Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 2. hétfő, Lehel

Együtt az áldozatok védelméért

Az Isztambuli Egyezmény a nők elleni, és a családon belüli erőszak megelőzése, felszámolása érdekében jött létre. E törekvések helyi szintű megvalósításáért együttműködési megállapodást írt alá július 13-án Újbuda a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen (NANE) és a Patriarchátus Ellenzők Társasága (Patent) egyesületekkel.

Újbuda köszöntötte olimpikonjait  

Újbuda nevében július 13-án László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester köszöntötte a tokiói olimpiára utazó kerületi sportolókat és edzőiket. Köszöntőik után, melyet áthatott a tisztelet és büszkeség, minden sportoló ajándékot, szurkolói csomagot is kapott.

A műanyag zacskók ideje lejárt!  

Másodpercek alatt készül el, átlagosan 25 percet használjuk, a felhasznált műanyag fajtájától függően nagyjából 100-500 év alatt bomlik le – ez egy átlagos plasztikzacskó életútja.

"Régi"-új parancsnok a Petőfi laktanyában  

Ünnepélyes keretek között vette át a csapatzászlót és ezzel együtt a dandárparancsnoki beosztást Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) új parancsnoka elődjétől, Baráth Ernő dandártábornoktól, a Petőfi laktanyában.

Budapest Építészeti Nívódíja pályázat 2021  

Budapest egyik különlegessége az az értékekkel és hagyományokkal teljes építészeti örökség, amely a város létrejötte óta tükrözi az itt élő emberek státuszát, gondolatait, környezetükhöz fűződő viszonyát. Számtalan alkotás született, amely megérdemli és igényli a reflektorfényt, és azt, hogy mintául állítsuk őket az ember és épített környezete közötti kapcsolat színvonalas megteremtésére.

Régi motoros  

A Szent Imre-város Idősek Klubjában találkoztunk Máté Sándor motorversenyző legendával. Ő maga is nagyon szeret ide járni, itt ismerte meg jelenlegi párját. A kellemes környezetben a klubtagok számos program közül választhatnak, nagy népszerűségnek örvendenek a társasjátékok, vetélkedők, a hasznos előadások. A klub munkatársai segítik az időseket az internet használatának elsajátításában, filmdélutánokat tartanak, és gyakran mennek együtt kirándulni vagy színházba, moziba.

Adj életjelet!  

Az ARC leginkább az évente megrendezett közérzeti pályázatról és kiállításról ismert. 2000 óta a kreativitás szabadságáról szól, és már huszonegy esztendeje ilyen gondolatokat bemutató, véleményformáló kulturális eseményként vesz részt a társadalmi folyamatokban. Az ARC fő támogatója idén is Újbuda.

Újra életbe lépett a hőségriadó  

Életbe lépett a hőségriadó, Müller Cecília országos tisztifőorvos szerda 0 órától péntek éjfélig rendelte el a hőség miatti legmagasabb, harmadfokú intézkedés.

Indul az IgG60+ program Újbudán  

A Fővárosi Önkormányzattól 500 db antigén szűrésre alkalmas tesztet kapott Újbuda. Július 7-én kezdődik az ingyenes tesztelés.

Műveljétek kertjeiteket!  

Voltaire Candide-jának zárószavait – „műveljük meg kertünket” – ma is sokan megfogadják, akár a főváros legsűrűbben lakott kerületében is. Lapunk két újbudai hobbikertész, Molnár István és Vásárhelyi-Prodán Miklós példáján mutatja be, hogyan lehet csodát tenni kis területen is, rengeteg energiával és lelkesedéssel.

Gyógyvíz iszákosság ellen  

Feltehetően maga Saxlehner András sem számolt azzal, hogy az általa palackozott és forgalmazott Hunyadi János keserűvizet nem csak Európa szerte, hanem még az amerikai kontinensen is fogyasztják, amikor Buda határában, az Őrmezőn keserűvíz-forrásokat vásárolt fel. Sikerén felbuzdulva az 1860-as, 1870-es években már Saxlehner telekszomszédjai is kutakat ásattak és különböző neveken szintén keserűvizet palackoztak.

Szeptemberben nyit a legek plázája  
 

Javában zajlik Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontjának kivitelezése, ahol az 55 000 négyzetméter bérbe adható kiskereskedelmi terület háromnegyede már bérlőre talált. Az Etele Plazát az okos-, digitális megoldások mellett a vadonatúj „Stay Safe” kezdeményezése keretében építi a Futureal, amelyet a globális egészségügyi vészhelyzetre válaszul indított el az ingatlanfejlesztő. A szeptemberi átadás előtt bejárásra invitálták a kerület vezetését.

Érzékenyítő nap a Nyitnikékben  

Különleges kaland várta a gyerekeket, szülőket és pedagógusokat a napokban az Újbudai Nyitnikék Óvodában. A Kézenfogva Alapítványa munkatársai játékos feladatokon keresztül mutatták meg a fogyatékkal élő gyermekek mindennapjait.

Elismerték az egészségügyben dolgozókat  
 

Hagyományosan, minden évben a Semmelweis-nap alkalmából köszönti Újbuda Önkormányzata az orvostudomány területén tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó egészségügyi dolgozókat.

Továbbra is működik a call center az idősek szolgálatában  
 

Az Újbudai Szociális Szolgálat már tavaly a járvány kitörése előtt dolgozott azon, hogy a 11. kerületben élő idősek igényeit felmérhesse, megismerhesse. Újbuda Önkormányzata úgy döntött, hogy egy call centert hoz létre annak érdekében, hogy az idősek igényeit felvehessék, rögzíthessék, rendszerezhessék és hogy képesek legyenek ezeket megfelelő helyre továbbítani.

Evangélikus óvoda épül Kelenföldön  

Hosszú hónapokig tartó tárgyalás után Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete egyhangúlag elfogadta az előterjesztést, hogy új óvoda épüljön Kelenföldön a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában. Az Albert utca 28–30. alatt a tervek szerint 112 gyermeket tudnak majd fogadni négy csoportszobában, leghamarabb 2023 őszén.

A kerület tartalékait nem éljük fel  

– Újbuda Önkormányzata nem adja föl azokat a terveit, amelyek megvalósítását most azért kellett elhalasztani, mert a kormány rengeteg pénzt elvett, és az iparűzési adó megcsonkítása miatt megígért úgynevezett kompenzációból nem adott az ellenzéki vezetésű kerületeknek. Amint lehetségessé válik, meglesznek a szükséges óvodai, bölcsődei, szociális fejlesztések – mondta László Imre polgármester.

A nyár eddigi legmelegebb napja vár ránk  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területén hőségriadót rendelt el.
Enyhülést az éjjel se igazán hoz majd, a hőmérséklet csak 23-30 fokig csökkenhet, hogy szerdán még folytatódjon a kánikula.

Újbuda is kiáll az elfogadás mellett  

A magyar és a szivárvány zászló nem zárja ki egymást: Újbuda vezetése is kiáll az elfogadás mellett, és elutasítja azt az új törvényt, amely a gyermekvédelem köntösébe csomagolva Európában példátlan módon összemossa a pedofíliát és a homoszexualitást.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tájékoztatás a tanévkezdő csomag igényléséről  

Önkormányzati rendelet alapján minden olyan gyermek tanévkezdő csomagot kap, aki a XI. kerületben önkormányzati fenntartású óvodába újonnan iratkozik be, illetve Újbudán működő állami fenntartású iskolában kezdi meg az 1–4. évfolyamot 2021 szeptemberében.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.