Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Vihar: piros figyelmeztetés a fővárosban

Újbuda   |   2014, október 21 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

A várható viharos erősségű szél miatt hat megyére és Budapestre is harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is. Több megyében az erős szél mellett a jelentős mennyiségű csapadék miatt is első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az északnyugat felől érkező, viharos széllökésekkel kísért markáns hidegfront várhatóan éjjel éri el az országot, és a reggeli órákra már át is halad a Dunántúl felett. A hidegfronthoz kapcsolódóan a szél hirtelen válhat viharossá, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a széllökések sebessége több helyen 70-95 kilométer/óra között várható, de a Dunántúlon és a Duna vonalában átmenetileg a 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökéseket sem lehet kizárni. A hidegfronthoz kapcsolódó viharos széllökések ereje az ország középső részét elérve jelentősen csökken, így az ország keleti harmadán már nem várhatók 70-75 kilométer/óránál erősebb széllökések.
 piros figyelmeztetés a fővárosba
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este a szél miatt Budapestre, Pest megyére valamint a dunántúli megyék többségére adta ki legmagasabb fokú figyelmeztetését. Az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 110 kilométeres erősséget is. A gyorsan átvonuló hidegfronthoz kapcsolódóan az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék is várható, ezért emiatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, továbbá a fővárosra. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat szerint szerdán napközben már nem várhatók 90 kilométer/órásnál nagyobb széllökések, általában 45-70 kilométer/órásakra lehet számítani a Dunántúlon és az ország középső részén.

A Budapesti Közlekedési Központ előzetes tájékozódásra és elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet. Úgy vélik, a szélsőséges időjárás kárt tehet a közlekedési infrastruktúrában, a szél vezetékeket szakíthat le, torlódásokat okozhat és több járat közlekedését befolyásolhatja, ami megnövekedett menetidőt, esetenként járatkimaradásokat okozhat. A BKK ezért azt kéri, hogy mindenki a tervezettnél korábban induljon útnak és előzetesen tájékozódjon az esetleges változásokról.

A Főkert is óvatossága inti a lakosságot, mert a közelgő viharos erejű szél ágakat, gallyakat szakíthat le a közparkokban és városszerte. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen a fák közelében, ne tartózkodjon, ne parkoljon azok alatt huzamosabb ideig.

Újbuda