Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Szepes Máriáról Almási Csabával

Hírek   |   2021, szeptember 30 - 14:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szepes Mária, az ezoterikus irodalom egyik legnagyobb alakja majdnem száz évet élt. Szinte megszámlálhatatlanul sok könyvet írt, leghíresebb művének a Vörös Oroszlán című regényét tartják. A könyv születését különleges események és egy családi tragédia is befolyásolták. Hatalmas hagyatékában a legnagyobb bánatból született az írónő legfontosabb alkotása… A fáradhatatlan írónő 2007 szeptember 3-án hagyta el ezt a világot. Szepes Mária megjelenéséből, lényéből is áradt a mágikus erő. Törékenységének ellenpontja volt határozott egyénisége, mesélik róla tanítványai és munkatársai. Stílusos megjelenése, karizmatikus jelenléte felejthetetlenné tette őt mindazok számára, akik egyszer is találkozhattak vele. Az íróról Almási Csaba a Szepes Mária Alapítvány elnöke mesél.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.