Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Zöld nevelés Újbudán

Újbuda   |   2019, április 26 - 16:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Óvodai környezeti nevelés Újbudán címmel rendeztek egész napos szakmai konferenciát, ahol az önkormányzati fenntartású intézményekben zajló módszertant és eredményeit mutatták be az érintetteknek. A résztvevő óvodapedagógusokat, szakértőket és intézményvezetőket Hoffmann Tamás polgármester, Simicskó István országgyűlési képviselő, valamint Beneda Attila helyettes államtitkár köszöntötte.

- A kormány legfontosabb célkitűzése az, hogy a családok megerősödjenek, a kívánt és tervezett gyermekek megszülethessenek, valamint hogy a már meglévő gyermekek mögött stabilabb háttér állhasson. Majdnem ilyen fontos feladat a fenntartható fejlődés biztosítása, a társadalom önfenntartó képességének a megőrzése - fogalmazott a konferencián Beneda Attila az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkára. A politikus úgy látja a fenntartható fejlődés nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem társadalmilag is. Mint mondta, a családpolitikai intézkedések mellett nagyon fontos hogy milyen környezet várja majd a jövő gyermekeit. Véleménye szerint az ilyen jellegű szakmai egyeztetések csatornázódnak be a döntésekbe, amelyek a jövőt nagyban befolyásolják. - Az, hogy a Föld veszélyben van, közismert tény. A NASA már évek óta olyan fejlesztéseket folytat, amely az alternatív élet lehetőségét keresi. Ők úgy látják a Föld jövője egy másik Föld lesz. Én úgy gondolom, hogy a mi feladatunk és küldetésünk mégis az, hogy a teremtett világunkat próbáljuk meg életben tartani, amíg csak lehet – mondta Simicskó István országgyűlési képviselő, aki úgy látja, az átfogó környezetvédelmi koncepcióhoz először az emberek mikrokörnyezetében kell változásokat elérni – Ha szülőként jó példával járunk elől és az oktatási intézményekben is ebben a szellemiségben neveljük gyermekeinket, akkor a jövő generációjának gondolkodásmódjába beépül és természetessé válik a környezettudatos szemléletmód.

Hoffmann Tamás polgármester a kerületben megvalósult „zöld” programról mesélt. Mint mondta, az óvodákban 2000-ben kezdték el a környezeti nevelést, mára már minden újbudai intézmény Zöld Óvoda címmel büszkélkedhet. 2016-ban a pedagógiai módszertant a bölcsődékre is kiterjesztették, ezekben az intézményekben a korosztályi sajátosságok figyelembe vételével zajlik a környezeti nevelés. – A természetvédelem fontosságának hangsúlyozását nem lehet elég korán elkezdeni. Minél fiatalabb egy gyerek, annál fogékonyabb a tanulásra. Ha már bölcsődében és óvodában szokássá válik számukra a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a növények gondozása, akkor később sokkal nyitottabbá válnak a kérdéssel kapcsolatban. Ennek a sikeréhez az is kell, hogy az oktatási intézményekben is kiemelt figyelmet szenteljenek a témának, hogy a gyerekek környezettudatos felnőtté válhassanak. A kényelmi szempontokat pedig egy idő után felülírja a felelős gondolkodásé – fogalmazott Hoffmann Tamás. A konferencián az is elhangzott, hogy a gyerekek számára nagyon fontos a jó példa, ezért a szülőknek, a pedagógusoknak, sőt az önkormányzatnak is környezettudatosan kell működnie. A kerület számos energiahatékonyságot célzó intézkedést hozott az elmúlt években, mint például az intézmények korszerűsítése, az elektromos autók használata, vagy éppen a bicikli közlekedés kiterjesztése.

A konferencián számos szakmai előadást hallgathattak meg a résztvevők, Varga Attila a Magyar Ökoiskola Hálózat vezetője azt taglalta, hogy milyen szerepe van a környezeti nevelésnek a köznevelés fejlesztésében, Villányi Györgyné, a KISGYERMEK országos szakmai folyóirat alapítója és főszerkesztője a Zöld Óvoda hálózat a hazai kisgyermeknevelésben betöltött szerepéről és annak jelentőségéről beszélt. A kerületi óvodákban megvalósult környezeti nevelésről Molnár László alpolgármester tartott előadást, az önkormányzat környezetvédelmi koncepciójáról, a már megvalósult és a jövőbeni tervekről a Környezetvédelmi osztály vezetője, Hégli Imre számolt be. A konferencián szó esett még az óvodák közötti együttműködésről, a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címek elérésének módjáról, a kisgyermeknevelési módszerek megújulásáról, valamint a környezet és egészségnevelési Szakmai Centrum tevékenységéről is. Az egész napos szakmai konferencia szüneteiben az érdeklődők megtekinthették azt a fotókiállítást, amely az óvodákban zajló környezeti nevelést mutatta be.