Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Hírek

A színház agora, fórum, találkozóhely

Jordán Tamással beszélgettünk legutóbbi Újbudai Nagykávéház című műsorunkban. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja több mint húsz évig élt Újbudán, a Budafoki úton. Ide járt általános-és középiskolába, valamint egyetemi tanulmányait is a XI. kerületi Műegyetemen kezdte. A művésszel a kultúráról, a színház legitimitásáról, családról, vallásról és az élet értelméről beszélgettünk.

Ki fizeti a menzaköltség emelését? - Újbuda újság - LAPSZEMLE

Arc kiállítás a Bikás parkban október 9-ig, felhőtlen szórakozás, sok elgondolkodtató alkotás között. Az idei pályázat címe ennyi volt: Buborékok. Az újbudai önkormányzati testület úgy döntött átvállalja a menzaköltségek emelését idén. Olvashatnak egy remek és szórakoztató interjút a kiváló színésszel, Jordán Tamással, aki a kerületben töltötte gyermekkorát. S egy beszámoló arról, hogy elvették a kerületek utolsó lehetőségét, hogy beleszóljanak abba mi és hogyan épül a területükön. Újbuda újság.

21. Őrmező Ünnepe: Pezseg Újbuda kulturális élete

A 21. Őrmező Ünnepén a Költők Parkjában a Bográcsétkek főzőversenye reggel kezdődött, az Őrmezei Ördögök csapata zsebelhette be a legjobbnak járó díjat. A nyerteseket a színpadon köszöntő városvezetők egyebek között azt mondták, az őrmezei és a kerület többi helyi fesztiválja teszi Újbudát különlegessé.

Zöld fesztivál a Bornemissza téren

Teherbicikli-bemutató, klímatotó, óriás logico, puzzle és más energiás játékok, fűszer- és gabonafelismerő várták az érdeklődőket a második alkalommal megrendezett Bornemissza Zöld Civil Pikniken a Bornemissza téren. A programok között fecskefészek festés, madárodú-barkácsolás, régi és új kelenföldi fényképekből álló fotókiállítás volt. Az energia megtakarítási versenyen a KörTér osztotta meg tapasztalatait.

Arc Kiállítás a Bikás parkban, Bakos Gábor - Újbuda nagykávéház

A 22. Arc kiállítás immár 3. alkalommal látható az újbudai Bikás Parkban, ezúttal október 9-ig. Idén szomorúbb, keserűbb alkotások jöttek össze? – kérdeztük Bakos Gábort a kiállítás szervezőjét, aki szerint csak olyan, amilyen az életünk. Persze felemelő, fontos, kellemes, szellemes, vicces alkotások egész sora látható itt, olyan dolgokról szólva a maga sajátos nyelvén, amelyekről sokat beszélünk a hétköznapokban is. Arc kiállítás: Bikás park

Antiszemitizmus ellenes darabbal indult a színházi szezon a B32-ben

A fiatal Adolf Hitler Bécsbe érkezik, ahol felvételizni szeretne a Képzőművészeti Egyetemre. Egy munkásszállón két zsidó emberrel lakik egy szobában. A George Tabori Mein Kampf (Harcom) című sötétségbe fúló groteszk komédiáját a Hardmadrosta társulat szeptember 7-én mutatta be a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán az évad nyitányaként. A szereplők a darabban az antiszemitizmussal kapcsolatos kérdéseket feszegetik, és arról beszélgetnek, hogy mitől életveszélyes a szeretet.

Sűrű kulturális ősz vár az újbudaiakra

Szeptemberben egymást érik a kulturális események Újbudán. Az egyik legnagyobb ezek közül a szeptember 17-i Bartók Feszt’ a Műegyetem rakparton . Az ARC plakát kiállításnak idén harmadik alkalommal ad helyet a Bikás Park. Lesz még Eleven Ősz és számos közösségi kulturális programsorozat.

