Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

Változik a szelektív hulladékgyűjtés rendje január 1-től!

Újbuda   |   2021, december 29 - 11:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Változik a szelektív hulladékgyűjtés rendje Január 1-től! – újabb lépés a körforgásos gazdaság felé

Az FKF kéri a lakosságot, hogy 2022. január 1-től az új szabályok szerint gyűjtsék a szelektív hulladékokat:

  • a kékfedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.) helyezzen,
  • a sárgafedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag[1] és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) helyezzenek.


Fontos továbbá, hogy a sárgafedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető,
tehát NE helyezzenek bele egyéb műanyagot (pl: kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei stb.) és fém használati tárgyakat (pl: ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei stb.).


A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzék a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.
Az FKF emellett nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a szelektív tartályokba NE dobjanak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.


„Az új rendszer mindenki számára egyszerűbb és előnyösebb: a lakosság és a Társaság eljárásrendjét is megkönnyíti, valamint rendkívül hasznos a fenntartható hulladékgazdálkodás és a környezet védelme szempontjából, egyben egy újabb lépés a körforgásos gazdaság felé.”
– összegezte az új rendszer előnyeit Dr. Kiss Tibor, a BKM Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának vezetője.


A Budapesti Közművek ezúton is köszöni a budapestiek - szelektív gyűjtés terén nyújtott - eddigi segítségét, és bízik benne, hogy a jövőben a környezet védelme érdekében egyre többen fogják gyarapítani a szelektíven gyűjtők táborát.

https://www.fkf.hu/hirek/ujabb-lepest-tettunk-korforgasos-gazdasag-fele-januartol-sargafedelu-szelektiv-kukaban-kell-gyujteni-az-italoskartont