Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

Véget ért a tanév

Újbuda   |   2020, június 15 - 19:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 15-ével véget ér a 2019/2020-as tanév Magyarországon, gyerekek, diákok tömegei kezdik meg a megérdemelt nyári szünetet. Az iskolák június 26-ig mindenhol kötelesek ügyeletet biztosítani.

Rendkívüli tanévet zárnak idén az iskolát, a koronavírus-járvány miatti digitális tanrend június 15-ig volt érvényben. A március 16-val elrendelt online oktatást felkészületlenül érte az iskolákat, a teljes magyar oktatási rendszernek egyetlen hétvége alatt kellett átállnia a hagyományos tanítási módszerekről és eszközökről a digitálisra a koronavírus­-járvány miatt. (A kormany.hu adatai szerint a 2019/2020-es tanévben a köznevelésben nappali oktatásban és felnőttoktatásban mintegy 1,5 millió fő vett részt.)

Nem volt egységes, mindenki által használt oktatási platform az országban, iskolánként, osztályonként, tanáronként más-más felületet alkalmaztak a tananyag közvetítésére. Sok helyen okozott gondot a tanuláshoz szükséges eszközök hiánya, volt ahol postán küldték a feladatokat a gyerekeknek. Óriási erővel indult meg a társadalmi összefogás, cégek, szervezetek, magánszemélyek próbálták segíteni felajánlásaikkal, adománygyűjtéseikkel a tanárok és diákok munkavégzését.

Az elmúlt három hónap óriási terhet rótt a családokra, a szülők együtt tanultak gyermekeikkel, miközben próbáltak helytállni munkahelyükön és ellátták a szokásos otthoni feladatokat is. A járványveszély miatt országszerte elmaradtak a ballagások, hivatalosan a klasszikus értelembe vett tanévzáró ünnepségeket sem lehet megtartani, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadása. A június 16-tól kezdőd nyári szünet némiképp felüdülést jelent a családoknak, mert csak a szokásos nyári gyermekelhelyezést kell megoldaniuk. Megtarthatók a nyári táborok, Újbudán is megszületett a döntés: a korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat idén szervez napközis táborokat, ezekben június 29-étől augusztus 19-éig fogadják a gyermekeket.

A következő, 2020/2021-es tanév rendje várhatóan a következő lesz:

Első tanítási nap: 2020. szeptember 1., kedd.

Utolsó tanítási nap: 2021. június 15., kedd.

Évközi szünetek:

  • őszi szünet: 2020. október 23. – november 1.
  • téli szünet: 2020. december 23. – 2021. január 3.
  • tavaszi szünet: 2021. április 1-6.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiss & Go – biztonságos érkezés  

Kiss & Go táblák segítik a szülőket a Bikszádi utcában, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola előtt, illetve az Ercsi utcában, az Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde előtt. Az intézmények vezetőivel közösen kialakított rendszer célja, hogy gyorsítsa a reggeli és a délutáni forgalmat, rendszerezze, illetve biztonságosabbá tegye a közlekedést a gyerekektől nyüzsgő helyszíneken.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.