Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Villamosmérnöknek készül a sakkozó

Újbuda   |   2016, április 4 - 14:30Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötévesen vett részt első sakkversenyén a BME villamosmérnök hallgatója, mára több nemzetközi megmérettetés helyezettje, a NB II nyertese. Emellett már tanítja is ezt a sportot.

A sakk egyedi gondolkodásmódra, rendszerszemléletre és kitartásra tanított meg. Ennek a sportnak is köszönhetem, hogy gyorsabban és egyszerűbben tanulok, könnyebben átlátok helyzeteket, ami nagy előny a Műegyetem magas színvonalú képzésében, ráadásul egy új környezetben – fogalmazta meg választott sportágához fűződő élményeiről Egyed Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar másodéves villamosmérnök BSc-szakos hallgatója, NB II nyertes sakk csapat éljátékosa, a sportág oktatója. Szerinte a sakk számos előnye ellenére a sakk manapság már egyáltalán nem trendi. Sokakban él az a tévhit, hogy a sakk inkább szellemi tevékenység, és nem sport, ám tapasztalatból tudom, hogy egy átlagos 4-5 órás játszma fizikailag és szellemileg is megterhelő. A rendszerint vasárnapi versenyek után egy teljes nap pihenőre van szükségem a regenerálódáshoz – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy nemcsak a verseny, hanem a felkészülés is komoly erőfeszítéssel jár. - Minden megmérettetésre szisztematikusan készülök egy kifejezetten a sakkozók számára összeállított adatbázisból, amelyben elérhetők a versenypartik egymás utáni lépései, elemezhető az ellenfelek egyedi stílusa, jellemző nyitólépéseik és esetleges hibáik is – árult el néhány kulisszatitkot a rendszeresen versenyző műegyetemi hallgató, aki ötévesen vett részt először egy kistérségi megmérettetésen Kunmadarason. - Igazi szenzációnak számított, hogy kisgyermekként két lépésben adtam mattot egy nálam jóval idősebb versenyzőnek – elevenítette fel egyik első versenyélményét. A sakk családi hagyomány náluk, Gábort az édesapja tanította a játékra, ő az edzője, mentora és az egyik legnagyobb ellenfele is. E mellett rendszeresen versenyez eltérő stílusban sakkozó húgaival is, és játék közben sokat tanulnak egymástól.

Egyed Gábor eddig összesen 7-8000 meccset játszott, jelentős részét online. - Az internetes sakk mindössze 10-12 éve jelent meg, olyan modern játékforma, amelyben a versenyzők többnyire tét nélkül próbálhatnak ki új stratégiákat a nyitásra, a közép- és a végjátékra – fűzte hozzá az ifjú sakkozó, aki a virtuális térben is igyekszik tudatosan felépíteni lépéseit, folyamatosan fejleszti magát, ám néha a megérzéseire hallgat, amikor új módszereket próbál ki. Egyed Gábor szerint a sakkozás tanulható képesség. - Kezdetben az alapgondolkodás módját kell elsajátítani, ami ugyan időigényes, ám sok gyakorlással fejleszthető, és érdemes minél fiatalabb korban, már 3-4 évesen elkezdeni. A kisgyermek először a megérzései alapján dönt, de idővel egyre inkább tudatosul benne, hogy mit és hogyan kell lépnie a bábukkal – ecsetelte a szabadidejében óvodásokat és kisiskolásokat oktató sakkozó. Az első, ösztönös lépések után a tudatos alapjátékra tanítja a kezdőket, például a kötelező sáncolásra (király és bástya pozíciós cseréje), a mintaként használható nyitólépésekre, a centrum elfoglalására vagy a tisztek kihozatalának lehetséges módjaira.

forrás:BME.hu