Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Varsóban is minta lehet Újbuda családbarát programja

Újbuda   |   2016, november 11 - 00:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyar családpolitikai intézkedések és módszerek tanulmányozására érkezett Budapestre Elżbieta Rafalska, a Lengyel Köztársaság család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős minisztere és küldöttsége. Ellátogatott a XI. kerületbe is, hogy informálódjon a Családbarát Újbuda program működéséről és tapasztalatairól.

Ahhoz, hogy egy településen ténylegesen működjenek a családbarát intézkedések, a kormányzati szándék mellett az önkormányzatoknak is hasonló szemléletet kell képviselniük. Erre a közös együttműködésre nagyon jó példa Újbuda - mondta Fűrész Tünde, az emberi erőforrások miniszteri biztosa. Szerinte a kormány számos olyan döntést hozott az elmúlt években, amelyek könnyebbé teszik a családok mindennapjait, felvállalta az alsó tagozatosok tankönyvellátását, az óvodások és bölcsődések 70 százalékának ingyenes étkeztetését, míg az óvodai férőhelyeket már három éves kortól biztosítja. - Ezeket az intézkedéseket minden önkormányzat a saját igényei és lehetőségei szerint egészíti ki - mondta. Újbuda Önkormányzata nevében Vargáné Kremzner Zsuzsanna jegyzője köszöntötte a lengyel delegációt és ismertette a Családbarát Újbuda program legfontosabb elemeit. Úgy fogalmazott: a családbarát szemlélet elterjesztése lassan tartó folyamat, ami nem érhetett volna el sikereket a helyi vezetők, prominens cégek, szervezetek, valamint az intézményi és civil szervezetek nélkül. Az önkormányzatra elsősorban ösztönző és feladatokat koordináló szerep hárul, de fontos, hogy példát is mutasson. Emiatt az első néhány családbarát intézkedés a Polgármesteri Hivatalban valósult meg.

A Családbarát Újbuda program részleteit a szakmai területek felelősei Anga Anikó humánpolitikai vezető, Pál Zsolt a program szakmai vezetője, valamint Baráth Andrea esélyegyenlőségi munkatárs ismertette. Újbuda Önkormányzata részéről Király Nóra és Molnár László alpolgármesterek köszöntötték a megjelenteket. Molnár László a kerületi szociális juttatásokról, ezen belül a helyi étkeztetés, a tanszercsomagok és az óvodai férőhelyek számának növeléséről beszélt.

Az előadás végén Elżbieta Rafalska, Lengyelország család- és munkaügyi, valamint társadalompolitikáért felelős minisztere elmondta, nem látott még sehol ilyen komplex, széles körű családügyi programot, ezért örül, hogy megismerhette azt. A program több elemét is összeegyeztethetőnek látja a lengyel családbarát politikával, így elképzelhető, hogy kormánya az újbudai mintából is átemel néhány elemet.

A Lengyel Köztársaságban 2015 óta számos olyan intézkedést vezettek be, amely célul tűzte ki a családok megsegítését. Közülük legismertebb az 500+ program, amelynek lényege, hogy a családok a második gyermek születésétől gyermekenként havonta 500 zloty-t, azaz mintegy 35 ezer forintot kapnak a gyermek 18. születésnapjáig. Jelenleg 2,7 millió családban 3,7 millió gyereknek jár a juttatás, amelynek célja a születésszám növelése és a szegénység felszámolása a legfiatalabb korosztályban.

K. A