Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 30. kedd, Janka, Zsanett

Városszerte télre készülnek a szolgáltatók

Újbuda   |   2014, november 18 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Városüzemeltetési Központ cégei felkészültek a télre: szükség esetén téli munkarendben takarítja és sózza az utakat a FKF Zrt., a FŐTÁV megújult online ügyfélszolgálattal kezdte a fűtési szezont, a FŐKERT pedig téliesíti a parkokat. A járdák takarítása az ingatlantulajdonosok kötelessége, melyhez csak olyan anyag használható, ami nem károsítja a környezetet.

November közepétől téli munkarendben végzi feladatait a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF). Gépeik műszaki előkészítését már nyáron megkezdték, összesen 116 szórógéppel várja a telet a társaság. Kiemelt feladata a síkosságmentesítés és a hó eltakarítása a főváros fő- és közösségi közlekedési útvonalain, hidakon, felüljárókon, valamint a lakosságot ellátó létesítményeknél, egészségügyi központokhoz, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, élelmiszer elosztókhoz, logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakon.

Első ütemben 1200 kilométeres főútvonal-hálózaton takarítják el a havat és szórják az utakat. Elsőbbséget élveznek a hidak és felüljárók, valamint a repülőtérre vezető út, a Budaörsi út, az autópályák és a 2., 6., 10., és 11-es főközlekedési utak bevezető szakaszai, a hegyvidéki autóbuszvonalak, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton, csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Nemrég Újbudán, a Budafoki úti telephelyen létesített tízezer tonna hintőanyag elhelyezésére alkalmas, kétezer négyzetméteres fedett tárolót a társaság. Ennek elhelyezkedése miatt a dél-budán dolgozó gépek futásteljesítményének csökkenését, valamint a munkavégzés hatékonyságának javulását várják.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a járdák takarítása, síkosságmentesítése az ingatlantulajdonosok kötelessége, azonban figyelembe kell venniük a fák védelmére hozott rendeletet és csak olyan anyagokat alkalmazhatnak, melyek nem károsítják a környezetet.

A FŐTÁV lényegében már szeptember közepére végzett a tervezett karbantartásokkal. A társaság télen 24 órás hibabejelentési és elhárítási szolgálatot működtet, amely 4 órán belül elkezdi a bejelentések kivizsgálását. Hétszáz épületben működik távfelügyelet, így a házak hőközponti üzemelési adatai központilag is ellenőrizhetőek. A lakóközösségek döntése alapján az épületek Átalánydíjas Üzemeltetést Támogató Szerződést is köthetnek a FŐTÁV-val, amely az épületek fűtési rendszerének hibaelhárítására terjed ki.

A fűtési idény kezdetére megújult a FŐTÁV ügyfélszolgálati portálja, de lehetőség van telefonos illetve személyes ügyintézésre is. Az egyik erre alkalmas iroda december közepén költözik az Allee bevásárlóközpontból a XI. kerületi Barázda utca 20. szám alá, nyitva tartása változatlan marad.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) a fűtési szezonban is ellenőrzi a budapesti kéményeket. Előzetesen tervezett ütemben zajlik a mintegy egymillió fővárosi kémény éves kötelező ellenőrzése. 2014-ben nőtt a közszolgáltatás ellátásának hatékonysága, jóval több budapesti lakásban tudták elvégezni az éves ellenőrzést, mint a korábbi években. A társaság az első ellenőrzési időpontról ingyenes e-mail és SMS értesítést küld a www.kemenysepro.hu oldalon keresztül az ezt igénylő ügyfeleknek.
A téli időszakban a Társaság tüzelőberendezés cseréje esetén a megrendelésétől számított 3 napon belül kiadja a szükséges kéményseprő-ipari nyilatkozatot.

A Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. (FŐKERT) munkatársai megkezdték a parkokban és közterületeken az ivó-, dísz- illetve szökőkutak elzárását, téliesítését, valamint megkezdték az őszi lombgyűjtést is. Városszerte 106 ivó kutat, 23 szökőkutat, valamint 32 díszkutat kezel a társaság: Budapest legnagyobb szökőkútja a margitszigeti, melynek téliesítése november 17-én kezdődik.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. télen is rendben tartja a temetőket, síkosságmentesítenek, illetve eltakarítják a havat. November 1-jétől lehetőség van a következő évben lejáró sírhelyek megváltására is.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. november 15-től megkezdte az éves-, fél- és negyedéves bérletek értékesítését, melyek december 31-ig kedvezményesen megvásárolhatók. A Zsigmondy Kártyával rendelkező vendégek meghosszabbíthatják 2013-ban vagy 2014-ben kiváltott kártyájukat, mellyel a Széchenyi és Gellért Fürdő belépői 50 százalékos kedvezménnyel válthatóak 2015-ben. A kártyák meghosszabbítása 2015. február 28-ig lehetséges, utána már csak új kártya igényelhető.

Újbuda