Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 7. szerda, Róbert

Változások a közösségi közlekedésben a hosszú hétvégén

Újbuda   |   2018, augusztus 15 - 17:03Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Államalapítás Ünnepén, augusztus 20-án és az ahhoz kapcsolódó rendezvények miatt már 17-től számos közlekedési változás lép életbe Budapesten. Ezeken a napokon – különösen 20-án – a belvárost közösségi közlekedéssel érdemes megközelíteni, a BKK ajánlja a kötöttpályás járatok igénybe vételét, különösen a metróvonalak használatát.

Augusztus 20-hoz kapcsolódóan, vasárnap este az Erzsébet híd budai végében, a Szent Gellért szobornál tartanak koncerteket. A Kossuth Lajos téren hétfőn délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor. Délután és koraeste a budai Várban ökumenikus kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika–Széchenyi István tér–Szent István Bazilika útvonalon halad. Ezt követően 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a Várkert Bazárban és környékén pedig a Magyar Ízek utcája és változatos családi programok várják a látogatókat.

Az ünnepi tűzijáték – amelyet idén is a Duna Országház előtti szakaszáról lőnek fel – augusztus 20-án, hétfőn este 21:00-kor kezdődik és körülbelül 21:30-ig tart. A látvány legjobban a dunai rakpartok Lánchíd és Margit híd közötti szakaszáról élvezhető. A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalon a járműveket és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot, valamint gyakrabban közlekednek a H5-ös és a H7-es HÉV szerelvényei. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A tűzijáték helyszínét elsősorban a sűrűbben közlekedő metrókkal, a belvárosi csomópontokból gyalogosan érdemes megközelíteni.

Hazafelé úton szintén érdemes a metróvonalak egyikét igénybe venni; biztonsági okokból azonban lezárhatják az M1-es metró Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, az M2-es metró Deák Ferenc tér, és Batthyány tér, az M3-as metró Ferenciek tere és Deák Ferenc tér, valamint a H5-ös HÉV Batthyány tér állomását; ilyen esetben célszerű egy másik, közeli állomást választani. (A Kossuth Lajos tér metróállomáson építési munkák miatt jelenleg sem áll meg az M2-es metró.) 21:30 és 23 óra között – a kényelmesebb hazautazás érdekében – a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást.

A Magyar Ízek Utcája gasztronómiai esemény, valamint a Várkert Bazárbeli és -környéki családi programok és koncertek helyszíne leggyorsabban a Döbrentei térről vagy a Batthyány tér felől gyalogosan közelíthető meg.

A Kossuth Lajos téren augusztus 20-án 8:30-tól tartják az állami ünnepséget, valamint a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményét, a tisztavatást. Az M2-es metró jelenleg építési munkák miatt nem áll meg a Kossuth Lajos téren, ezért azt a Deák Ferenc térről az M2A pótlóbusszal, a Batthyány tér M+H felől hajójáratokkal, a 70-es vagy a 78-as trolibusszal, vagy az M3-as metró Arany János utca állomásáról 13-15 perces sétával közelíthető meg.

Augusztus 20-án délután 17 órától Ünnepi Szentmisét tartanak a Szent István Bazilikánál, amely a leggyorsabban az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út állomásától, illetve az M2-es és az M3-as metró Deák Ferenc tér, illetve az M3-as metró Arany János utca állomásától gyalogosan közelíthető meg. A 18 órakor kezdődő hagyományos Szent Jobb Körmenet a Szent István térről indul, és oda is érkezik vissza.

Változások a közösségi közlekedésben

Augusztus 17-én, pénteken és 18-án, szombaton egész nap a Várkert rakpart és környéke lezárása – valamint a Margit körúton zajló vágányfelújítási munkák – miatt változik a budai fonódó hálózaton közlekedő villamosok forgalmi rendje:

 • A 17-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út felől a Mechwart Liget, a Savoya Park felől a Széll Kálmán tér M megállóhelyig. A Mechwart Liget és a Széll Kálmán tér M között pótlóbusz jár 6-17 jelzéssel.
 • A 19-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út felől a Batthyány tér M+H megállóhelyig, Kelenföld vasútállomás M felől pedig – a Rudas Gyógyfürdő megállóhelytől az 56A villamos vonalán – a Széll Kálmán tér M megállóhelyig.
 • A 41-es villamos rövidített útvonalon a Kamaraerdei Ifjúsági Park és – a Rudas Gyógyfürdő megállóhelytől az 56A villamos vonalán – a Széll Kálmán tér M megállóhely között közlekedik.
 • Az Észak-Buda felől érkezők, vagy arra utazók közlekedését segíti, hogy a 109-es autóbusz útvonalát meghosszabbítják a Széll Kálmán tér M megállóhelyig.

