Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Hírek

Kreatív szakmákba készülő diákok diplomamunkái a Tranzitban

Frissen végzett, első ízben akkreditált képzésben résztvevő designer szakos hallgatók munkájából nyílt kiállítás a Tranzit Art Caféban. A Corvin Rajziskola által szervezett mustrán újdonsült designerek, csomagolás technikára specializálódott tervezők, grafikusok, illusztrátorok munkái láthatóak.

Újbudai Nagykávéház: Harcsa Veronika, az ezer színű, arany torkú udvarhölgy

Folyamatosan új utakat és műfajokat keres Harcsa Veronika nemzetközileg elismert jazz énekesnő. Szerepelt már dadaista kortárs operában, verses lemezen, játszott pop formációban, állandó duót alkot Gyémánt Bálinttal. Egyetemi végzettsége mellett továbbra is énektanárhoz jár, és a kapolcsi Művészetek Völgyében saját udvartartása van. Az előadóművésszel, zeneszerzővel, szövegíróval az Újbudai Nagykávéházban beszélgettünk.

E-kütyük helyett úszás és lovaglás

Úszás, lovaglás, sportlövészet foglalkozásokon, elektromos kisautózás-, angol nyelvű táncoktatáson, kézműves órákon vesznek részt a gyerekek a Sport 11 Szabadidő-és Rendezvényközpontban a Swimwars Sportklub napközis táborában. Köztük többen az önkormányzat által biztosított törptábor támogatást is igénybe vehetik.

Kulturált szórakozás a kulturális negyedben - Újbudai Nagykávéház

Barabás Richárd a nemzetközi kapcsolatokért és a kultúráért felelős alpolgármester nemrég tért vissza Strasbourgból, ahol egyebek mellett az önkormányzat kulturális és zöld szemléletének összefüggéseiről tartott előadást. Az alpolgármester prezentációjával kapcsolatban a Budai Nagykávéház című műsorunkban a Bartók-negyed jelenéről és jövőjéről is beszélt.

Tánc-és kézműves tábor a Down-szindrómás gyereknek az AKH-ban

Down-szindrómás és autizmussal élő gyermekek számára indult tánc-és kézműves tábor az Albertfalvi Közösségi Házban. A Bóbita Balett kiscsoportos órái nem terápiás jellegűek, de gyógypedagógusok is segítik a gyermekeket. A közvetlen cél nem a fejlesztés, de a balett és kézműves foglalkozások pozitív hatással lehetnek a gyermekekre.

Virágos Magyarország pályázaton indult a 11. kerület

Újbuda is indult az idei Virágos Magyarország versenyen, amelyre ebben az évben országszerte rekordszámú jelentkezés érkezett. Ebből az alkalomból jött Újbudára a szervezet háromtagú zsűrije Nagykőrösről, amelyet többek között Sinkovicz Judit alpolgármesteri koordinátor, Vártl Anita, a Zöldfelületi Csoport ügyintézője és Hégli Imre, a Környezetvédelmi Osztály vezetője fogadott.

Veszélyes a szúnyogcsípés a kutyákra és macskákra

Kutyáknál és macskáknál már egész évben diagnosztizálják a szúnyogcsípés okozta bőr-és szívférgességet. A két különböző betegséget két hasonló fonálféregfaj okozza. A betegségeket azonban meg lehet és kell előzni.

Nyári sapka, naptej, folyadék

A kinti kánikulára és a hidegre állított benti klímára a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek. Nyáron fokozottan kell ügyelni rájuk. Gyermekorvosi tanácsok kicsiknek és nagyoknak. 1. rész.

Podcast stúdió is lesz az Adaptérben

Zajlik a felújítás a Bercsényi utca 10-ben, a leendő Adaptérben. A helyiség az Európai Unió által 1,5 milliárd forinttal támogatott UIA CUP 4 Creativity nevű projekt szerves részeként ősszel nyílik meg. A rákövetkező fél évben a technikai eszközöket telepítik a leendő digitális, welcome experience elemekkel ellátott fogadótérben. Az Art and Tech Center professzionális hang- és videostúdió berendezéseivel a helyiek például podcastokat készíthetnek, 3D-s nyomtatót használhatnak.

Lapszemle - Újbuda újság 13. szám

Megjelent az Újbuda újság, hamarosan a postaládákban. Szentimrevárosiak figyelem: ne felejtsék el idejében kiváltani a parkolási engedélyeket! Dr. László Imre polgármester, orvos nyilatkozott arról, hogy miért lenne rossz mindannyiunknak, ha az állam elvenné a szakrendelőket. Biciklis közterület-felügyelők járőröznek a kerületben, oda is eljutva, ahová autóval, gyalog eddig nem sikerült. Épül a Bartók-negyed - a sokak által irigyelt, egyre népszerűbb kulturális központ.

Dalok a szeles hegyről - Újbuda Nagykávéház

Újbudáról indult a bluest és metált játszó csapat, a Tempest Hill. Fiatal srácok, még ha néha a hetvenes évek hangzását ismerjük fel dalaikból. Torzitós gitár, jó ritmusok, lehet rá a koncerten tombolni - miközben a szövegek fontos társadalmi kérdésekről, így a környezetvédelemről is szólnak - szóval még annál is több, hogy she loves you yeah, yeah, yeah.

Tanulva játszanak a gyerekek a táborokban

Rekordév lesz az idei: 225 ezer gyerek nyaral 2022-ben országszerte a különböző napközis és ott alvós helyszíneken – mondta Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu vezetője. Újbudán is több ezer ovis, általános és középiskolás talál kedvére való tematikus tábort; külföldiek is. A XI. kerületben az egyik legnépszerűbb a Funside Egyesület Villányi úti és Gellért téri központja. A táborozók a kikapcsolódás mellett angol, informatikai, tenisz és robotikával kapcsolatos foglalkozásokon vehetnek részt a témában jártas felügyelők és tanárok vezetésével.

Kiteljesedés plakátokon

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa. Alkotásaiból június 23-án nyílt tárlat az Újbuda Galériában, ahol szeptember 9-éig láthatók az izgalmas művek. Antal Nikolett, a Központ Újbudai Kulturális Kft. kulturális igazgatója a Fulfillment/Kiteljesedés című kiállítás megnyitóján elmondta, a sokféleséget és sokszínűséget egyvalami tartja össze. Minden „kollányi julisan” jelenik meg.

Tengerparti hangulatban lehet kertipartizni a GKH-nál

Grillterasz várja nyáron a környékbelieket a Gazdagréti Közösségi Ház régi komposztálója helyén. A grillteraszt bárki – család, baráti társaság – használhatja előzetes időpontfoglalást követően. A bútorokat a közösségi ház munkatársai készítették raklapokból: kék-fehérre festették az asztalokat és padokat, a teraszra betérők így tengerparti hangulatban érezhetik jól magukat.

Oldalak