Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén

Újbuda   |   2022, július 4 - 15:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

A zöld felületek méretének növelésén és az ökológiai lábnyom csökkentésén túl, az Allee segíti az elektromobilitás terjedését és részt vállal a környezettudatos szemlélet népszerűsítésében is.

Az Allee az utóbbi években zöld stratégiája alapján közel félmilliárd forintot költött a fenntarthatóságot szolgáló beruházásokra, amelyből többek között a bevásárlóközpont teljes közös területén energiahatékony LED fényforrásokra cserélték a világítási rendszert és energiatakarékosabb lett a gépészet is. A bevásárlóközpont összességében évente közel 1,8 millió kilowatt áramot takarít meg, és 660 tonna szén-dioxiddal csökkenti ökológiai lábnyomát, és kizárólag megújuló forrásból származó villamosenergiát használ.

Fontos eredmény számunkra, hogy most egy független minősítés is kiválónak találja az Allee környezetvédelmi tevékenységét, és megerősít bennünket abban, hogy az élen járunk és tovább menjünk ezen az úton. Mindannyiunk közös érdeke, hogy élhetőbb legyen a világunk és egyensúlyban éljünk a természettel. Beruházásainkkal és napi rutinfeladataink közben is ezeket a célokat tartjuk szem előtt. – emelte ki a bevásárlóközpont üzemeltetését és vagyonkezelési feladatait ellátó Multi Hungary Management Kft. magyarországi vezetője, dr. Szilágyi Melinda.

A BREEAM minősítési rendszere 9 kategóriába csoportosítja azokat a szempontokat, amelyekkel egy épület fenntarthatósági teljesítményét méri: menedzsment (Management), egészség és közérzet (Health and Wellbeing), energia (Energy), közlekedés (Transport), vízhasználat (Water), anyaghasználat (Material), hulladék (Waste), területhasználat és ökológia (Landuse and Ecology), valamint a kibocsátás (Pollution). Az eredményt a kategóriák pontszámainak súlyozott átlagával számítják ki és ez alapján 5 kategóriába sorolják be: megfelelt (30%), jó (45%), nagyon jó (55%), kiváló (70%), kiemelkedő (85%). Az Allee a minősítés során a Building Management kategóriában kiemelkedő („Outstanding”), az Asset Performance kategóriában kiváló („Excellent”) besorolást szerzett.

Az Allee a zöld közlekedés elterjedésének érdekében 24 korszerű e-töltőpontot alakított ki a parkolóiban, de fontosnak tartja a fenntarthatósággal kapcsolatos szemlélet népszerűsítését is, ezért közösségi tereiben rendszeresen szervez és helyet biztosít edukatív zöld programok számára.

A bevásárlóközpont nem csupán technológiai oldalon fordít figyelmet a zöldítésre, hanem folyamatosan fejleszti a zöldfelületeket is, illetve a meglévőket ökológia szempontból gazdagítani igyekszik. A BREEAM jelentése szerint ezek a városi zöldterületek kiemelten fontosak ökológiai szempontból, és az Allee ezen a területen is jól teljesít: jelenleg összesen 12 000 m2 fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.