Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Védelem alá kerülhet a modern örökség

Újbuda   |   2022, február 3 - 14:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda közelmúltjának építészeti értékei is szerepelnek azok között az épületek között, amelyeket a főváros helyi védelem alá venne a vonatkozó rendelet módosításával.

Egy jellegzetes lakóház átellenben a Fehérvári úti piaccal. Feljebb egy irodatömb, amely nem a szokványos üveghasábokból állt össze. Egy nyolcvanéves villa a Sas-hegy oldalában, amely nemcsak stílusa miatt különleges, hanem egykori lakói miatt is. Ezek az újbudai épületek, néhány másikkal együtt, fővárosi helyi védelem alá kerülhetnek, ha a terveknek megfelelően módosul a településkép védelméről szóló 2017-es fővárosi önkormányzati rendelet.

A jogszabály eleve azt szolgálta, hogy meg lehessen védeni a Budapest városképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő elemeit, jellegzetes karakterét. Védelem alá helyezéssel megakadályozhatók a bontások, illetve az építészeti értékek érvényesülését zavaró beavatkozások – állt az indoklásban. A most tervezett, széles körű tájékoztatással zajló módosítás nyomán a védett épületek, épületegyüttesek listájára olyanok is felkerülhetnek, amelyek a 20. században épültek, de ma már éppúgy hozzátartoznak Budapest arculatához, mint az évszázados műemlékek.

Az elmúlt években kormányzati elképzelések, illetve beruházások miatt értékes modern házak is odavesztek a fővárosban. Ilyen volt például a Várban a ’70-es években elkészült villamos teherelosztó, amelyet Virág Csaba Ybl-díjas építész jegyzett, és amelyet nagy szakmai tiltakozás ellenére bontottak le 2020-ban. (A most védelem alá helyezni kívánt épületek listáján tömegével szerepelnek azok a házak, amelyek a háború után kerültek a lebombázott Várnegyed foghíjtelkeire.)

Védetté nyilvánítási eljárást egyedi kezdeményezésre is lehet indítani, de a főváros saját értékvizsgálatokat is végzett, így mostanra összesen tizenöt kerületben találtak védeni érdemes modern kori épületeket.

A január 20-án budapesti lakossági fórumon is bemutatott tervezet szerint Újbudán a szakmai feltáró munka alapján hét épületet javasol a főváros helyi védelemre. Három közülük a két világháború között épült: a Kelenhegyi út 27. alatti lakóház 1928–1930 között (tervezője Miskolczy László), a Mészöly utca 7. alatti Szent Gellért társasház pedig 1933-ban. A legérdekesebb ebből a korszakból a már említett sas-hegyi villa, a mai Meredek utca 38. Az akkori Miasszonyunk útján egy cukrászdatulajdonos, Vécsey Jenő építtetett magának 1940-ben modern, részben a Bauhaus jegyeit magán viselő házat. (Tervezője Benkhard Ágost volt, aki később részt vett számos fontos budapesti épület, köztük a mai parlamenti képviselői irodaháznak helyet adó „Fehér Ház” építésében – emlékeztetett korábban az urbanista blog.) Az eredeti szerkezetét és kivételes panorámáját máig megőrző villa a háború után a belügy birtokába került. Az ’50-es évek közepétől, börtönéből szabadulva vagy másfél évtizedig itt lakott feleségestül az az állítólagos amerikai kém, Noel Field, akit több kelet-európai koncepciós perben, köztük a Rajk-perben is felhasználtak. Utána Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke élt itt a ’80-as évek végéig, a rendszerváltást követően pedig Szűrös Mátyás, a hajdani MSZMP egyik vezető politikusa szerezte meg egy időre az immár privatizált házat. A ’90-es évek végétől többször gazdát cserélt, le is romlott az épület, de mára szépen felújították, megőrizve korhű jellegét.

A többi, védelemre jelölt újbudai épületet a konszolidáció korszakának modern építészete alá sorolta be a fővárosi tervezet. A mai Újbuda-központban, a Fehérvári út és az Eszék utca sarkán álló lakóház 1959–60-ban épült, tervezője, Gulyás Zoltán ezért a munkájáért kapott Ybl-díjat. A Fehérvári úton kifelé haladva védelem alá kerülhet az egykori Beloiannisz Híradás-technikai Gyár ikonikus tömbje (az 1962–64-re datált tervek Arnóth Lajos és Szendrői Jenő nevéhez fűződnek). Védettségre méltónak találták a szakértők az 1963-ban átadott hajdani VERTESZ irodaházat (ez a mai Nádor Udvar, a Fehérvári út 108–112. alatt), tervezője egy nagy építészdinasztia sarja, Rimanóczy Jenő volt. A legfiatalabb a listán a Váli utca 6. alatti társasház, amely bőven letagadhat a korából, mert a Kiss Imre által tervezett, loggiákkal tagolt mozgalmas homlokzatát nézve senki se mondaná, hogy már elmúlt ötvenéves.

A kerület is készül a saját örökségvédelmi programjával

Az utóbbi időben több értékes épület is egyik napról a másikra tűnt el a Föld színéről, hogy aztán már csak az újak terveivel szembesüljenek a hatóságok és a helyi lakók is. A hasonló esetek megelőzése érdekében az Elekes-villa után Újbuda Önkormányzata akár több tucat további épület helyi védelem alá helyezését tervezi. Védelemre érdemesnek ítélt épületekre a lakosság is tehet majd javaslatot egy széles körű konzultációs folyamat során. A részletekről a következő lapszámban, illetve az ujbuda.hu oldalon lehet rövidesen tájékozódni.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.