Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Versmondó maraton volt Őrmezőn

Újbuda   |   2014, április 14 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Nagyszabású Költészet napi rendezvény volt az őrmezei Költők Parkjában. Az önkormányzat és a kerületi oktatási-nevelési intézmények közös ünnepén egész napos versmondó maratonnal emlékeztek József Attila születésnapjára és a magyar irodalom nagyjaira. Az évfordulón két helyszínen zajlott a Jancsó Adrienne vers és prózamondó verseny is a kerületben.

Magyarország 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeli a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal és különböző irodalmi versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Az önkormányzat Költészet Napi ünnepségét a Weiner Leó Zeneiskola rézfúvós növendékeinek koncertje nyitotta az Őrmezei Költők Pakjában. A parkbeli ünnepséget 13 éve rendezte meg először az Őrmezei Közösségi Ház.

Ugyancsak az Őrmezei Közösségi Ház tartja már több mint tíz éve a 2006-ban elhunyt Jászai-, Kossuth- és Kazinczy-díjas színész-előadóművész Jancsó Adrienne nevével fémjelzett vers-, és prózamondó versenyt is. Az ő emlékére és munkásságnak tiszteletére alapították a Jancsó Adrienne-díjat, amit a kerület legjobb szavalói és prózamondói kaphatnak. Ezt a versenyt idén két helyszínen tartották, két külön zsűri részvételével. A versenyre a legszebb beszédű és jó előadó képességű kerületi általános és középiskolás diákok nevezhettek, akiket három kategóriában indítottak a megmérettetésen.

A Költészet napi emblematikus esemény, az Újbuda Versmondó Marathon is rekord számú résztvevővel zajlott; több mint százan mondtak verset a színpadon - mondta Preisinger Éva, az Újbudai Kulturális Intézet igazgatója. A program során - 11-18 óra között - a kisdiákok és óvodás csoportok folyamatosan magyar költők alkotásait szavalták. A Morus Szent Tamás Egyesület és a KULTI rendezvényének vendége volt Kalász Márton Kossuth díjas, kétszeres József Attila díjas író, költő, a Balassi kard kitüntetettje. A Magyar Írószövetség egykori elnökét Hoffmann Tamás polgármester szólította színpadra és gratulált elismerő oklevéllel a nemrég Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett költőnek.

T.D. - ÚjbudaTV