Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. szombat, Ferenc

Őszi Nagytakarítás – 2022

A köztisztaság közös ügyünk, tegyünk érte együtt!

Aprítékolási Akció Újbudán – 2022

Önkormányzatunk szeretné, ha a házaknál minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2022. év őszén is sor kerül.

Óvóbácsiból intézményvezető

Újbudán első ízben került férfi egy óvoda élére: Skerlec Szabolcs óvóbácsiból lett az Albertfalvai Óvoda vezetője. Szakmai alázatról, hivatástudatról, lemorzsolódásról és a digitális eszközök óvodai használatáról kérdeztük.

Ötletek az energiaszámla csökkentésére

Miként lehet védekezni az egekbe tartó energiaárak ellen? Például lehet-e korszerű fűtési rendszerekkel, szigeteléssel, vagy akár olyan praktikus apróságokkal, mint hogy milyen villanykörtét használjunk vagy húzzuk ki az éppen nem üzemelő áramfogyasztókat?

Közel ezer új fa a kerületben

Az idei őszi ültetési időszakban 250 fát telepítenek ki Újbudán, ezek már megérkeztek az Anna utcai depóba. Számos helyen megkezdődött az ültető gödrök kialakítása, illetve a fák kihelyezése.

Az élet szép

Hettinger Ágnes realista stílusú tájképeiből nyílt kiállítás az Albertfalvi Közösségi Házban. A művész fiatal kora óta agyagozott, intarziázott, rajzolt – autodidaktaként, alkotó barátok segítségével képezte magát. Mindenben a szépséget, a megnyugvást, a harmóniát kereste, azt vallja: az élet szép. November 30-án 16 órakor Hettinger Ágnes tárlatvezetésen mesél a műveiről az AKH-ban.

Hétszáz muskátli talált új otthonra

Eljött a hideg évszak, így beszedik az oszlopokon lévő muskátlikat a kerület főútvonalai mellől. Újbuda idén hagyományteremtő jelleggel felajánlotta az összes kandeláberen lévő muskátlit, hogy aki szeretné, vigye haza, nevelje, teleltesse át őket.

Elkészült a Harcos téri pihenőpark

Elkészült a Nagyszőlős utca melletti Harcos tér pihenőparkja. A szeptemberben megkezdett, 46 millió forintot meghaladó önkormányzati beruházás során a betonfelületeket felszedték, termőfölddel borították, majd gyepesítették a területet.

Vésztartalék, parkolás, Bartók-negyed

Krízishelyzetre szóló tartalékot képez az önkormányzat, változik az építmény- és a telek­adó mértéke, egységes lesz a vendéglátóhelyek és teraszok nyitvatartási ideje. Ezekről döntött Újbuda képviselő-testülete, de a novemberi ülésen az is kiderült, jövőre súlyos közétkeztetési költségekkel számolhat a kerület.

Újbuda polgármestere tiltakozik a szakrendelők államosítása ellen

Súlyosan elhibázottnak érzi Újbuda polgármestere azt a javaslatot, amellyel az állami egészségügyi rendszerhez csatolnák az önkormányzatok által működtetett szakrendelőket. Bár a múlt héten benyújtott salátatörvény szerint egyelőre csak adatszolgáltatásra kötelezték az önkormányzatokat, semmi nem utal arra, hogy a kormány elállt volna a tervtől.

Új arculat, láthatóbb felügyelet

Két új SsangYong típusú városi terepjárót vehetett át Újbuda Közterület-felügyelete a gépjárműveket bérbeadó autókereskedőtől. Az új kocsik már a felügyelet megújult, a láthatóbb közterületi jelenlétet szolgáló, a kerület színeivel harmonizáló arculatával futnak ki Újbuda útjaira. Az eseményen részt vett László Imre polgármester és Hintsch György alpolgármester. Az aktualitásokról Szabó Róbert igazgatót kérdeztük.

Új buszjárat a BudaPartra

A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik. November 19-étől 107-es jelzéssel új járat indul a Keleti pályaudvartól a Műegyetemi rakparton keresztül a BudaPartra. Így a térség meglévő kerületközponti autóbuszos kapcsolatai, valamint az 1-es villamos mellett egy további belvárosi elérést biztosító autóbuszjáratot kap.

Indul a Gazdagréti tér átalakítása

I. ütem megvalósítandó állapot

A Gazdagréti tér 2019-ben került felújításra, melynek során a régi, rossz állapotú burkolatok helyett térkő burkolat készült, a zöldfelületek nagysága kis mértékben növekedett, a járdákon való parkolás megszűnésével egy sokkal rendezettebb gyalogos használatú tér jött létre.

Rendőrjárőr képzés

A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött gyakorlatot is.