Augusztus 18-ától, szombattól további járatok közlekedési rendje is változik a Lánchíd, az Alagút, valamint a Szent Gellért rakpart Hegyalja út és Rudas Gyógyfürdő közötti lezárása miatt.

 • Az augusztus 21-i, keddi hajnali első járatok indulásáig a budavári buszjáratok csak Budán, a Széll Kálmán tér M és a Dísz tér között közlekednek, ezért aki a budai Várba tart, annak a belváros felől érdemes az M2-es metróval a Széll Kálmán térig utazni, majd ott a 16A vagy a 116-os buszra átszállni.
 • A 105-ös busz a Lánchíd helyett egész nap az Erzsébet hídon át közlekedik. A járat az Astoria és a Dózsa György tér között az 5-ös busz útvonalát követi; a Deák Ferenc téren mindkét irányba a 9-es járat megállójában lehet felszállni a buszokra.
 • A 990-es éjszakai busz vasárnapra virradóra a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.

Augusztus 19-étől, vasárnaptól teljes vonalán közlekedik a 17-es villamos, a 4-es és a 6-os pedig újra jár a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között. A Kossuth Lajos teret egész napra, az Erzsébet hidat pedig koncert miatt 14 órától másnap hajnalig lezárják; a híd lezárásához kapcsolódóan korlátozzák a Hegyalja út és a Szent Gellért rakpart forgalmát is. Az esti koncertről történő kényelmesebb hazautazás érdekében az M2-es és M4-es mellett az M3-as metróval a szokásosnál egy órával tovább, éjjel fél egyig utazhatnak, emellett gyakrabban közlekedik több, a hazajutást segítő járat. A közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje ezen a napon az alábbiak szerint változik:

A reggeli üzemkezdettől délután 14 óráig

 • a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár.
 • a 19-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út felől a Batthyány tér M+H megállóhelyig, Kelenföld vasútállomás M felől pedig – a Rudas Gyógyfürdő megállóhelytől az 56A villamos vonalán – a Széll Kálmán tér M megállóhelyig.
 • A 41-es villamos a teljes vonalán jár, de a Rudas Gyógyfürdő és a Margit híd között az 56A és a 17-es villamos vonalán, a Krisztina körúton és a Margit körúton át, a Széll Kálmán tér érintésével közlekedik.
 • a budavári buszjáratok – ahogy az előző nap is – csak Budán, a Széll Kálmán tér M és a Dísz tér között közlekednek.
 • a 105-ös busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik. A járat az Astoria és a Dózsa György tér között az 5-ös busz útvonalát követi; a Deák Ferenc téren mindkét irányba a 9-es járat megállójában lehet felszállni a buszokra.

14 órától a késő esti üzemzárásig (illetve az éjszakai járatok esetében hajnali 1 óráig)

