Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Zöldül a Sas-hegy

Újbuda   |   2021, október 28 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egykor kivágták a fáit, hogy szőlőt telepítsenek rá, majd katonai gyakorlóterepként használták, hogy aztán a II. világháború alatt élesben is szétlőjék. Kevés olyan hányattatott sorsú magaslatot ismerünk Budapesten, mint a Sas-hegy, de kis segítséggel ez is képes lehet megújulni. Az önkormányzat és az Európai Unió támogatásának, valamint egy indiai multi közreműködésének köszönhetően ezúttal 200 őshonos facsemete lelt otthonra a sziklás csúcson.

Faültetési gyorstalpalóval indult a TATA Consultancy Services (TCS) ötven dolgozójának önkéntes akciója, munkájukat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakemberei koordinálták. A Sas-hegy 1958 óta természetvédelmi terület: olyan ritka, védett növényeknek és állatoknak ad otthont, mint a csikófarkcserje és a leánykökörcsin, illetve Európa legnagyobb kígyója, a haragos sikló. A valaha híres szőlőket a 19. század végi filoxérajárvány pusztította ki a hegyről, ezzel egy időben pedig megindult a környék beépítése. A II. világháborúban újra megtépázott kopasz ormot visszahódította a természet, ám őshonos erdők hiányában idegen növényfajok, főleg cserjék lepték be a területet.
A TCS önkéntesei most olyan őshonos fák csemetéit ültették el, mint a molyhos tölgy, a berkenye vagy a vadkörte. A hazánkban húsz esztendeje szolgáltatóközpontot fenntartó multicég olyannyira szívügyének tekinti a Sas-hegyet, hogy tíz éve rendszeresen vállal ott önkéntes természetvédelmi munkát. – Fontos számunkra a fenntarthatóság, ezért az önkormányzattal és a nemzeti parkkal együttműködve évente kétszer dolgozunk a Sas-hegyen: padokat festünk, kigyomláljuk a tájidegen növényeket, és fákat telepítünk – mesélt a cég önkéntes programjáról Prabal Datta, a TATA magyarországi ügyvezetője.
Az eseményen részt vevő Bakai-Nagy Zita alpolgármester szerint a Sas-hegy mentő projekt példaértékű, hiszen találkozik benne a képesség és az akarat. – A TATA-ra számíthatunk önkéntes munkában, esély­egyenlőségi programokban, szemétszedésben, de számítógépeket is rendszeresen adományoznak újbudai iskoláknak – méltatta az alpolgármester az indiai cég társadalmi vállalásait. A TATA magyarországi működése idén kiérdemelte a karbonsemleges minősítést.
Újbuda