Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Zene és szöveg a Bartók negyed első fesztiválján

Újbuda   |   2022, szeptember 20 - 09:48Nyomtatóbarát változatSend by email

Olyan sokan szeretik a Bartók Béla út kávézós, báros, galériás szakaszát, hogy megérdemelt már egy fesztivált – ennek jegyében rendezte meg az önkormányzat a Bartók Feszt’-et. Az egész napos eseményen gyerekprogramok, workshopok, kerek­asztal-beszélgetések váltották egymást, a színpadon a Galaxisok, a Random Trip és Dés László zenélt.

Búgócsiga Zenede és hangszerkészítő műhely is várta a gyermekeket szeptember 17-én dél­előtt a Műegyetem rakparton, de a szervezők olyan programokkal is készültek a kisebbeknek, amelyek a játék eszközeivel járják körül a társadalmi tudatosság témáját. Ez utóbbi légköre járta be egyébként az egész fesztivált. A kerületi, illetve országos társadalmi szervezetek alkotta civil falu programjain azt boncolgatták, hogyan lesz egy város számunkra élhető, mit tehetünk mi magunk és a megválasztott városvezetők azért, hogy tisztább, fenntarthatóbb és egészségesebb környezetben élhessünk közösségben. Az Insert, a Humusz Szövetség, a WWF Magyarország, a Magyar Kerékpáros Klub, a TASZ vagy az Adaptér sátrainál bárki kérdezhetett a szervezetek képviselőitől, a kisszínpadon pedig viszontláthatták őket a Budapest jelenéről és társadalmi kihívásairól szóló beszégetéseken. – A kerekasztalok mellett arra kerestük a választ, hogyan tudunk reagálni olyan városi, társadalmi kihívásokra, mint a klímaváltozás, a technológiai fejlődés vagy az egyenjogúság kérdése – tette hozzá Barabás Richárd alpolgármester.
– Szerettünk volna egy olyan rendezvényt, amelyik összefogja a Bartók negyedet, és megmutatja Budapestnek is, hogy milyenek vagyunk: sokszínűek, befogadók és változatosak – mondta el Barabás Richárd. Ennek jegyében a Bartók Béla Boulevard több időpontban indított kulturális sétákat a környéken. A kulturális ügyekért felelős alpolgármester szerint a Bartók Béla út különleges értéke az is, hogy úgy működnek egymás mellett kávéházak, szórakozóhelyek és művészeti galériák, hogy azok nem tették élhetetlen vigalmi negyeddé a környéket.
Kora délután a Galaxisok koncertje vonzotta a közönséget, alkonyatkor az improvizatív zenéjéről ismert Random Trip muzsikált, Dés László esti koncertjére (Nagy Ervin közreműködésével) pedig a szemerkélő eső ellenére is sokan voltak kíváncsiak. A fesztiválra Karácsony Gergely főpolgármester is kilátogatott, hogy Orosz Anna országgyűlési képviselővel, Barabás Richárddal és László Imre polgármesterrel folytasson eszmecserét a színpadon a főváros kihívásairól. Karácsony Gergely kedvezőtlen tendenciának nevezte, hogy a plázák, szórakozóhelyek, kulturális intézmények kiszívják az életet a városból, a közterületek csak arra szolgálnak, hogy eljussunk egy eseményre. – A Bartók negyed ez ellen hat, hiszen itt egyre több dolog történik az utcán és a köztereken – mondta. László Imre emlékeztetett rá, hogy a Time Out magazin listáján Újbuda lett a világ hetedik legmenőbb környéke, és azon dolgoznak, hogy ezt az elismerést megtartsák.

T. D.