Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szerda, Konrád

Faültetés Újbudán  

Újbuda Önkormányzata és a Woodapest Egyesület együttműködésének köszönhetően a hétvégén 2 fát és cserjéket ültettek az aktivisták Dallos Bogival a Nagyszőlős utca és a Karolina út találkozásában lévő parkba.

Megállási tilalom a Tétényi úton  

A járványügyi intézkedések részeként 2021. április 9-én 12.00-tól 2021. május 31-éig tilos megállni a Tétényi úti kórház előtt 20 méter hosszan.

Ökodizájn, újrahasznosítás  

A B32 Galéria és Kultúrtér Prémiumbeszélgetések című programja áprilistól az ökodizájn, az újrahasznosítás, a zero waste mozgalom, a slow fashion témáit járja körbe. Az újonnan induló sorozatban Kovács Gabriella dizájnerekkel, ruhatervezőkkel, intermédia-művészekkel, a hazai dizájn élvonalába tartozó alkotókkal beszélget.

Az adományokra továbbra is nagy szükség van  

A Vicus XI Közalapítvány 1990-ben jött létre azzal a céllal, hogy a kerületben élő és krízishelyzetbe került embereket, családokat támogassa. Az évtizedek során leggyakrabban és túlnyomó többségben az idős korosztály fordult az alapítványhoz, ám a pandémia újabb rétegeket szorított kényszerhelyzetbe.

Önsegélyező Szépírók  

A Szépírók Társasága 2021-től önsegélyező szociális alapot hozott létre az egzisztenciálisan bajba jutott írók támogatására. Évek óta visszatérő igény ugyanis, hogy a magyar irodalom legjelesebb szerzőit tömörítő független írószervezet a szakmai munka mellett a szolidaritás ügyét is felvállalja. A részletekről Radnóti Sándor Széchenyi-díjas irodalomtörténésszel beszélgettünk.

Mindenki tehet a klímaváltozás ellen  

A globális klímaváltozásról gyakran gondoljuk, hogy ez tőlünk független folyamat, amelyre nincs hatásunk, talán nem is tartozik érdeklődési körünkbe. A változások azonban – akaratunktól függetlenül – mindenkit érintenek; nagyon fontos, hogyan tudunk felkészülni rájuk, miként alkalmazkodhatunk a megváltozott körülményekhez.

Partizán az Újbuda tévében  

Új sorozatba kezd az Újbuda tévé: hetente rendszeresen válogatást mutat be a Partizán YouTube-csatornáján megjelenő filmekből.

Komposztálókeretek a Feneketlen-tónál  

A Humusz Szövetség és a FŐKERT ötletére tavaly októberben került ki az első olyan komposztálókeret Budapesten, a Tabánban, amelyet a környéken élők használhatnak.

Forráshiány miatt módosítani kell a költségvetést  

A járványhelyzet miatt jelenleg nincs lehetőség képviselő-testületi ülést tartani, de Újbudán továbbra is a képviselők döntései alapján születnek meg a határozatok. A korábbi hónapok gyakorlatát folytatva, márciusban is írásban kapta meg a testület az előterjesztéseket, amelyekhez módosító javaslatot fűzhettek a képviselők, és kinyilváníthatták véleményüket. Az így született eredményeket ismertette László Imre polgármester és Vargáné dr. Kremzner Zsuzsanna jegyző a kerület Facebook-oldalán.

Pályázati felhívás  

A Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata az alábbi ingatlanokat kínálja nyilvános pályázat útján történő értékesítésére.

Megjelent az Óvodahívogató  

Az Újbudai Pedagógiai Intézet (UPI) gondozásában idén is megjelent az Óvodahívogató, amelyben a kerületi szülők minden információt megtalálhatnak Újbuda önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású óvodáiról. Töltse le elektronikus formában, vagy keresse a nyomtatott kiadványt a kerületi bölcsődékben!

Megismerés, odafigyelés, elfogadás  

Több tíz millió embert érint a világon az autizmus, amely egy veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség. Magyarországon egyes felmérések szerint legalább százezren vannak azok, akiket autistaként tartanak számon. A kutatók sem tudják még a kiváltó okot, vélhetően genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza a spektrumzavart, amely nem gyógyítható, ám a vele élők készségei sok esetben jó eredményekkel fejleszthetők. Az ENSZ kezdeményezésére április 2-án tartják az autizmus világnapját. Ilyenkor kék színbe öltöznek azok, akik szeretnének kiállni az autizmussal élők mellett.

Mit gondolsz Újbuda belvárosáról?  

Átfogó lakossági felmérést indított a Kortárs Építészeti Központ Újbuda Önkormányzatának megbízásából. A felmérés azt vizsgálja, hogy az a számos pozitív változás, ami a Bartók Béla úton és környékén tapasztalható, hogyan hat az ott élőkre, tanulókra és munkavállalókra. Barabás Richárdot, Újbuda kultúráért felelős alpolgármesterét kérdeztük a témáról.

Átalakul a buszterminál  

Megtörtént az első lépés a Kelenföldi pályaudvar melletti közlekedési csomópont továbbfejlesztése érdekében, miután a Budapest Fejlesztési Központ Zrt. (BFK) kiírta a nyílt európai uniós közbeszerzési
felhívást az ottani BKK-, illetve Volánbusz-végállomás megtervezésére.

Oltópont lesz a Szent Kristóf Szakrendelő főépülete  

Tisztelt páciensek! A mai napon kinevezték a Szent Kristóf Szakrendelő főépületét (Fehérvári út 12.) oltópontnak. Az oltások április 3-6-ig (szombattól keddig, minden nap 8.00-tól 19.00-ig) fognak zajlani, ami érinti a keddi betegelőjegyzéseket.

Online fogadóóra Újbuda polgármesterével  

2021március3114:00

Április 7-én online fogadóóra keretében ismét feltehetik kérdéseiket, észrevételeiket, melyre ez alkalommal Újbuda pogármestere, dr. László Imre válaszol.

Minden díszlet – Interjú Erkel László Kentaurral  

Erkel László Kentaur Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, festő, zenész, énekes, érdemes művész. Ma már a látványtervezést tartja fő tevékenységének, de az elmúlt évtizedekben igazi polihisztorként volt jelen a művészet számos területén. Erkel Ferenc leszármazottja alkotói folyamatairól, múltról és jelenről, Presser Gáborhoz fűződő barátságáról, valamint az Erkel családról beszélt lapunknak.

Kincs, ami van – az Erzsébet Sósfürdő története  

Fortepan/Schermann Ákos

Budapest vízben gazdag város, a Dunán kívül számos forrás van a területén, köztük sok a gyógyvíz. Ezek nagy részét már a törökök is kihasználták, több fürdőt építettek, néhány napjainkig is megmaradt valamilyen formában. A 19. század során a város számos pontján tört fel gyógyvíz, vagy azért, mert keresték, vagy más fejlesztések „melléktermékeként”. Az, hogy Újbuda olyan, amilyennek ma ismerjük, egy kútnak is köszönhető: Magyarország egyik legelegánsabb gyógyfürdője miatt vált népszerűvé és híressé a környék. Pedig az Erzsébet Sósfürdő csupán száz esztendeig működött.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Elúszik az A38?  

Elképzelhető, hogy a jelenleg a Petőfi hídtól délre hor­gony­zó A38 Hajó néhány híddal északabbra, az Árpád híd tövében lévő Hajógyári-sziget mellé költözik – derül ki a Magyar Zenei Menedzserek Egyesületének (ZEME) belső listájára érkezett levélből.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.