Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Bridzsvilágbajnok Újbudáról

Újbuda   |   2022, november 10 - 09:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Augusztus végén a lengyelországi Wroclawban rendezték a 16. nyílt bridzsvilágbajnokságot, amelyen a női csapatversenyben Fischer Brigitta aranyérmet szerzett. A 28 éves újbudai építész mellett két svéd, illetve két amerikai játékos alkotta a világbajnok csapatot.

• Hogyan indult a kártyás karriered?
Tizennégy esztendős voltam, amikor a Fazekas Mihály Gimnáziumban délutáni szakkörként megjelent a bridzs. A barátaim elkezdtek oda járni, és mondták, csatlakozzak hozzájuk, máskülönben délutánonként nem fogunk tudni együtt bandázni. Így hát kénytelen voltam csatlakozni, és végül beleszerettem a játékba.

Amikor először került szóba, hogy lehetne bridzsezni, mit gondoltál erről a sportról?
Éppen azelőtt volt egy síbalesetem, így hathetes kényszerpihenőn voltam, és kiderült, hogy ezt ágyhoz kötve, interneten is szuperül lehet játszani… Ezekben a hetekben volt időm mélyebben belegabalyodni a játékba, és négy-öt hónap múlva, amikor már aktívan jártam edzésekre, az akkori utánpótlás szövetségi kapitány azt mondta, olyan ügyesnek találnak, hogy elvinnének az Európa-bajnokságra. Ez már olyan motivációt jelentett, hogy még több időt akartam ezzel tölteni.


• Milyen sűrűn versenyzel?
Magyarországon négy, egész évben zajló bridzsbajnokság van, eléggé Budapestre koncentrálódva. Kedd esténként az első osztályú bajnoki fordulók zajlanak le, hétvégenként pedig havonta legalább egyszer, de inkább kétszer vidéki versenyek vannak.


• Mi a jó a bridzsben?
Ha egy laikusnak kell elmagyarázni, azt szoktam mondani, ez egy iszonyatosan jó detektívjáték, ahol szimplán a logikára van szükség. Figyelni kell a nyomokat, a jeleket, és ezek alapján következtetni, cselekedni. Hét percen belül pedig garantáltan kiderül a „megoldás”.


• Huszonnyolc évesen, közel tizenöt éves versenyzői múlttal már rutinos spílernek számítasz. Mégis, hány éves kortól ajánlod ezt a sportot?
Tíz-tizenkét esztendős kortól ajánlják a bridzset, amikor a gyerekek az egyszerűbb matematikai műveleteket stabilan el tudják végezni. De tudok olyan családokról, ahol a szülők már hét-nyolc évesen bevonják a játékba a csemetéket.


• Nálatok nincsenek családi hagyományai a bridzsnek. A szüleid mit szóltak hozzá, hogy világbajnok a lányuk?
A családban mindig az volt, hogy bárki bármit sportolhat, csak sportoljon. Eléggé meg voltak lepődve, mikor kiderült, hogy az én választásom egy kicsit „ülősebb” sportra esett. Ezzel együtt mindig nagyon támogattak, azért is, mert látták, hogy ennek a játéknak, amit zömében csapatban játszanak, óriási közösségépítő ereje van, és én is szoros baráti kapcsolatokra tettem szert általa.


• Megtanítottad már az ősöket bridzsezni?
Édesapám tud ultizni, úgyhogy ő már tudja követni az eredményeket, és tud „bridzsesebben” gondolkodni, de ez megmaradt alapvetően az én hobbimnak.


• Külföldön, elsősorban az angolszász világban több ezer profi játékos van, és idehaza is akadnak néhányan, akik kizárólag a bridzsből élnek. Benned nem merült fel, hogy hivatásos sportoló legyél?
Lett volna lehetőségem főállásban a versenyzéssel, illetve edzősködéssel foglalkozni, ám túlságosan szeretem a munkámat (Fischer Brigitta építész – a szerk.), és magát a játék élvezetét ahhoz, hogy beáldozzam őket a pénzkeresés oltárán.


• Ha valaki ma kezd el bridzsezni, mennyi idő kell ahhoz, hogy élvezni tudja?

Ez egy olyan játék, amelynek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Az alapszabályok ismeretében körülbelül két óra után már bárki le tud játszani önállóan egy felvételt vagy egy partit, így lehet benne örömet találni.


• Az aranyérmes csapat tagjaival tartod a kapcsolatot?
Mi alkalmi társulásként nyertük meg a vb-t, de tartjuk a kapcsolatot, ha nem is napi szinten, és online felületen játszani is szoktunk egymással. Nem tudom egyelőre, hogy hosszú távon együtt maradunk-e, de örülnék, ha két év múlva ugyanez a csapat meg tudná védeni a világbajnoki címét.

Mi a bridzs? Társasági játék, sport és szórakozás. Egyszerre négyen játsszák, két játékos együtt küzd a másik pár ellen, ugyanazért a célért: minél több ütést szerezni. A bridzset 52 lapos francia kártyával játsszák, Joker nélkül, a két fél 13 ütésen osztozhat. Egy ütés négy lapból áll, mind a négy játékosnak hozzá kell tennie egy lapot, és aki a legnagyobbat tette, az viszi az ütést. Kötelező színre színt tenni, de nincs felülütési kényszer, a szín bármely lapját lehet tenni egy ütéshez. Ha nincs lapunk a hívott színből, bármely lapunkat tehetjük az ütéshez, nincs tehát adukényszer sem. (Forrás: bridzs.hu)

Fischer Brigitta építészként diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen. Jelenleg projektmenedzserként dolgozik, mint mondja, a munkája és a hobbija jól támogatja egymást, mert mindkettőnek a kooperáció, a partnerek segítése a lényege. A bridzs mellett hetente háromszor jár konditerembe, emellett rendszeresen jógázik és squashol.

A nyílt világbajnokságok lényege, hogy bárki játszhat egy csapatban bárkivel, tehát nem nemzetek szerint indulnak a résztvevők. A versenybridzsben eléggé ismerik egymást a játékosok, az edzések pedig ma már online megoldhatók, így kialakulnak szorosabb kapcsolatok akár egymástól távol eső országok kártyásai között is.