Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Zöld, klímabarát Újbuda

Újbuda   |   2020, február 14 - 12:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

A „Tiszta, zöld közterületek” program keretében az önkormányzat szeretné növelni és jó állapotban fenntartani a közterületek zöld felületeit, a lakosság mellett a kerületi vállalkozások és civil szervezetek bevonásával.

A közlekedés terén jelentős fejlesztések mentek végbe, a kerékpárút-hálózat bővítése, az elektromos autók terjedését segítő töltőállomások kiépítése már évekkel ezelőtt megkezdődött (az önkormányzat is beszerzett elektromos autókat, és egy töltőállomást is létrehozott). A környezetkímélő közlekedés népszerűsítése érdekében az önkormányzat szemléletformáló kampányokat tervez.

A jövő nemzedékeiben olyan készségeket kell kialakítani, amelyekkel képesek lesznek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ennek szellemében erősítik évek óta – jelentős önkormányzati támogatással – az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban a környezeti nevelést. A dolgozók a használt tárgyak kidobása helyett javításra és újrahasznosításra törekszenek, ennek a gyerekekben rutinszerűvé kell válnia. Az uniós irányelvekkel összhangban az önkormányzati rendezvényeken már nincsenek egyszer használatos műanyag eszközök és PET-palackos ásványvíz. Az utóbbiak használatára kötött önkormányzati szerződéseket felülvizsgálják az önkormányzati fenntartású intézményekben (elsősorban a bölcsődékben és az óvodákban).

A klímaváltozás hatásainak egyik leginkább kitett korosztály az időseké. Életkorukból, szokásaikból, egészségi állapotukból adódóan kiszolgáltatottá tudnak válni a markáns időjárási anomáliákkal szemben. Nagyon fontos önkormányzati feladat a felvilágosítás, a szükséges ismeretek gyors és hatékony eljuttatása az idősekhez. Tapasztalataik révén ugyanakkor jó példát is mutathatnak a fiatalabbaknak, ezért javítani kell a korosztályok közti információcserét.

A klímaváltozásra való hatékony felkészülés eszköze lehet a kerületen belüli társadalmi összefogás erősítése. Az önkormányzat, a kerületi vállalkozások, a civil szervezetek, az állami és egyházi intézmények közötti kapcsolatok építésének részeként rendezvények és programok során mutatják majd be az önkormányzat terveit, elképzeléseit, így a környezetmarketing eszközei beépülnek a mindennapi gyakorlatba.

Bakai-Nagy Zita

környezetvédelemért felelős alpolgármester