Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Vigyázat a fagyizással, bográcsozással!

Újbuda   |   2022, augusztus 9 - 10:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A gyerekek kevesebb gyomorsavat termelnek, mint a felnőttek, ezért a fűszeres bográcsos, illetve a nyári melegben gyorsabban romló ételek fogyasztásánál fokozottabban kell ügyelni rájuk. Gyermekorvosi tanácsok nyáron című sorozatunk második része.

Nyáron a fagylalt az egyik legnépszerűbb édesség: a gyerekeket különösen csábítják a gumimaci vagy Kinder Bueno ízesítésű, csillámpóni színű finomságok. Könnyen gyomorrontást okozhatnak azonban, ha nem megfelelően tárolják őket, mert ideális táptalajt kínálnak a betegséget okozó baktériumoknak. A kimért fagylalt nem csomagolt élelmiszer, szennyeződhet, és állandó hűtést is igényel; a megolvadt és esetleg visszafagyasztott anyagban elszaporodhatnak a kórokozók. Ezért érdemes figyelni, hogy egy adott helyen hogyan tárolják, kínálják, árusítják a fagyit, összeöntik-e a maradékot, kellően tisztán tartják-e a pult környezetét és az adagoló kanalat. A házilag előállított fagylaltnál ugyancsak oda kell figyelni: nem kerülhet rá szennyeződés más élelmiszerekről, főként nyers húsról. A jégkocka is veszélyes lehet, elsősorban az olyan országokban, ahol felhívják a figyelmet a csapvíz fogyasztásának kockázataira.

Fontos, hogy a gyerekek hazaérve mindig mossanak kezet, mert például a homokozóból akár toxoplazmózist és szalmonellát okozó baktériumokat is hazavihetnek.


– A kicsik nyáron mértéktelenek, gyakran túleszik magukat, ami szintén gyomorés bélpanaszokat, gyulladást okozhat – mondta lapunknak dr. Fodor Marianna gyermekorvos. Nem csak a hűsítő ételektől és italoktól betegedhetnek meg a felnőttekénél gyengébb gyomrú gyerekek. A kisebbek és az iskoláskorúak is rosszul lesznek, ha túl fűszeres, hagymás, zsíros ételt esznek. – Egy felnőttnek meg se kottyan egy lángos vagy egy bográcsos lecsó. A gyermekeknek viszont nem pusztán a bors vagy a pirospaprika okozhat nehézségeket, a túl sok hagyma is kikezdheti gyomrukat. Ők ugyanis jóval kevesebb gyomorsavat termelnek, mint a felnőttek – figyelmeztetett a gyermekorvos.

A kerti sütés-főzés, grillezés után több órán át a tűző napon hagyott ételeket nem szabad megenni. A maradékot érdemes hideg vízbe állítva lehűteni, ezt követően hűtőszekrénybe tenni. A majonézes salátákat, könnyen romló ételeket, szendvicseket tilos a napon hagyni. A szabadban tálalt ételek a legyeket, darazsakat is csábítják, ezek szintén hordozhatnak kórokozókat, amelyek befertőzhetik az élelmiszert.

– A gyomor- és bélrendszeri betegségek valójában ételfertőzést és ételmérgezést jelentenek – magyarázta Fodor Marianna. A leggyakoribb tünet az émelygés, hányás, hasmenés, gyengeség, rossz közérzet, esetenként láz is jelentkezhet. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a heves hányás, hasmenés veszélyes lehet, mert a nagy folyadékveszteség a szervezet kiszáradásához vezethet. Utóbbi jelei viszonylag egyértelműek: csecsemőknél beesik a kutacs, a nagyobbaknál a bőr és az ajkak kiszáradnak. – A folyadékot mindig hideg vízzel, kis adagokban, kanalanként szabad csak pótolni. A sóbevitel szintén fontos: a gyógyszertárakban lehet venni sópótló készítményeket, ezek hiányában a vizet is meg lehet sózni. Ájulás esetén mindenképpen kórházba kell vinni a gyereket – tette hozzá az orvos.

Ha megtörtént a baj, és egy családtag megbetegedett, ügyelni kell arra, hogy más ne kapja el. A beteg ágyneműjét, ruháját külön, magas hőfokon tanácsos mosni, a fürdőszobában a felületeket, a WC-t, a kilincseket, a WC-lehúzót fertőtlenítő törlőkendővel kell áttörölni, akár naponta többször is.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.