Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Villamospótlás az 1-es vonalán nyár végéig

Újbuda   |   2018, július 3 - 16:09Nyomtatóbarát változatSend by email

Szombattól az 1-es villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek az 1-es villamos déli szakaszán, a Mester utca és a Népliget között augusztus végéig.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint az 1-es villamosvonal felújításának idején ezen a szakaszon csak a megállóhelyeket korszerűsítették, de mostanra a pályafelújítás is elengedhetetlenné vált. Kicserélik a korrodált, hullámosodott síneket, felújítják a földműveket, a sínek alátámasztására szolgáló zúzottkőágyazatot, valamint a vonalszakaszon található útátjárók útburkolatát.
Július végéig a villamosok Óbudáról a Puskás Ferenc Stadionig, Újbudáról pedig a Közvágóhídig közlekednek, majd augusztusban a szerelvények a Népligetig járnak Óbuda felől. A kimaradó szakaszon az 1-es pótlóbusszal lehet utazni, de az Infopark jobb kiszolgálásáért meghosszabbítják a 153-as busz útvonalát a Népligetig.

Az 1-es villamosvonal felújítása alatt a pótlás miatt megnövekedő menetidővel kell számolni. Ezért a BKK a pótlóbuszon kívül több alternatívát is kínál a fővárosban közlekedőknek:

  • Dél-Buda és a dél-pesti, valamint újpesti térség közötti eljutási lehetőségek javítása érdekében az M3-as és az M4-es vonalon a felújítás teljes ideje alatt a megszokottnál sűrűbben közlekednek a metrók.
  • Már a Nagykörúton zajló villamospótlás kezdete óta sűrűbb menetrend szerint közlekedik a 2-es villamos, amely az 1-es villamos pótlásakor is alternatív utazási lehetőséget kínál.
  • Aki az Infopark környéke és Dél-Pest, illetve a Népliget között utazik, annak érdemes a meghosszabbított útvonalú 153-as buszt választania: a buszjárat a felújítás ideje alatt a Gazdagréti tér és a Népliget M között közlekedik a Könyves Kálmán körúton keresztül. A 153-as busz meghosszabbított útvonala és megállóhelyeinek elhelyezkedése térképes felületen követhető nyomon: a Népliget M felől a Gazdagréti tér felé tartó buszoké ezen a linken, a Gazdagréti tér felől a Népliget felé tartó buszoké ezen a linken.
  • Kelenföld térségéből a Népligetbe, illetve Kőbánya-Kispest irányába utazóknak a sűrűbben közlekedő M4-es és az M3-as metrót érdemes választani, a két vonal között a Kálvin téren átszállva.
  • Kelenföld térségéből a Puskás Ferenc Stadion környékére, illetve Zuglóba utazóknak az M4-es és az M2-es metró igénybevétele ajánlott, a Keleti pályaudvar M megállóhelyen történő átszállással.
  • Újpest felől a metrópótló busszal, illetve a 12M, 14M villamossal érkező, Dél-Pest felé továbbutazók számára az 1-es villamosra való átszállás helyett a BKK a Lehel térig történő továbbutazást, majd az M3-as metróra való átszállást ajánlja.
  • Kőbánya-Kispestről, illetve a Népliget környékéről Óbudára tartva az M3-as metró, az M2-es metró, majd a H5-ös HÉV igénybevétele ajánlott, Deák Ferenc téri és Batthyány téri átszállással.
  • Az alternatív utazási lehetőségek körének bővítése érdekében MOL Bubi gyűjtőállomást alakítanak ki a Népligetnél. Aki szívesen kerékpározik, annak érdemes a közbringarendszert választania, az Infopark és a MÜPA környékén található MOL Bubi gyűjtőállomások körülbelül negyedórás biciklizéssel elérhetők.