Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Hírek

Hol menjen a déli vonat - Tóth Sándor Péter, POPÉK alelnök

Nem a déli körvasút fejlesztését kívánja a POPÉK Egyesült megakadályozni, hanem azt, hogy a Hamzsabégi út mögött, sűrűn lakott területen keresztül vezessék fél Európa tranzit teherforgalmát. Azzal, hogy egy győztes perben elérték, újra el kell végezni a környezetvédelmi engedélyeztetését a projektnek a beruházónak is időt nyertek, hogy végiggondolja, miként lehet úgy igazítani a tervezett építkezésen, hogy az a lehető legkevésbé zavarja a területen élőket - mondta Tóth Sándor Péter, a POPÉK alelnöke.

Kisvakond a nagyvárosban

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kisvakond, aki váratlanul a nagyvárosban találta magát. Barátaival - a Békával, Egérkével és Sünivel - izgalmas kalandokba keveredtek, és különleges emberekkel találkoztak. Például a közlekedési rendőrnővel és a francia szakáccsal. A legendás mesefiguráról szóló musicalt az érdeklődők június 3-án nézhették meg az Őrmezei Közösségi Házban.

Baby Blues, azaz indul a kitettségi hatás

Anyának lenni jó: a MU színházban május utolsó szombatján bemutatott Baby Bumm című közösségi előadásban kismamákat és a babáikat láthattuk a színpadon. A szülővé válásról és az utána következő első év tapasztalatairól szóló saját történeteken alapuló produkció tétje, hogy az anyaság és a kisbabalét ne szoruljon ki a láthatóság tereiből, és ne is legyen beburkolva a politikai korrektség általános cukiság-mázába.

A KörTér Újbudaáért, Szécsi Ilka - Civil Fórum

"Megéreztük, a közösségnek ereje van" - idézi a kezdeteket Szécsi Ilka, a KörTér – Környezettudatosak tere Újbudán civil szervezet képviselője. Eleinte biozöldségek közös rendelésére álltak össze, aztán úgy látták, fontos, hogy segítsenek a környezettel foglalkozó tudat kialakításában. Aztán eljutottak oda, hogy komoly, szakmai alapokon nyugvó véleményt mondjanak például a rozsdaövezeti túlépítések ellen. Fontosnak tartják, hogy az úújbudaiak érdekében nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.

Újbudai Nagykávéház: Beszélgetés Molnár Áron színésszel

A droghasználat "brutális" hatásairól, a társadalmi - klíma, környezetvédelem - és művészeti kérdésekről beszélgettünk Molnár Áron színésszel az Újbudai Nagykávéház című műsorunkban. A kerületben élő művész nem régen tért vissza New York-ból, egy kulturális fesztiválról, ahol legújabb filmjét a Toxikomát is levetítették.

Idén is fergeteges hangulatban telt a Gárdonyi Piknik

Hangulatos koncertekkel, izgalmas workshopokkal, pop-up kiállítással és a Játszóház Projekt csapatának köszönhetően egész napos társasjátékozással várták a szervezők az idei, IV. Gárdonyi Piknikre látogatókat. A nyárváró fesztiválon mindenki jól érezhette magát június második szombatján. Az is, aki babzsákon heverészve, limonádét kortyolgatva órákon át zenét hallgatott, workshopokon vett részt, és az is, aki csak véletlenül vetődött arra felé.

A kutyatartás alapszabályai 1.rész

Újbudán több ezer kutyatulajdonos van. Kedvencük és saját érdekükben is be kell tartani néhány alapszabályt, hogy a környezetükkel békében és harmóniában éljenek. Az egyetlen hely, ahol a négylábúakat el lehet engedni, az a kutyafuttató. Ezekből több tucat található a kerületben. Másik szigorú előírás, amit minden gazdinak be kell, illetve be kellene tartania, a kutyapiszok összegyűjtése. A kutyák ivartalanításával sok probléma előzhető meg.

