Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Vigyázzunk testi épségünkre, otthonunkra, értékeinkre!

Újbuda   |   2017, december 18 - 12:14Nyomtatóbarát változatSend by email

A karácsony és a szilveszter mindenhol a készülődés, a vendégvárás, a programok izgalmával telik. Összeállításunkban arra fókuszálunk, miként lehet megelőzni az ilyenkor gyakori vészhelyzeteket, baleseteket.

Bevásárlás

Sok csomaggal, zsúfolt járműveken célpontot jelenthet pénztárcánk, bankkártyánk, mobiltelefonunk – használat után ezeket zárjuk vissza táskánkba, amelyet sose viseljünk a hátunk felé fordítva.

A lakás és a karácsonyfa díszítése

Az adventi koszorút tűzálló alátétre helyezzük, ne tegyük huzatos helyre, függöny vagy más éghető anyagok közelébe, a gyertyákat, mécseseket nem éghető tartóban rögzítsük rajta. Sose engedjük a kanócot eldőlni, illetve teljesen leégni. Gyerekek ne maradjanak egyedül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák!

A karácsonyfát ne állítsuk menekülési útvonalra, ne tegyünk rá éghető díszeket, a közelében pedig mindig legyen készenlétben egy tűz oltására alkalmas eszköz.

Vágott fenyőt „vizes” tartóba tegyünk, stabilan rögzítve, a műfenyők közül a tűzálló kivitelűt válasszuk. A fára csak díszként tegyünk fel gyertyákat, csillagszórókat, azokat ott ne gyújtsuk meg! Kizárólag megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort, elektromos díszt használjunk, ezeket úgy rögzítsük, hogy ne érjenek hozzá a levelekhez, vezetékhez. Az izzósor áramellátásához legfeljebb egy, világító kapcsolóval ellátott, gyárilag szerelt hosszabbító használható, működése alatt a gyermekek felügyelet mellett legyenek a helyiségben, a kapcsolókhoz ne férjenek hozzá. Lefekvés vagy a lakásból távozás előtt az izzósort, illetve az elektromos díszeket a hálózatról le kell választani!

Teendők tűz esetén

A lehető legrövidebb időn belül mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot, és ha tudjuk, kezdjük meg az oltást. Ehhez használhatunk nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltókészüléket. (Elektromos tűznél a víz használata áramütést okoz!) Asztalon felcsapó lángoknál, egy pohár víz is gyors segítség, de ha testi épségünk forog veszélyben, ne kezdjünk oltani, hanem meneküljünk! Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, csukjuk be (így a tűz kevesebb oxigénhez jut, és lassabban terjed). Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 112-es számot.

Petárdázás

Szilveszterkor sokan várják az éjfélt petárdákkal. Mivel figyelmetlen kezelésük sok balesetet okoz, alkalmazásukat erősen korlátozza a jogszabály. Petárdát december 28–31. között vásárolhatunk, használni azonban csupán december 31. 18 óra és január 1. reggel 6 óra között, megtartani pedig január 5-éig lehet őket. Az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni. Aki nem tartja be az előírásokat, az szabálysértést követ el, büntetése 150 ezer forint is lehet.

A fenyőfák elszállítása

Budapesten az ünnepek után az FKF Zrt. gyűjti össze a karácsonyfákat, amelyeket a kukák mellé vagy a gyűjtőpontokra lehet kitenni (ezek helyét a www.fkf.hu oldalon lehet megtalálni). Vízkereszt, azaz január 6. után általában egy-másfél hónapig tart a fák kihelyezése, figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogosokat, a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Újbuda