Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Veszélyes a gyerekekre a kánikula

Újbuda   |   2022, július 14 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kinti hőségre és a benti légkondicionálóra a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek, ezért nyáron fokozottan kell ügyelni rájuk. Gyermekorvosi tanácsok kicsiknek és nagyoknak.

Az extrém kánikulában a szülőknek fokozottan kell gyermekeikre vigyázniuk a napszúrás, a hőártalmak és a folyadékveszteség elkerülése végett – hívta fel a figyelmet dr. Fodor Marianna gyermekorvos. Ők a felnőtteknél érzékenyebben és gyorsabban reagálnak a hőségre. A babák és a kisgyerekek testhőmérséklete 37 fokig normális, a meleg időszakban a gyors anyagcsere és a mozgás miatt ez egy-két tizeddel emelkedhet. A magasabb testhő már problémára utal.

A napszúrás meglepően rövid idő alatt, kisgyerekeknél akár öt-tíz perc alatt is kialakulhat. A lázzal, fejfájással, szédüléssel, hányással járó tünetek megjelenése után a testet azonnal el kell kezdeni hűteni borogatással, zuhannyal. Ezt követően a gyerekkel árnyékos, hűvös helyen sok folyadékot kell itatni, hányás után érdemes izotóniás italt adni. Hőgutát nem csupán tűző napon lehet kapni: semmilyen esetben, még pár percre sem szabad egy gyermeket az autóban hagyni, lehúzott ablak mellett sem. Ez az akár 60 fokra melegedő kocsiba zárt kicsik életébe kerülhet.

– A legfontosabb a megelőzés – tette hozzá a gyermekorvos. Délelőtt 11 és délután 15 óra között érdemes a napos helyeket kerülni. Ha muszáj utcára menni, a gyerekeken mindenképpen legyen kalap, a kisebbeken a nyakat is takaró „légiós” fejfedő. A naptej szintén hasznos: nemcsak a leégést akadályozza meg, hanem a bőr gyors kiszáradását is, a gyerekek bőrének hámrétege ugyanis jóval vékonyabb, mint a felnőtteké. A folyadékpótláshoz hőtartó kulacsban, palackban érdemes hideg vizet vinni. A minőségi, nem utcai bódéban vásárolt UV gyereknapszemüvegek hatékonyan szűrik ki a nap káros sugarait, a szem így rövid és hosszú távon sem károsodik. A szoptatós kismamáknak az anyatej mellett vizet is kell a csecsemőnek adniuk. – Tévhit, hogy az anyatej a kánikulában is kielégíti a babák folyadékigényét – figyelmeztetett dr. Fodor Marianna.

A zárt helyen működő, túlságosan hidegre állított légkondícionáló szintén kockázatos lehet, bár a készülékben élő, betegségeket okozó gombák, baktériumok, vírusok az éves karbantartás és tisztítás után elpusztulnak. Fontos, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen nagy különbség, legfeljebb 5–7 fok. Vigyázni kell, hogy a gyerekeket a hideg levegő ne érje közvetlenül, a légterelő mozgása felfelé irányuljon. Ideális 23–27 fokra és 60–70 százalékos relatív páratartalomra állítani a gépet. A test hirtelen lehűlése a babáknak különösen rossz, mivel a gyors hőváltozásra ők érzékenyebben reagálnak, nem kizárt az arcüreg-, a homlok-üreg- és a tüdőgyulladás, főleg négyéves kor fölött. Klimatizált helyiségben a pici baba hosszú ujjú ruhát és zoknit viseljen, ha szükséges, be lehet takarni A kicsik bőre a hidegtől is kiszáradhat, ezért tanácsos az olajos vagy hidratálókrémes ápolás. – Egy közvetlenül a gyerekre irányított ventilátor pár perc alatt ugyanolyan betegségeket és kellemetlenségeket okozhat, mint a túl hideg klíma – hívta fel a figyelmet az orvos.

Gyermekorvosi tanácsokról szóló cikkünk következő részében a kánikulában gyorsan romló ételek, tejtermékek, fagylalt okozta problémákra, betegségekre és azok gyógymódjára hívja majd fel a figyelmet, és ad hasznos tippeket állandó szakértőnk.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.