Charity Feszt a Dürer kertben

A hajléktalanok megsegítéséről és az ukrán menekültekért szervezett akciójávról ismertté vált Budapest Bike Maffia a hétvégén rendezte meg a Charity Fesztet, a civil szervezetek fesztiválját a Dürer-Kertben. A jó ügyek fesztiválján a segítő szervezetek munkáját és kihívásait ismerhette meg a közönség, akiket színes családi programok, koncertek, bográcsban főtt ételek, és kerekasztalbeszélgetések is vártak.

Jótékonysági bálon gyűltek az adományok a Mikes központra

A Nem Adom Fel Alapítvány tavaly vágott bele a Mikes Lélekközpont néven ismert grandiózus projektjébe, amely adományokból építene fel Őrmezőn egy sérült embereknek kialakított közösségi apartmanokat és autista fejlesztő bázist magában foglaló központot. Felhívásukra az év elején özönlöttek a felajánlások, az építőanyagárak elszállása, és a háború azonban megnehezítette a dolgukat. Az önkormányzat által szervezett jótékonysági Eper Partin azonban a kerületi vállalatok több millió forintos lendületet adtak a nagyívű projektnek. Dely Géza alapítványi elnök az aktualitásokról számolt be.

Civil Fórum Bereczky Gáborral

A Védegylet Egyesület újbudai vezetője Bereczky Gábor, aki kerületi lakosként is fontosnak tartja, hogy az itt élők részt vegyenek a bőrükre is menő döntések kialakításában. A közelmúltban a "Városközpont" ügye volt az, amivel foglalkoztak, de hallatják a hangjukat sok, főleg a környezetvédelmet, a beépítést érintő ügyekben is. Nem támogatják a gigaberuházásokat, mert ezeknek nincs meg az infrastrukturális feltétele.

Megújult a Nagykikinda játszótér

Kufli mesékkel, Misi bohóccal és véget nem érő játékkal nyitotta meg kapuit a felújítás miatt sokáig nélkülözött Nagykikinda játszótér. A munkálatok során 7 új játszóeszközt építettek be az 5 felújított játék mellé, a területen ütéscsillapító burkolatok, járdák épültek. A beruházás részeként padok, piknikasztal, ivókút és párakapu is létesült, a játszóteret pedig 12 fával és rengeteg cserjével zöldítették be.

Gévai kiállítás: Mesél a holdfény

Gévai Csilla illusztrátor és mesekönyvíró műveiből nyílt grafikai kiállítás május 27 - én a Gazdagréti Közösségi Házban Csillagfényből napfénnyé...címmel. A tárlaton több kötet képe is megtekinthető: találkozhatunk vicces, vidám és ijesztő figurákkal is. A tárlatot június 14-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Kelenvölgy: ismét együtt gyereknapon (2022.05.31.)

Kelenvölgyben már szombaton elkezdődött a gyereknap. A Kelenvölgyi Közösségi Házban változatos, élményekkel teli programokkal várták ma a kicsiket: játékok, ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozások, koncert és felhőtlen jó hangulat várta az odaérkezőket.

Orosz hadifoglyok Újbudán - Újbuda Nagykávéház

Mit csináltak az orosz a hadifoglyok Újbudán? Csatornát ástak - ennyit tudunk egyelőre a Fortepan első világháború idején a Villányi úton készült képeiről. De biztosan lassan a többi is kiderül. Ahogy arról a sokszázezer képről is, amely a gyűjteménybe került s örzi múltunkat, miközben közkinccsé válik. A kollekcióról és arról is beszélgetünk Tamási Miklóssal mit jelentettek egykor és ma a képek. És hogyan ismerhetjük fel a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet motoron.

Rendvédelmi dolgozókat ismertek el

Átadták az Újbuda Közbiztonságáéért elismerő címeket a hivatal nagytermében. A kitüntetés olyan rendőröknek, tűzoltóknak, polgárőröknek, közterület-felügyeleti dolgozóknak adományozható, akik sokat tettek a kerület közbiztonságáért. Idén Márton Zoltán r. alezredes és Szakács Péter Ervin tű. főtörzsőrmester vehette át az elismerő címet.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.