 • a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár.
 • a 19-es villamos rövidített útvonalon csak Észak-Budán, a Bécsi út / Vörösvári út és a Batthyány tér M+H között jár. A Kelenföld vasútállomás M és a Deák Ferenc tér között közlekedő 49-es villamos ebben az időszakban sűrűbben jár.
 • a 41-es villamos két szakaszon jár: a Kamaraerdei Ifjúsági Park felől a Deák Ferenc tér M megállóhelyig utazhatnak, a Bécsi út / Vörösvári út felől pedig – a Margit körúton és a Krisztina körúton át – a Dózsa György tér megállóhelyig.
 • az 56A villamos rövidített útvonalon, Hűvösvölgy és a Dózsa György tér között közlekedik.
 • az 5-ös és a 8E buszjárat két szakaszon közlekedik: pesti végállomása felől a Ferenciek tere M, budai végállomása felől pedig a Déli pályaudvar M megállóhelyig visz utasokat. A Déli pályaudvarnál a buszokra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni.
 • a 7-es és a 133E buszjárat az Erzsébet híd helyett a Kiskörúton és a Szabadság hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Szent Gellért tér és a Rákóczi út közötti megállóit. A buszok módosított útvonalukon nem állnak meg a Kálvin téren, ezért aki az M3-as metróra szeretne átszállni, annak célszerű az Astoria M megállónál leszállni, és valamely Buda irányú busszal a Ferenciek teréig vagy valamely Deák Ferenc tér irányú buszjáratra felszállni. A Rákóczi úti buszvonalak várhatóan megnövekedő kihasználtsága miatt ugyanakkor a 7E buszjárat 17 órától hosszabb útvonalon, a Ferenciek tere megállóig közlekedik.
 • a budavári buszjáratok – ahogy az előző nap is – csak Budán, a Széll Kálmán tér M és a Dísz tér között közlekednek.
 • a 105-ös busz két szakaszon jár: a Gyöngyösi utca M felől a Deák Ferenc tér M, az Apor Vilmos tértől pedig a Déli pályaudvar M megállóhelyig. A Déli pályaudvarnál a 105-ös buszra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni.
 • a 110-es és a 112-es busz két szakaszon jár: Pesten a Bosnyák tér és a Ferenciek tere M között, Budán pedig a Thomán István utca és – a BAH-csomóponttól a Villányi úton keresztül – a Móricz Zsigmond körtér M között közlekedik.
 • a 178-as busz csak Budán jár, a Naphegy tér és a Déli pályaudvar között utazhatnak vele. A Déli pályaudvarnál a buszra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni.
 • a 907-es és a 973-as busz hétfőre virradó éjszaka az Erzsébet híd helyett a Kiskörúton és a Szabadság hídon át közlekedik. A pesti végállomásuk felé közlekedő buszokra a Fővám téren a 15-ös, a Kálvin téren a 9-es busz megállójában, a budai végállomásuk felé közlekedő buszokra a Fővám téren és a Kálvin téren is a villamospótló megállóban lehet felszállni.
 • a 908-as busz hétfőre virradóra az Erzsébet híd–Hegyalja út útszakasz helyett a Szabadság híd–Bartók Béla út–Villányi út útvonalon közlekedik. Az éjszakai járat mindkét irányba megáll a Szent Gellért téren a 7-es busz megállójában. A Móricz Zsigmond körtérről induló buszokra a 7-es busz megállójában lehet felszállni.
 • a 956-os és a 990-es busz hétfőre virradóra az Erzsébet híd helyett a Margit hídon át, az Astoria és a Széll Kálmán tér között a Kiskörút–Bajcsy-Zsilinszky út–Nagykörút–Margit körút útvonalon közlekedik, megállva a Deák Ferenc téren és a Nyugati pályaudvarnál a 9-es busz megállójában, valamint a Margit híd, budai hídfőnél a villamosmegállóban.

Augusztus 20-án, hétfőn napközben az Erzsébet híd ismét járható, azonban a már lezárt Várkert rakpart, Lánchíd, Alagút és Kossuth Lajos tér mellett lezárják a pesti rakpartokat is. A belvárosi közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje az alábbiak szerint változik:

 • A 2-es villamos az első járatindulástól 9 óráig rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár. 9 óra után, a nap hátralevő részében Közvágóhíd H és a Boráros tér H között visz csak utasokat.
 • A 19-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út felől a Batthyány tér M+H megállóhelyig, Kelenföld vasútállomás M felől pedig – a Rudas Gyógyfürdő megállóhelytől az 56A villamos vonalán – a Széll Kálmán tér M megállóhelyig.
 • A 41-es villamos a teljes vonalán jár, de a Rudas Gyógyfürdő és a Margit híd között az 56A és a 17-es villamos vonalán, a Krisztina körúton és a Margit körúton át, a Széll Kálmán tér érintésével közlekedik.
 • A 9-es busz az első járatindulástól 21 óráig mindkét irányba megállás nélkül halad át a Szent István Bazilika megállóhelyen.
 • A 15-ös és a 115-ös busz a Kiskörúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekedik, a Kálvin tér és a Nagykörút között a 9-es busz útvonalán.
 • A budavári buszjáratok – ahogy az előző napokban is – csak Budán, a Széll Kálmán tér M és a Dísz tér között közlekednek. 14:30 és 16:00 között a buszok a Dísz tér helyett csak a Szentháromság térig közlekednek.
 • A 105-ös busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik. A járat az Astoria és a Dózsa György tér között az 5-ös busz útvonalát követi; a Deák Ferenc téren mindkét irányba a 9-es járat megállójában lehet felszállni a buszokra.
 • A D12-es hajó csak 11:30-tól közlekedik. 18:00 után a hajókkal rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér és a Rómaifürdő között lehet utazni.

