Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Kütyük helyett mozgás és játék

Úszás, lovaglás, kisautózás, angol nyelvű táncoktatás, kézműves foglalkozások – egyebek közt ilyen programokon vehetnek részt a gyerekek a Sport11 Szabadidőés Rendezvényközpontban a Swimwars Sportklub napközis táborában. Sokan kapnak ehhez támogatást az önkormányzattól.

Nyári járdafelújítások

Befejeződött a járda felújítása az Olt utcában, így a közlekedés már gyalogosan is biztonságos és gördülékeny az itt élők számára.

Új biciklitámaszok a forgalmas utakon

Idén eddig összesen 67 új kerékpártámasz került Újbuda közterületeire. Ebből 15-öt még kora tavasszal, az elmúlt hetekben pedig 52-t helyeztek el olyan forgalmas helyszíneken, mint a Bartók Béla út, a Fehérvári út és a Villányi út belső szakaszai.

Fölérni a csúcsra

Rotterdam adott otthont a napokban a Rendőr és Tűzoltó Világjátékoknak, amelyen Molnár Máté, a XI. kerületi tűzoltóság parancsnoka is indult (lapzártánk idején állt rajthoz). A szinte emberfeletti teljesítményt követelő lépcsőfutásban a 32 esztendős főtiszt nem rutintalan, de a tűzoltósport világbajnokságának számító játékokon már a részvétel is nagy szó.

Közigazgatás :

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

Időpont: 
2022augusztus0221:00
»
2022augusztus0423:00

A kezelés pontos időpontja: 2022.08. 02 napján, napnyugta utáni órákban.
Pótnapok: 2022. 08. 03-04. napjai, ugyanebben az időben.

Budapest Építészeti Nívódíja 2022

A nagyváros életét áthatják a rejtelmek. Fejlődését tudatos döntések s azok szándékolt és szándékolatlan következményei alakítják. Olykor azonban helyes megállni és körültekinteni, elgondolkodni azon, hogy a lehetséges irányok közül melyeket találjuk üdvösnek.

Augusztusban ismét minden szerdán B32 parkmozi

Idén is szeretettel vár minden érdeklődőt a Parkmozi a Gárdonyi téren. Ezúttal az igaz történetek lesznek terítéken, köztük csodálatos, felszabadító és lebilincselő valóságok! Szerezze be jegyét minél előbb, a finom popcornt a helyszínen biztosítják!

Rekordévre számítanak a táborokban

Sokféle tábor várja a kisebb és nagyobb gyermekeket nyáron a kerületben és országszerte, napközis, illetve ottalvós helyszíneken is. Az árak nagyjából követik az inflációt, de vannak kedvezményes lehetőségek is.

Veszélyes a gyerekekre a kánikula

A kinti hőségre és a benti légkondicionálóra a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek, ezért nyáron fokozottan kell ügyelni rájuk. Gyermekorvosi tanácsok kicsiknek és nagyoknak.

Csak természetesen

Fotó: Fortepan/Heinzely Béla

A XI. kerületre még a lokálpatrióták is ritkán gondolnak úgy, mint értékes természeti tájra, pedig van itt minden, barlangoktól sziklaormokon át szikes pusztáig. Sok a védett növény és állat, még ha ezek nem is mindig a legfeltűnőbb élőlények.

Mindenben benne voltam, amiben ötven év alatt lehetett

Sokáig tanár volt, de 1982-ben a XI. kerületi tanácshoz hívták, hogy központilag segíthesse az iskolák munkáját. Részese volt a rendszerváltozás hivatali struktúraváltásának, kezelte az utolsó nagy házgyári lakótelepépítési boom kihívásait, miközben olyan tudásra tett szert, hogy senki nem akarta nyugdíjba engedni. Az 51 év munkaviszony után visszavonuló Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató Újbuda fél évszázadáról és köztisztviselői pályája változásairól mesélt.

Nyílt nap a Petőfi laktanyában

Budapest egyik legrégebbi katonai létesítménye, a Petőfi Sándor laktanya nyitott kapukkal várta a családokat július 2-án. A Budaörsi úti MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár hagyományos nyílt napja az elmúlt két évben elmaradt, most azonban kitettek magukért a szervezők. A dandár idén júniusban ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját.

Elkezdődött a Covid-járvány hatodik hulláma

Hiába van elege mindenkinek a korlátozásokkal és súlyos veszteségekkel teli járványos évekből, nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus újra részt kér mindennapjainkból. Németországban javában készülnek az őszre jósolt, ám hamarabb megérkező járványra, de itthon is sűrűsödnek a megbetegedések. Dr. Kökény Mihály orvos, volt egészségügyi miniszter szerint semmi kétség, a hatodik hullám felfutó szakaszába léptünk – nem ígérkezik súlyosnak, de a szakember óvatosságra int.

Sok kárt okozna az államosítás

Nemrég került nyilvánosságra, hogy a Belügyminisztérium az önkormányzati szakrendelők állami átvételét fontolgatja, és Takács Péter egészségügyi államtitkár felvetése azonnal kiváltotta a szakma és az önkormányzati szféra meghökkenését. Dr. László Imre polgármester szerint érthetetlen és káros ötletről van szó, amely azon túl, hogy folytatja az önkormányzatok kiüresítését, finanszírozási és működési szempontból is rosszabb helyzetbe sodorná a szakrendelőket.

Az egész kerület zászlóshajója lesz a Bartók-negyed

Barabás Richárd alpolgármester
Az Európai Parlament több képviselője és uniós nagyvárosok vezetői előtt mutatkozott be a Bartók-negyed és az Insert program Strasbourgban. – Az uniós városközpontok fejlesztéséről szóló konferencián a résztvevők saját tapasztalataikat és elképzeléseiket osztották meg, egymás sikereiből és tapasztalataiból nyertek inspirációt – mondta el Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere.

Munkába álltak a bringás közteresek

Az autós és a gyalogos járőrök között tátongó űrt fogja betölteni az Újbuda Közterület-felügyelet által indított kerékpáros járőrszolgálat, amely gyors és hatékony intézkedéseket ígér. A moratórium lejártával a felügyelet újra elszállítja a közterületen „felejtett” autókat; a tulajdonosok alig tudnak arról, milyen anyagi kár érheti őket emiatt.

Közösségi tervezéssel születhet újjá a saroktelek

1. változat

Happy enddel zárulhat az Ulászló utcai, úgynevezett saroktelek története. Erre, a koncepciókat látva, valós esély van – közölte a Saroktelek 2.0 Facebook-csoportban Simonyi Balázs, miután Andrasev Brigitta civil képviselővel együtt Hintsch György alpolgármesterrel és Kreitler-Sas Mátéval, a körzet önkormányzati képviselőjével egyeztetett az ősfás terület jövőjéről.

Oldalak