Új kisteremmel bővül a Karinthy Színház

A Karinthy Márton örökség tükrében, mégis új ízekkel fűszerezett évadot indít szeptemberben a Karinthy Színház – jelentette be Berettyán Nándor. A művészeti igazgató a szezont ismertető sajtótájékoztató után lapunknak elmondta, a régebb óta játszott darabok mellett hat premiert mutatnak be, köztük a Nagymester címűt. Hozzátette, új kisteremmel bővül a színház.

Pokoli alkonyat a Gellért-hegyen

Alkonyatkor és pirkadatkor a Gellért-hegyen adta elő Dante Isteni színjátékát augusztusban Gyabronka József. Dante politikus alkat volt, a mai művészetnek is kötelessége, hogy megmutassa a jelen valóságát – hangsúlyozta a színész.

Az önkormányzat idén átvállalja a közétkeztetés áremelkedését

Mivel az élelmiszerek 30 százalék körül drágultak, a közétkeztetéssel megbízott cég 20 százalékos áremelése megalapozottnak tekinthető - mondta el László Imre, majd hozzátette, ennek terheit azonban nem akarják áthárítani az iskolakezdés miatt amúgy is komoly költségek elé néző szülőkre, ezért idén kipótolják a hiányzó összeget, így nem emelkedik az iskolai étkeztetés ára. A kerület vezetője az önkormányzat elszálló rezsiköltségeiről és a szolidaritási adó növekedéséről is beszélt.

Megjutalmazták a rendőrségi dolgozókat

102 rendőr és rendőrségi dolgozó vehetett át jutalmat a XI. kerületi Rendőrkapitányságon az elmúlt egy évben végzett kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként. Az önkormányzat által biztosított támogatás az állomány megtartását és megbecsülését szolgálja.

Szakmai tanévnyitó az intézményvezetőknek

A kerület intézményvezetőinek tartott tanévnyitó értekezleten László Imre polgármester arról beszélt a pedagógusok ugyanolyan kritikus körülmények között kezdik meg az új tanévet, ahogy az előzőt abbbahagyták, ezért az önkormányzat minden lehetséges támogatást megad nekik. Erhardt Attila alpolgármester az idei év fő feladatai között jelölte meg a túlzott fluktuáció és a pedagógusok között terjedő kiégés csökkentését, valamint a szülőkkel való kommunikáció segítését.

Itt a régi kölykök ideje – Újbudai Nagykávéház

Igazi újbudai, több szállal is kötődik a kerülethez Acél Réka. Ha nevét emlegetik, a legtöbbünknek a gyerekszínész jut eszünkbe. Kevesen tudják azonban, milyen sokoldalú. Különleges női bicikliket tervezett, jelenleg egy kávéházat vezet. Aktívan sportol, gyakran jótékony sporteseményeken is részt vesz.

Fodor Tamás 80 – Újbuda Nagykávéház

Fodor Tamás, színész, rendező, színházcsináló 80. A naptára dugig tele, a Szkénében is rendszeresen fellép. (Többek között Sztálin szerepében, de Mejerhold apját, anyját is eljátsza egy füst alatt.) A szabadságról, a politikai elnyomásról is beszélgetünk és a végén elszavalja nekünk azta verset, amellyel a színészi karrierje indult.

Menza támogatás - Újbuda lapszemle

Az önkormányzat idén átvállalja a szülőktől a közétkeztetés 20%-os árnövekedését - mondta László Imre, Újbuda polgármestere lapunknak. Olvashatnak interjút Holoda Attila, energetikai szakértővel a rohamosan emelkedő rezsiárakról. Balogh László ingatlanszakértő is megszólalt a gázfűtésű lakások elértéktelenedéséről és a ingatlanpiac átrendeződéséről. Készítettünk interjút Balázs Andreával és Dávid Gézával, a Lágymányosi Spari sikerkovács elnökével a 90. születésnapja alkalmából.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.