Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Választási tájékoztató

Újbuda   |   2019, május 23 - 12:38Nyomtatóbarát változatSend by email

A 2019. május 26-i európai parlamenti választás során reggel 6 órától este 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelyben a választópolgár szerepel a névjegyzékben.

Mint ahogy a 3/2019./HVI határozatban szerepel, a szavazókörök száma és sorszáma is megváltozott. A választási értesítő segítségül szolgál a szavazás helyének és szavazókör sorszámának megtalálásában, ezért javasoljuk, a szavazás napján hozzák magukkal.
A települési szintű lakóhellyel rendelkező választópolgárok – akiknek lakcíme csak az adott település megnevezését (Budapest, XI. kerület) tartalmazza –, valamint az átjelentkező választópolgárok, akik a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakcímüktől eltérő szavazókörben kívánnak szavazni Budapest XI. kerületében, az 56-os számú szavazókörben, az akadálymentesített
Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában (1118 Budapest, Csíki-hegyek utca 13–15.)
adhatják le voksukat.
Felhívjuk a Gazdagréti-Csíkihegyek Általános Iskolában szavazó helyi választópolgárok figyelmét – az 56-os szavazókörbe tartozók kivételével –, hogy az iskolába nem a főbejáraton, hanem a Budai Judo Akadémia (piros) épületrésze alatti, a Csíki-hegyek utca felőli mellékbejáraton tudnak bemenni. A tájékozódást kihelyezett irányító táblákkal segítjük.
Az 56-os szavazókörbe tartozó helyi lakosok – az átjelentkezett választópolgárokkal együtt – az iskola Rétköz utca felőli udvari nagykapuján keresztül tudnak bemenni.
A szavazat leadására azt követően kerülhet sor, ha a szavazatszámláló bizottság megállapította a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját (régi nevén személyi szám) vagy lakcímét, és hogy szerepel a szavazóköri névjegyzékben. A személyazonosság, személyi azonosító vagy lakcím a szavazás napján is érvényes igazolvány valamelyikével igazolható.


Mozgóurna iránti kérelmüket a választás napján 12 óráig adhatják le az alábbi módon:
• elektronikus úton, ügyfélkapus e-azonosítással
• a szavazatszámláló bizottságnál, írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján vagy írásbeli meghatalmazással nem rendelkező személy, kézbesítő által.


Az igénylést követően a választás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja – akik előzetesen megbízólevelükkel igazolják magukat – felkeresi a mozgóurnát igénylő választópolgárt a lakóhelyén vagy előre megadott tartózkodási helyén, hogy szavazatát a mozgóurnába tegye.
A mozgóurna-kérelemben feltüntetett választópolgár adatainak meg kell egyezniük a személyazonosságot igazoló igazolványon és a lakcímkártyáján található adatokkal, ellenkező esetben a választási szerv a kérelmet elutasítja.
Fontos információ, hogy aki előzetesen mozgóurnát kért a lakcíme szerinti szavazókörben, az személyesen már nem szavazhat a szavazás napján.
További információk a www.valasztas.hu/ep2019 weboldalon.


Vargáné dr. Kremzner Zsuzsanna,
a Helyi Választási Iroda Vezetője