellé már csak a főzőtudományukat kellett becsomagolni. A rendezvényen az is jól járt, aki nem főzött, hiszen a Trófea Étterem 400 adag halászlét osztott szét.

Közösségi tervezés Újbudán - Kelenvölgy, Péterhegy  

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal Kelenvölgy és Péterhegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.

Közösségi tervezés Újbudán - Gellérthegy  

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal a Gellérthegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

Híres leszek, csak még nem tudom, miben  

2020-ban jelent meg a Janikovszky Éva eredeti feljegyzéseiből szerkesztett Naplóm 1938–1944 című könyv, amely az írónő fiatallány-korát meséli el. A kötetet a Móra Könyvkiadó gondozta. A Naplóm megjelenésének körülményeiről és Janikovszky Éváról fia, Janikovszky János mesélt lapunknak.

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  
 

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  
 

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

Érezhetően javult az állampolgári fegyelem - Interjú Jáger István kerületi rendőrkapitánnyal  

A Covid-járvány súlyos másfél éve nemcsak az egészségügyi, de a bűnügyi statisztikákat is lerontotta: 2019-hez képest nőtt az emberölések és a családon belüli erőszakos esetek száma. Az elmúlt évek adatait vizsgálva azonban látható, hogy egyre kevesebb a bűncselekmény a fővárosban. Jáger István újbudai rendőrkapitányt a javuló közbiztonság okairól és a kerület előtt álló kihívásokról kérdeztük.

Erőszak nélküli vitákat szeretnék látni  

Újbuda működése zavartalan – még akkor is, ha az elmúlt időszakban a kormányzati intézkedések nagyjából tízmilliárd forintnyi veszteséget okoztak a kerületnek. László Imre polgármester szerint hiába jelent meg a hivatalos közlönyben, hogy a gyermek­egészségügyi centrum megkapja a neki járó 1,4 milliárd forintot, ez az összeg nem érkezett meg. Szerinte nagy baj, hogy a kerület fideszes országgyűlési képviselője semmit sem tesz azért, hogy Újbudával méltányosan járjon el a kormány. Ezért is bízik abban, hogy az ellenzéki előválasztáson olyan jelöltek győznek, akik majd a kerületet tudják képviselni. Újbuda Önkormányzatának működése a példa rá, hogy sokféle politikai erő is képes lehet közösen működni, kompromisszumra jutni, normális viták után.

Lassíts! – Új fekvőrendőrők Sasad-Sashegyen  

Az új lakó-pihenő övezet táblák kihelyezése után folytatódott Sasad-Sashegy közlekedésének biztonságosabbá tétele. Szeptember 13–17. között az önkormányzat az Újbuda Prizma segítségével 15 helyen épített forgalomlassító fekvőrendőröket a Sasadi úthoz, a Törökbálinti úthoz és a Gazdagréti úthoz csatlakozó mellékutcákban.

Megváltozott útvonalak és buszmegállók  

Az Október huszonharmadika utcában zajló útépítés miatt október 18-ig megváltozott több busz útvonala és ideiglenes megállóhelyek kerültek kialakításra:

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Romló járványhelyzet - Kökény Mihály volt miniszter- Negyedóra

A maszk, a távolságtartás és a teszt most is nagyon fontos - állítja Kökény Mihály orvos, volt egészségügyi miniszter a Coviddal kapcsolatban - Hozzátéve, hogy az oltás valóban hatékony eszköz a védelemhez, akik nem oltatták be magukat nagy és felesleges veszélynek teszik ki magukat. Magyarország sajnos visszacsúszott az átoltottsági listán, ezért is elengedhetetlen, hogy mindenki óvatos legyen.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.