Este az ünnepi tűzijáték miatt 17 órától várhatóan 22:30-ig a tűzijáték miatt a Lánchidat a gyalogos forgalom elől is lezárják, emellett várhatóan 19 órától a Margit hidat és az Erzsébet hidat is. 18 órától a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó utca–Erzsébet híd–Krisztina körút–Vérmező út–Margit körút által határolt területen életbe lépő jelentős korlátozások és a hidak lezárása miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje.

 • A belvárost érintő jelentős korlátozások miatt a BKK a sűrűbben közlekedő metrók igénybevételét ajánlja.
 • 19:30 után a 19-es villamos a teljes útvonalon jár, de a Rudas Gyógyfürdő és a Margit híd között – a 41-essel azonosan – az 56A és a 17-es villamos vonalán, a Krisztina körúton és a Margit körúton át, a Széll Kálmán tér érintésével.
 • Az 5-ös és a 8E buszjárat várhatóan 19:50-től két szakaszon közlekedik: pesti végállomása felől a Ferenciek tere M, budai végállomása felől pedig a Déli pályaudvar M megállóhelyig visz utasokat. A Déli pályaudvarnál a buszokra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni a buszokra.
 • A 7-es és a 133E buszjárat várhatóan 19:50-től az Erzsébet híd helyett a Kiskörúton és a Szabadság hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Szent Gellért tér és a Rákóczi út közötti megállóit. A buszok módosított útvonalukon nem állnak meg a Kálvin téren, ezért aki az M3-as metróra szeretne átszállni, annak célszerű az Astoria M megállónál leszállni, és valamely Buda irányú busszal a Ferenciek teréig vagy valamely Deák Ferenc tér irányú buszjáratra felszállni. A Rákóczi úti buszvonalak várhatóan megnövekedő kihasználtsága miatt ugyanakkor a 7E buszjárat várhatóan 19:50-től rövidített útvonalon, a Ferenciek tere megállóig közlekedik.
 • A 9-es busz várhatóan 19:50-től a Margit híd helyett a Váci út–Árpád híd útvonalon ér át Budára. A Váci úton az éjszakaibusz-megállókban, az Árpád híd pesti és budai hídfőjénél pedig a 34-es busz megállóiban lehet felszállni rá.
 • A 11-es és a 39-es busz várhatóan 19:30-tól a Batthyány tér M+H helyett a Széll Kálmán térig közlekedik.
 • A 26-os busz várhatóan 19:50-től rövidített útvonalon, az Árpád híd M és a Centenáriumi emlékmű között jár.
 • A 91-es buszcsalád járatai várhatóan 19:50-től a Nyugati pályaudvar M helyett a Széll Kálmán térig közlekedik.
 • A 105-ös busz várhatóan 19:50-től két szakaszon jár: a Gyöngyösi utca M felől a Deák Ferenc tér M, az Apor Vilmos tértől a Déli pályaudvar M megállóhelyig. A Déli pályaudvarnál a 105-ös buszra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni.
 • A 109-es busz várhatóan 19:30-tól a Batthyány tér M+H helyett csak a Margit híd, budai hídfőig visz utasokat.
 • A 110-es és a 112-es busz várhatóan 19:50-től két szakaszon jár: Pesten a Bosnyák tér és a Ferenciek tere M között, Budán pedig a Thomán István utca és – a BAH-csomóponttól a Villányi úton keresztül – a Móricz Zigmond körtér M között közlekedik.
 • A 178-as busz várhatóan 19:50-től csak Budán jár, a Naphegy tér és a Déli pályaudvar között utazhatnak vele. A Déli pályaudvarnál a buszra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni.
 • A 990-es busz keddre virradóra a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.