Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Elkészült az új piros gyalogátkelő  

Bár az iskolások vakációra mentek, az önkormányzat szakemberei számára most kezdődik igazán a szezon. Fontos cél, hogy mire az oktatási intézmények újra megtelnek gyerekekkel, biztonságos közlekedés várja őket az iskolák, óvodák, bölcsődék környékén.

Újra itt a sIKERtorna  

A tavaly nyáron debütált foglalkozások célja idén sem változott: korosztálytól függetlenül minél több kerületit megmozgatni hozzáértő edzők vezetésével.

Oktatási és szociális dolgozókat jutalmaztak a kerületi tanévzárón  

Nem csak szóban ismerte el a XI. kerületben tevékenykedő óvodai és iskolai pedagógusok, szociális dolgozók idei munkáját Újbuda Önkormányzata. A tavalyi járványhelyzet és az idei menekültválság miatt gondterhelt 2021/22-es tanévet lezáró június 16-i ünnepségen díjazták az évek óta kimagaslóan helytálló kerületi közoktatási és szociális szakembereket.

Új alpolgármestert választott a kerület  

Mostantól a madárhegyi régióban a zöld felületek növelésére kötelez a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ), és új alpolgármester viszi tovább a kerület túlépítése elleni harcot – derült ki a júniusi testületi ülésen, ahol kiosztották Újbuda környezetvédelmi díjait is.

Újabb pluszköltségek az önkormányzatoknak  

A kormány június 4-én közzétett határozata értelmében a helyi önkormányzatok kikerülnek a „rezsivédelem” alól, vagyis azoknak a településeknek is piaci árat kell fizetniük a villamos energiáért és a gázért, amelyek jelenleg a 2013 novembere óta befagyasztott árakon vásárolják az energiát.

Kérdések a Kánai-tó partjáról  

Ha több ezer fővel növekszik Tóváros lakossága, hogyan lehet majd munkába indulni a jelenleg is torlódásokkal küzdő lakóparkból? Elég parkolóhely épül? Milyen módszerrel érhető el a Kánai-tó tisztasága hosszú távon? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a tóvárosiak a lakóparkot bővítő Atenor és az önkormányzat lakossági fórumán.

Drogprevenciós fórum  

A 21. század kihívásai, kérdései és válaszai a magyarországi kábítószer-prevenció vonatkozásában címmel tartottak fórumot június 27-én az önkormányzat Bocskai úti épületében. 

Gólem a K.A.S. Galériában  

Természetben készült fotók negatívjainak egymásra szkenneléséből és vetítéséből áll össze a K.A.S. Galériában június 14-étől látható kiállítás, az Ozirisz prófétája.

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

Táblaavató: Szent Gellért-terem  

A Gellért-hegy déli lejtőjén megépült Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka nemzetközi szintű építészeti minőséget képvisel.

Újabb miniszobor az Allee közelében  

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, ami az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellett került kihelyezésre.

Mesél a holdfény  

Gévai Csilla illusztrátor és mesekönyvíró műveiből nyílt grafikai kiállítás május 27-én a Gazdagréti Közösségi Házban, Csillagfényből napfénnyé címmel. 

Aranylakodalom Újbudán  

Tisztelettel várjuk azon újbudai házaspárok jelentkezését, akik 2020/2021/2022-ben ünnepelték/ünneplik házasságkötésük 50., illetve 60. évfordulóját és szeretnék azt a polgári házasságkötés szertartása szerint megerősíteni. (A járványügyi helyzet miatt sajnos az elmúlt két évben elmaradt ez a rendezvény, ezért hirdetjük meg a 2020-as évtől.) Az ünnepi pillanatokat rövid műsor és kötetlen beszélgetéssel egybekötött teadélután követi.

Új lendületet kapott a Mikes Lélekközpont  

Nagy vállalkozásba vágta a fejszéjét a Nem Adom Fel Alapítvány azzal, hogy adományokból kísérel meg felépíteni egy házat sérült emberek számára. A 12 lakást, autistafejlesztő központot magában foglaló és a kísérőknek szállást adó Mikes Lélekközpont víziója tavaly óta óriási energiákat mozgatott meg, idén pedig az önkormányzat jótékonysági estje helyezte újra középpontba. A célokról és eredményekről Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány elnöke számolt be.

Új díjköteles zónák a kerületben  

Rövid összegzés arról, hogyan bővíti Újbuda Önkormányzata a közterületi várakozási övezeteket. Az ütemezés az alábbiak szerint alakul idén:

Képes múlt online a Fortepanról – Újbudai múlt 3000 képkockán  

Orosz hadifoglyok az I. világháború idején csatornát építenek a Villányi úton. Koncz Zsuzsa Sztevanovity Zoránnal és Dusánnal mókázik valamikor a ’60-as években a Gellért-hegyen. Bál a Gellért Szállóban, úttörőavatás a repülőtéren – csak néhány kép abból a gyűjteményből, amely a fortepan.hu oldalon érhető el Újbuda történelméről. Hogyan működik ez a kollekció, miként sikerül felismerni a képeken szereplőket és a helyszíneket – többek között erről is beszélgettünk az archívum egyik alapítójával és mai vezetőjével. Tamási Miklós azt is elmondta, miért készült több kép a XI. kerületben, mint mondjuk Angyalföldön.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.