Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. szombat, Emil, Csanád

Nem csak lakásokban kellene gondolkodni

Miután a kormány 2020-ban elvette az önkormányzatoktól az építési engedélyek kiadásának jogát, és ma már nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak nyilváníthat akár egy lakóparképítést is, szinte bármi megépülhet Budapesten. László Imre polgármestert arról kérdeztük, mit tehet egy jogfosztott önkormányzat azért, hogy megelőzze a kerület túlzsúfoltságát és megőrizze élhetőségét.

A második félidő a fejlesztéseké

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.

Újbuda segít! – Ön is segíthet!

Szeretnénk megköszönni eddigi segítségüket, érezzük, hogy mindenki együttérzését fejezi ki a jelenlegi helyzetben, hisz nagyon sok adományt juttattak el már eddig is hozzánk!

Online is intézhető a 2022. évi várakozási hozzájárulás

Az újbudai várakozási hozzájárulások 2022. évi hosszabbítása már intézhető. Amennyiben jelenleg is jogosult várakozási hozzájárulásra és kérelmet kíván benyújtani, kérjük, hogy azt a https://parkolas.ujbuda.hu/index.php/varakozasi-hozzajarulasok/ oldalon foglaltak szerint szíveskedjen megtenni.

Önvezető autók, robotok és mesterséges intelligencia

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében a Lágymányosi Campus Informatikai Karán. A világ első számú autóipari beszállítója által létrehozott tudásbázis az önvezető autózás és az ipari robotika területén végez majd kutató-fejlesztő tevékenységet.

Minden az emberről, az egyéni döntésekről szól

Fotó: Láng Péter

Petruska András zenész évről évre visszatér Újbudára. A korábban szociológiát tanuló dalszerző-énekes dalaiban gyakran boncolgat társadalmi kérdéseket, olykor provokatív módon. Albumain a párbeszéd fontosságát hangsúlyozza.

Vadvirágos rétek Újbudán

Folytatódik a tavaly elindított Vadvirágos Budapest program: idén a tapasztalatok alapján kissé változtak a kijelölt területek, amelyek a 6 millió négyzetméter intenzíven fenntartott fővárosi gyepnek összesen 4,5 százalékát teszik ki.

A varázsige: kiemelt beruházás

Soha nem látott méretű lakó­parképítési hullám indult a rozsdaövezetekben, ami túlépítéssel és túlnépesedéssel fenyegeti a fővárost, köztük a beruházók két kedvenc környékét, a XI. és a XIII. kerületet. De ki akarja, és ki engedi mindezt? Hol vannak ilyenkor az építkezéseket korlátozó jogszabályok? Miért nem tesznek valamit az önkormányzatok? Magyarázó cikkünkből kiderül.

Újbudai Sportos Nap

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

Charity Feszt a Dürer Kertben

A hajléktalanok megsegítéséről és az ukrán menekültekért szervezett akciójáról ismertté vált Budapest Bike Maffia a hétvégén rendezte meg a Charity Fesztet, a civil szervezetek fesztiválját a Dürer-Kertben.

Küzdeni kell a természeti kincsért

Tavaszi dalcsokorral harangozta be a Hahó Kelenvölgy programsorozatot a Kelenvölgyi Polgárok Körének (KPK) női kórusa. Az ünnepélyes megnyitón László Imre polgármester beszélt a hagyományokról és a hely évszázadok óta híres természeti kincse, a keserűvíz egészségügyi, valamint történelmi fontosságáról.

Streetball kupa Gazdagréten

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

Európa-napot ünnepeltek a polgármesterek

Az I. kerületi önkormányzat az ukrán háborúról szóló fotókiállítással és polgármesteri panelbeszélgetéssel emlékezett meg az Európa-napról. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én tette közzé nyilatkozatát, amely új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára, hogy a kontinens országai között soha többé ne legyen háború. Ezt a nyilatkozatot tekintik az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének.

Beindult a nyár az Árasztón

Bográcsozással nyitotta meg az Árasztó-part nyári szezonját a Város és Folyó Egyesület (Valyo). A Duna albertfalvai szakaszán kialakított pihenőhely rendezvényén a folyót végig úszó és a vízminőségét megvizsgáló német kémiaprofesszor és a küldetését támogató kajak-kenus önkéntesek is részt vettek.

Tíz új Bubi-állomás a kerületben

Tíz új Mol Bubi-állomást adott át Újbudán a BKK, amely gyorsan bővíti a megújított közbringarendszert. Az évekig veszteséges vállalkozás mára nyereségbe fordult.